Waregemnaar Sep Vanmarcke verrast Tom Boonen in Gent-Gent

© BELGA
Redactie KW

In de Omloop Het Nieuwsblad, de eerste koers van het Vlaamse openingsweekend, was Waregemnaar Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) de snelste. Hij verraste Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step) en de Spanjaard Juan Antonio Flecha (Sky) in de spurt.

Onder een stralende zon werd zaterdag met de Omloop Het Nieuwsblad het Belgische wielerseizoen op gang geschoten. Het was een nerveuze koers en het regende valpartijen.

Na 15 kilometer reed een groepje met onder meer Sven Vandousselaere weg uit het peloton. Op goed 130 kilometer van de eindstreep hadden de vluchters een voorsprong van twaalf minuten. Een indrukwekkende Vandousselaere legde er de pees op en veroorzaakte een breuk in de kopgroep. Op 40 kilometer van de streep werden de leiders dan toch bijgehaald door een achtervolgende elitegroep met onder meer Tom Boonen, Juan Antonio Flecha, Thor Hushovd, Matti Breschel en Sep Vanmarcke. Door een versnelling van Vanmarcke in de aanloop naar de Molenberg, moesten Hushovd en Breschel er af.

Tweede in Gent-Wevelgem van 2010

Na nog een nieuwe demarrage van de Garmin-Barracudarenner uit Waregem gingen drie leiders de finale in: Vanmarcke, Boonen en Flecha. Flecha trok de sprint iets te vroeg aan en Boonen reageerde gevat. Maar op het Gentse Sint-Pietersplein ging de jonge Vanmarcke uiteindelijk nog over Boonen en pakte hij verdiend de zege.

Nadat hij in 2010 tweede werd in Gent-Wevelgem, wint de 23-jarige Vanmarcke nu zijn eerste profkoers.

“Ik had tijdens de wedstrijd al verschillende keren aangevallen, maar Boonen bleef steeds in mijn wiel plakken”, aldus de Waregemnaar. “In de sprint kon ik naar Boonen toe rijden en hem zelfs passeren en winnen. Deze winter had ik al een gesprek met de ploegleiding met de vraag om me in enkele wedstrijden mijn kans te laten gaan. Vandaag gebeurde dat, maar ik had deze overwinning zeker niet verwacht. Wie had gedacht dat ik Tom Boonen kon kloppen in de sprint? Dit is echt een schitterende zege.”

Voor de directie van Garmin-Barracuda kwam de zege van Vanmarcke toch niet helemaal als een grote verrassing. “Ik had in de wagen op de televisie al gezien dat Tom Boonen in volle finale niet meer zo fris was”, stelt sportdirecteur Eric Van Lancker. “Vanaf dat moment geloofde ik er honderd procent in dat Sep de rest achter zich zou kunnen houden in een sprint. Vorig jaar kende Vanmarcke veel pech met enkele blessures. Nu is hij zonder problemen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen en dat resulteert meteen in een overwinning in de Belgische openingsklassieker, al mogen we hem nu niet te veel druk beginnen opleggen.”

Heinrich Haussler won de sprint voor de vierde plaats. Greg Van Avermaet, Marco Marcato, Lloyd Mondory, Matthieu Ladagnous, Alexandre Pichot en Stef Scheirlinckx vervolledigden de top tien. Morgen is er Kuurne-Brussel-Kuurne.

(MC/mvdr/KPL)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier