West-Vlaamse beloften blikken vooruit naar WK Geelong

Redactie KW

Vrijdag 1 oktober, tussen 5 en 9 uur Belgische tijd, nemen Arthur Vanoverberghe, Julien Vermote en Jelle Wallays in het Australische Geelong deel aan het WK op de weg voor beloften. Vermote en Wallays – allebei 21 – willen in de wegrit met de pedalen antwoorden op de kritiek op de WK-selectie die her en der de kop opstak. Gesprek met de twee beloften van Beveren 2000 voor hun vertrek naar Australië.

Het WK voor beloften staat ook open voor profs onder de 23 jaar uit professionele continentale teams. De jonge Bruggeling Jens Keukeleire, Michael Van Staeyen en Sep Vanmarcke hebben bij de profs al een en ander bewezen. Velen hadden hen dan ook in de beloftenselectie verwacht, maar geen van de drie zal in Australië starten. Keukeleire was volgens bondscoach Jean-Pierre Dubois onvoldoende in conditie, voor Van Staeyen vond hij het parcours te zwaar en Vanmarcke zegde zelf af. Dubois koos uiteindelijk voor de echte beloften Laurens De Vreese, Yannick Eijssen, Arthur Vanoverberghe en Jelle Wallays. Op De Vreese na bereidden ze het WK voor in de Ronde van de Toekomst.

Is de Ronde van de Toekomst de ideale aanloop naar het WK?

Wallays: „Volgens Dubois wel.”

Vermote: „Om je conditie op een hoger niveau te tillen, is het noodzakelijk om een rittenkoers te rijden. De profs rijden ook de Vuelta als voorbereiding op het WK. De Ronde van de Toekomst is natuurlijk de Vuelta niet, maar hij duurt toch ook een week en het niveau is heel hoog. Waarschijnlijk heeft wel 75 procent van de deelnemers aan het WK de Ronde van de Toekomst in de benen.”

Zijn jullie klaar voor het WK?

Vermote: „Vorige week woensdag hebben we nog de Grote Prijs van Wallonië gereden, maar daar waren we nog niet gerecupereerd van de Ronde van de Toekomst.”

Wallays: „Karl Vannieuwkerke vroeg zich af: wie nemen ze nu allemaal mee? Ik vind het wel mooi dat er geen profs meegaan. Zij kunnen zich al in veel andere wedstrijden bewijzen.”

„Ik wou me tonen in de Grote Prijs van Wallonië en in Koolskamp. In Wallonië heb ik het geprobeerd. Net nadat ze me gegrepen hadden, is de goede vlucht ontstaan. In Koolskamp heb ik me in het begin in de buik van het peloton gezet omdat ik geen zulke goede benen had. Op het einde heb ik nog eens mijn kans gewaagd en dat is goed gelukt. Ik ben in beeld geweest. Samen met enkele anderen reed ik in de finale toch tien kilometer op kop.”

Heeft de bondscoach al over een tactiek gesproken?

Wallays: „Vorig jaar besprak Jean-Pierre de tactiek de dag voor de wedstrijd. Pieter Serry was in Frankrijk voortdurend bezig over de WK-selectie, maar Jean-Pierre maakte hem duidelijk dat we niet bezig waren met het WK, maar met de Toekomstronde.”

Vermote: „Als hij goed is, dan kan Yannick Eijssen als kopman starten. Het wordt een beetje afwachten. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we een ploeg hebben die aan elkaar hangt en dat we met elkaar praten. Dat zal wel geen probleem zal, want in de Ronde van de Toekomst gingen we voor elkaar door het vuur.”

Wallays: „Ik kan iemand in een zetel naar de finish loodsen. Als stagiair bij Topsport Vlaanderen-Mercator ben ik ook al een paar keer meegegaan in een ontsnapping zodat de ploegmaten in een zetel zaten. Bij Beveren 2000 doe ik dat ook soms.”

Vermote: „Bij Beveren ben je kopman. Voor hetzelfde geld ben je op het WK mee in de finale. We zijn een beetje hetzelfde type. We kunnen op het WK zeker overleven, maar we hebben geen goed eindschot.”

Wallays: „Met Laurens De Vreese hebben we wel een finisher mee. Als hij de streep ruikt…”

In 2011 zijn jullie allebei prof. Wanneer is jullie laatste WK als belofte geslaagd?

Wallays: „Als ik mijn opdracht heb kunnen volbrengen.”

Vermote: „Als ik kan doen wat JP gevraagd heeft en als ik kan bewijzen dat ik het waard was om naar het WK te gaan.”

Wallays: „Voor mij is een WK-selectie de kers op de taart na een constant seizoen. Ik heb nu al mijn doelen voor dit seizoen behaald.”

Vermote: „Ook ik heb min doelstellingen bereikt. Ik wou mijn diploma fiscaliteit en accountancy behalen en prof worden. Voor mijn ontwikkeling als renner vind ik de Toekomstronde nog belangrijker dan het WK, want het WK duurt maar een dag.”

(KDG)

Uitgebreid interview in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 24 september 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier