Waregemse dokter Lance Armstrong was jarenlang dopingcontroleur

Redactie KW

De Waregemse sportarts Dag Van Elslande was van in de jaren negentig tot medio 2004 dopingcontroleur voor de Vlaamse Gemeenschap.

Diezelfde Van Elslande was ook ploegarts bij de verschillende teams waar Lance Armstrong voor reed. Renners als Floyd Landis, Levi Leipheimer en David Zabriskie linken hem aan doping. Dat bericht De Morgen woensdag. De sportarts heeft verschillende jaren Lance Armstrong begeleid, eerst bij US Postal, nadien bij DiscoveryChannel, Astana en RadioShack. Floyd Landis, die van 2002 tot 2004 ook voor US Postal reed, linkt Van Elslande in het rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada expliciet aan bloedtransfusies.

Getuigenis Landis

Hij doet dat ook in de zogenaamde klokkenluiderszaak, een aparte Amerikaanse rechtszaak aangespannen door Landis over misbruik van overheidsgeld bij US Postal. In die klokkenluiderszaak, waar de namen niet anoniem zijn gemaakt, zegt Landis: “Bij aankomst werd ik opgepikt en rondgereden door dr. Dag Van Elsland (sic) naar een appartement van een onbekend persoon, waar bloed van me werd afgenomen.”

“Integere arts”

De arts werd in de eerste helft van 2004 van zijn taak voor de Vlaamse Gemeenschap ontheven toen bleek dat hij verbonden bleek met een wielerteam, aldus Hans Cooman, coördinerend arts voor de dopingcontroles. “Of er een incident aan is voorafgegaan, weet ik niet meer”, zegt Cooman in De Morgen. Van Elslande wordt door insiders in het peloton als een integere arts beschreven. Een voorzichtige arts ook. Zéker met jonge renners. Zelf wil hij niet reageren op de verklaringen van Landis, Leipheimer en Zabriskie, noch op zijn verleden als dopingcontroleur.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier