Yellow Tigers zonder setverlies naar laatste groepswedstrijd

Lise Van Hecke leidde haar ploeg naar een 3-0 overwinning. © VDB
Redactie KW

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg (FIVB 14) heeft zondag in de Antwerpse Lotto Arena zijn tweede wedstrijd in groep B op het EK volley voor vrouwen met 3-0 (25-17, 25-20 en 27-25) gewonnen van Azerbeidzjan (FIVB 31). Zaterdag bleken de Yellow Tigers in hun openingswedstrijd al een klasse te sterk voor Hongarije (0-3). Dankzij de twee zeges zijn de volleyvrouwen van bondscoach Gert Vande Broek al zeker van minstens de derde plaats in de groep, die een stek in de play-offs van woensdag oplevert.

Dat Azerbeidzjan een te duchten tegenstander is, ondervonden de Yellow Tigers enkele maanden geleden tijdens de Europese Spelen al. Hun vierde groepswedstrijd verloren ze er nipt met 3-2 van de Azeri’s, die toen voor eigen publiek speelden omdat ze de eerste Europese Spelen mochten organiseren. Uiteindelijk strandde Azerbeidzjan er op een zucht van de bronzen medaille, na 3-2 verlies in de kleine finale tegen Servië, dat in de kwartfinales met dezelfde cijfers te sterk was gebleken voor België.

In Antwerpen waren de rollen omgedraaid en met de steun van een enthousiast thuispubliek liepen de Tigers – met Freya Aelbrecht aan de service – voor de eerste technische time-out al uit tot 4-0. In het vervolg van de set waren er langs beide kanten wat fouten in defensief opzicht en aan de opslag, maar de Belgen hielden stand en scoringsmachine Lise Van Hecke zette met een knappe volley de 25-17 setstand op het scorebord. Azerbeidzjan was echter gaandeweg de eerste set beter in de wedstrijd gekomen en onder impuls van sterspeelster Polina Rahimova – zaterdag ondanks de 0-3 nederlaag tegen Turkije nog goed voor zeventien punten – namen de bezoeksters in de tweede set een 5-9 voorsprong. Een verhoogde opslagdruk en enkele geniale ingevingen van Frauke Dirickx deden de set in het voordeel van de Tigers kantelen: 25-20. In de derde set leek de veer bij de Azeri’s aanvankelijk gebroken (11-5), maar een uitstekende Rahimova knokte haar team terug in de wedstrijd (17-17). Het werd vechten voor elk punt, uiteindelijk moest Azerbeidzjan toch op de knieën: 27-25.

In de tweede wedstrijd op speeldag twee staan Hongarije en Turkije zondagavond (19u) in Antwerpen nog tegenover mekaar. Als de sterke Turken winnen, is België al zeker van minstens de tweede plaats en wordt er maandag in een rechtstreeks duel tegen Turkije om de groepswinst gespeeld. Enkel de groepswinnaar plaatst zich vervolgens rechtstreeks voor de kwartfinales, die donderdag gespeeld worden. De nummers twee en drie van de vier groepen spelen woensdag eerst nog play-offs voor de vier resterende kwartfinaleplaatsen. De halve finales en de finale worden komend weekend in de Rotterdamse Ahoy afgewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier