Young Red Dragons pakken brons op het EK

Redactie KW

Straffe prestatie van de troepen van Kris Eyckmans, die op het EK in Nederland de bronzen plak pakten tegen het gastland. Het werd 3-0 met als setstanden 35-33, 25-21 en 25-20. De jonge draken laten zo Nederland, Duitsland en Polen achter zich op het Europees kampioenschap. Een stunt van formaat.

België leek de nederlaag de dag voordien tegen Tsjechië nochtans maar moeilijk te verteren en zakte na de 8-8 in elkaar. Nederland greep de tegenstander bij de keel en via killer Streutker klom het naar 14-20. Eyckmans haalde Desmet, die helemaal niet in zijn sas zat, naar de kant en met Brems kwam er ook een nieuwe passeur tussen de lijnen.

De Dragons toonden nog maar eens dat je nooit klaar bent met hen en ze begonnen aan een waanzinnige remonte. Peters zorgde voor de aansluiting met een sterke opslagreeks en even later stond het zelfs 23-23, dit had niemand nog verwacht. Vanaf dan zou het nagelbijten pas echt beginnen. De eerste setbal was voor België maar nadien verzamelde Oranje verscheidene kansen op setwinst. Na meer dan een handvol setballen, maakten de jonge draken het na bijna 35 minuten spelen dan eindelijk af met een niet-alledaagse volleybalscore: 35-33.

Tweede set

In het tweede spel bleef Desmet – de jongste dagen sukkelend met een paar kleine kwaaltjes – aan de kant ten voordele van Vandamme. Nederland was duidelijk van de kaart na de comeback van de dappere Belgen en dat resulteerde in slapper spel na de 7-8. Streutker haalde ook niet meer zijn beoogde rendement terwijl België met Peters wel een afwerker pur sang in de rangen had. De 6 op 8 van de hoekspeler zegt genoeg. Ook receptioneel lieten de draken amper steken vallen. Wanneer Wout D’Heer ook serverend uit de verf kwam, was Oranje er helemaal aan voor de moeite. Van 17-16 naar 23-18 en 25-21. De ploeg van Eyckmans zo op een setje van het brons!

Derde set

En natuurlijk ruik je dan bloed als team in het voordeel en dat zal Nederland geweten hebben. België maakte een eerste noemenswaardige kloof bij 13-10 en pompte daar bij 17-13 nog een bonuspuntje bovenop. Nederland had niet dezefde mentale weerkracht als hun tegenstander in de eerste set om deze achterstand nog uit te wissen: 25-20.

De Belgen verlaten het EK met een topgevoel en met brons. Ze versloegen in de poulematchen vier Europese toplanden, maakten het Europees kampioen Tsjechië lastig in de halve finale en ze haalden in de wedstrijd voor het brons tegen Nederland bij momenten een zeer hoog niveau. Het is nu vooral uitkijken of de spelers zich verder kunnen ontwikkelen om op middellange termijn ook aan te kunnen sluiten bij de Red Dragons. Sowieso leverde coach Eyckmans puik werk met zijn jong geweld.

(MPM – foto MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier