West-Vlamingen in ambitieus mannenbobsleeteam

Redactie KW

In navolging van onze bobsleedames, de meisjes die zich wisten te kwalificeren voor de spelen van Vancouver die deze week van start gaan, stoomt ook een Belgisch mannenteam zich klaar voor de Olympische Winterspelen. Twee West-Vlamingen maken deel uit van de zeskoppige ploeg die tot een competitieve viermansbob moet leiden : Lino Vandoorne (27) uit Kortrijk en Waregemnaar Korneel Deblock (19).

„Vancouver halen was te kort door de bocht”, vertellen de twee. “Maar in het Russische Sotsji in 2014 moeten we er staan… Als onze bankrekening tenminste tijdig gespijsd raakt.”

Eefje Willemsen en Eva Willemarck moeten na volgende week op de Olympische Winterspelen de Belgische eer hoog houden in een tweemansbob. Sinds Sporza een realityprogramma draaide over het vrouwelijk bobsleeteam zijn de dames niet meer uit de sportactualiteit weg te slaan. „Wij hebben zonet een punt gezet achter ons tweede seizoen. De dames zijn er al een jaartje langer mee bezig. Zonder pretentieus te willen zijn : wij zagen hen in actie en vonden dat we het beter konden.”

Allemaal atleten

„We zijn allemaal atleten. De meesten zijn sprinters. Dat hebben we voor op onze vrouwelijke collega’s”, begint Lino, manager van het team en in het dagelijkse leven account manager in een IT-bedrijf, het verhaal. „Op een VAL-stage op het eiland Tenerife raakten we over bobsleeën aan de praat met Daniël Baerts en Thomas Siech. Bij onze thuiskomst dreven we door en gingen ons plan voorstellen aan de bond.”

“Bobslee kost geld”

Dat het kostenplaatje hen als een strop rond de nek hing werd meteen duidelijk. „Zo’n bobslee kost geld, veel geld, want hij is uit dure materialen gefabriceerd. Voor een viermansbob lig je al gauw aan 60.000 tot 70.000 euro”, weet Korneel Deblock, die het tweede jaar licentiaat lichamelijke opvoeding aan de Universiteit Gent volgt. De reddende hand in het startplan kwam zowaar uit Zwitserland. Billi Meyerhans, een intussen 42-jarige stuurman die in eigen land door zijn leeftijd op het achterplan dreigde te verdwijnen, bracht niet alleen een bob, maar ook bakken expertise mee.

Olympische spelen 2014

Dat ze zo snel mooie resultaten boekten in de Europabeker deed de bobsleevrienden al snel dromen van meer. Lino Vandoorne : „Puur sportief gezien geef ik ons 75 procent kans om Sotsji 2014 te halen. De voorbije seizoenen namen we telkens deel aan zes manches van die Europabeker. In ons eerste seizoen eindigden we al eens tweede en derde. Afgelopen seizoen was zwaarder, maar dan nog haalden we toptienplaatsen. Je moet wel aan Wereldbekermanches kunnen deelnemen om je voor de Olympische Spelen te plaatsen.” En dat is een volgend doel van onze landgenoten.

Belangrijkste opdracht daarvoor zal worden : verzwaren. „In spiermassa, hé”, lacht Korneel. Hij weegt op dit moment lang geen tachtig kilo. Naar bobsleenormen, waar honderd kilogram een ideaal wedstrijdgewicht is, mag je hem dus een lilliputter noemen…(TVH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 5 februari 2010

>> www.bobteambelgium.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier