Aaron Stockx uit Torhout haalt het in lange eindsprint en is provinciaal kampioen

© VDB
Tom Vandenbussche

Aaron Stockx uit Torhout heeft zich in Schuiferskapelle bij Tielt tot provinciaal kampioen op de weg bij de tweedejaarsnieuwelingen gekroond.

De seizoensrevelatie van de Jonge Renners Roeselare liet in een langgerekte eindsprint Kasper Saver uit Outrijve en Gilles Vercruysse uit Zwevegem achter zich. Matteo Roose uit Jabbeke werd na een late solo in extremis nog ingehaald.

De provinciale titelstrijd bij de tweedejaarsnieuwelingen kende in het eerste koersuur een gesloten wedstrijdverlopen, op uitzondering van enkele schuchtere pogingen. Een valpartij leidde wel tot de opgave van Ryan Tremerie en Dominik Litvinov. Die laatste was er serieus aan toe. Het was pas toen Belgisch kampioen Lennert Cappan uit Ingelmunster de aanvalstrom luidde dat het PK openbrak. Cappan werd teruggegrepen en in zijn plaats gingen outsiders Ruben Debouver uit Ingelmunster en Nathan Decuypere uit Wervik in de aanval. Opvallend, want de twee zaten vorige week in de slotrit van de Tour de la Basse-Meuse, een lastige tweedaagse in de Ardennen, ook al beiden mee in de beslissende kopgroep tot de begeleidende motard hen tot twee keer de verkeerde richting opstuurde en zo hun winstkansen in mist opgingen.

Debouver en Decuypere reden een mooie bonus bijeen, maar het peloton onder aanvoering van de Jonge Renners Roeselare bleef nooit ver uit de buurt. Het kwam tot een hergroepering. In de voorlaatste ronde waagde Jurgen Timperman op zijn eentje zijn kans, maar meer dan tien seconden kreeg de Jonge Renner uit Rumbeke niet. Tumult was er wel bij het ingaan van de slotronde toen topfavoriet Vito Braet uit Zwevezele, net toen hij op kop van het peloton reed, in een bocht ten val kwam en moest opgeven. De verwachte eindsprint leek onafwendbaar, maar dat was zonder Matteo Roose uit Jabbeke gerekend. De hardrijder van het Mez Team probeerde op zijn eentje een massasprint te ontlopen en werd pas in de slotmeters geremonteerd door een krachtige Aaron Stockx, die Saver en Vercruysse achter zich hield. Een mooie triomf voor de Jonge Renners Roeselare, die vorig jaar met Loran Cassaert ook al het PK bij de tweedejaarsnieuwelingen wonnen, iets wat in het verleden ook al lukte met Grégory Vandaele en Piet Allegaert.

Leuk weetje: in Limburg kroonde Milan Fretin zich vandaag ook tot provinciaal kampioen. Milan is de zoon van Steve, een uitgeweken Bredenaar die als nieuweling in 1990 provinciaal kampioen op de weg van West-Vlaanderen werd.

Op 350 meter van de meet ben ik al aangegaan. Ik had niet verwacht het te kunnen houden, maar het is me blijkbaar toch gelukt

“Het was lastig met de warmte, waardoor ik nooit een goed gevoel had”, vertelt Aaron Stockx. “Ik heb een paar keer geprobeerd, maar wegrijden lukte niet. Daarna heb ik me op de sprint gefocust. Op 350 meter van de meet ben ik al aangegaan. Ik had niet verwacht het te kunnen houden, maar het is me blijkbaar toch gelukt. Achteraf gezien maar goed ook, anders hadden we Matteo Roose misschien niet meer kunnen bijbenen.”

“Ik heb een beetje de kat uit de boom gekeken tijdens de wedstrijd en voelde dat er nooit echt een ontsnapping kans op slagen had”, reageert Kasper Saver, de nummer twee. “Ik zag geen reden om nutteloze krachten te verspelen, zeker omdat de Tieltse Renners een sterk blok vormden. Ik focuste me op de sprint, maar daarin raakte ik ingelosten. Toch kon ik nog tweede worden. Dit doet deugd. Mijn seizoen was tot nu toe verre van slecht.”

(TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier