Wielrennen: Bruyneel verhoord door KBWB in zaak Landis

Redactie KW

Johan Bruyneel is op verzoek van de Koninklijke Wielrijdersbond KBWB en de internationale wielerunie UCI verhoord door KBWB-bondsprocureur Jaak Fransen in de zaak rond Floyd Landis. Tijdens het verhoor heeft Bruyneel de beschuldigingen van de Amerikaan formeel ontkend, laat de KBWB weten.

De bondsprocureur zal na het inwinnen van bijkomende informatie “het dossier verder vervolledigen en nadien de initiatieven nemen die nodig zouden blijken. De bondsprocureur zal in het belang van het onderzoek voorlopig geen verklaringen afleggen”, aldus een persbericht.

Landis, die na een positieve dopingtest zijn eindzege in de Tour de France van 2006 moest inleveren, stuurde in mei een aantal e-mails aan de Internationale Wielerunie UCI en de Amerikaanse wielerbond US Cycling. Daarin beweert hij dat hij tijdens zowat zijn hele professionele wielercarrière systematisch doping gebruikte, daarbij geholpen door zijn toenmalige ploeg US Postal, zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong en ploegleider Johan Bruyneel.

Vorige zaterdag kwam de 34-jarige Amerikaan in de Wall Street Journal met meer gedetailleerde beschuldigingen over de bloedtransfusies die hij en zijn ploegmaats kregen in hun periode bij US Postal.

Landis beweerde verder dat Bruyneel in 2004 zestig teamfietsen verkocht om het dopingprogramma van de ploeg te kunnen financieren. Het Amerikaans antidopingagentschap USADA is een onderzoek gestart naar de beschuldigingen van Landis.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier