Yellow Tigers winnen vlot van Canada in Leuven

© BELGA
Redactie KW

In een loeihete Sportoase in Leuven en gesteund door meer dan 2000 enthousiaste supporters lieten de Yellow Tigers geen steek vallen in hun weg naar de Final Four van de World Grand Prix binnen twee weken.

Van stabiliteit was soms echter nog geen sprake. Liepen ze in de eerste set weg naar een snelle 11-1 voorsprong, dan leken ze tegen een opdoffer aan te kijken na een 0-6 start in de tweede set. Maar de Tigers toonden hun klauwen en via Dirickx en Van Hecke vochten zich opnieuw in de set en uiteindelijk naar een 3-0 zege. Morgen volgt de ‘clash’ tegen Nederland.

Sterke Charlotte Leys mee aan de basis

Het was inderdaad een daverende start van de Belgische vrouwenploeg, die onder aanvoering van Frauke Dirickx de Canadese receptie danig in verlegenheid bracht. Een vernedering leek zich af te tekenen voor de bezoeksters bij 11-1, maar enkele wijzigingen in de Canadese ploeg bracht hen min of meer in de match. Aan de setzege werd echter niet meer getwijfeld omdat een sterk blokkende Heyrman, een klaarkijkende Leys en een stevig aanvallende Van Hecke overeind bleven.

Meer zweet gekost dan verwacht

Dat was niet meer het geval bij het begin van de tweede set, waarin de Belgische receptie enkele keren onderuit ging bij aanvallen van Page, maar ze draaiden na 0-6 snel het blad om. Dankzij de passes van Dirickx en de opslagen van Van Hecke stonden ze bij 11-10 opnieuw aan de leiding en die voorsprong gaven ze niet meer uit handen. Maar ze hadden wel even hun klauwen moeten laten zien.

In de derde set lange tijd evenwicht met enerzijds de ingekomen Bland en Freya Aelbrecht tegenover het block van Charuk en de aanvallen van Page, twee jaar geleden nog in de Belgische competitie bij Barbar Ixelles. Het waren echter Aelbrecht en uiteraard Van Hecke die, na 9-9, het verschil maakten en de zege voor de Yellow Tigers veilig stelde. Maar het had meer zweet gekost dan verwacht.

België – Canada 3-0, setstanden: 25-17, 25-20, 25-19.

België speelde met Dirickx, Heyrman, Leys (Poperinge), Aelbrecht, Van Hecke, Rousseaux, libero Courtois. Later: Biebauw, Coolman (Brugge), Vandesteene (Brugge), Bland, Van de Vyver.

Bondscoach Gert vande Broek: “Leren omgaan met druk”

Was de Belgische bondscoach tevreden met het resultaat tegen Canada, dan was hij dat minder met het gebrek aan stabiliteit van zijn ploeg.

“We moeten leren spelen onder druk van het publiek, van het behalen van een 3-0 zege, van het maken van fouten. We moeten fouten durven maken, maar dat blijft soms te lang in de hoofden achter en dat moet eruit. Willen we de Final Four halen, dan moeten we hier minstens 6 op 9 halen en dan kan zelfs het setgemiddelde van belang zijn. Vandaar die vraag om er 3-0 van te maken. Maar ik heb vertrouwen in mijn speelsters. De invalsters zijn uitstekend ingevallen en sommige speelsters die zwakke momenten hadden, zag ik terugkomen. Nee, ik heb er vertrouwen in dat het morgen een goede wedstrijd vol emoties wordt tegen Nederland,” weet Vande Broek nu al.

Kapitein Charlotte Leys: “We vochten terug”

De Poperingse aanvoerster Charlotte Leys besefte dat haar ploeg een dipje kende na een uitstekende start. “Maar het voornaamste is dat wij terug vochten en dat wij verdiend met 3-0 wonnen. Ik denk dat we door dit resultaat vertrouwen getankt hebben om onze wedstrijd – ‘den derby’ – van morgen met een gerust gemoed aan te vatten.”

(MC/AD – Foto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier