Yellow Tigers: voorbeschouwing World Grand Prix

Bondscoach Gert Vande Broek en kapitein Charlotte Leys
Redactie KW

Vrijdag starten de Yellow Tigers aan het eerste van drie weekends topvolleybal. Voor het derde jaar op rij speelt België in de hoogste groep van de World Grand Prix waar het zich meet met de absolute wereldtop. “Zeggen dat we hier zijn om te leren, is te vrijblijvend,” opent bondscoach Gert Vande Broek, “we moeten presteren, maar dat is niet hetzelfde als winnen.”

Tijdens het openingsweekend van de Grand Prix in Ankara spelen de Tigers achtereenvolgens tegen Brazilië, Turkije en Servië. “Heel sterke teams,” beseft Vande Broek, “daarom is het ook moeilijk om over resultaatsdoelstellingen te spreken. Ons belangrijkste doel is de WK-kwalificatie in Rotterdam over vijf weken en het EK in september.”

Strijd voor de overgebleven tickets

Op de persconferentie spreken de coaches van de andere landen voornamelijk over de sterkte van de tegenstanders en het leerproces dat hun spelers moeten doormaken. “Zij zitten ook in een andere situatie,” vindt kapitein Charlotte Leys, “de drie andere landen zijn al geplaatst voor het WK terwijl wij nog moeten vechten voor de overblijvende tickets.”

Leren is cruciaal, zeker met het oog op die kwalificatie,” legt Vande Broek uit. “Maar zeggen dat we in de Grand Prix zijn om te leren is te vrijblijvend. We zijn hier om te presteren, maar dat is anders dan winnen. Presteren is in deze fase niet resultaten neerzetten, maar het betekent dat we maximaal gebruik moeten maken van de wedstrijden tegen de toptien van de wereld. Presteren betekent voor ons een maximaal leerrendement halen.”

We mogen ons niet van de wijs laten brengen

Woensdag op de eerste training in Ankara waren de focus en de honger bij de Tigers groot ondanks de vermoeiende reisdag. Daarmee trekt het team de lijn door van de WK-kwalificatieronde en van de trainingen van de afgelopen weken. “We hebben prachtig getraind de afgelopen weken,” bevestigt de bondscoach. “Op vlak van attitude en leergierigheid trekken we de lijn door van Kortrijk. Op dat vlak hebben we al meer dan aan de verwachtingen voldaan.”

De eerste zware klip vrijdag is Brazilië, het nummer vier van de wereld. Later op het weekend en de komende weken blijft de tegenstand van dat kaliber. “We mogen ons vooral niet van de wijs laten brengen als zo’n match zwaar tegenvalt qua resultaat. Ons leerproces en de honger om bij te leren mogen niet onderdrukt worden door een tegenvallende uitslag wat perfect tot de mogelijkheden behoort.”

We komen graag in Turkije

Het is voor de vierde keer in drie jaar tijd dat de Tigers in Ankara terecht komen. Drie opeenvolgende jaren in de wereldgroep van de Grand Prix en tijdens het olympisch kwalificatietornooi ongeveer anderhalf jaar geleden. “We komen hier graag en we kennen onze weg hier,” lacht Vande Broek. “We heben goeie banden met Turkije en die zijn nog sterker geworden nu Guidetti hier coach is. België wordt hier altijd goed ontvangen en zelfs op handen gedragen door de Turkse supporters dankzij het enthousiasme dat de ploeg altijd uitstraalt op het veld.”

Selectie: Freya Aelbrecht, Jasmien Biebauw, Amber De Tant, Kaja Grobelna, Jodie Guilliams, Britt Herbots, Marlies Janssens, Nathalie Lemmens, Charlotte Leys, Lisa Neyt, Dominika Strumilo, Ilka Van de Vyver, Celine Van Gestel, Elise Van Sas.

Programma Ankara (Belgische tijd):

vrijdag 7 juli: 18.30u België (FIVB-16) – Brazilië (FIVB-4)

zaterdag 8 juli: 18.30u België – Turkije (FIVB-12)

zondag 9 juli: 15.30u België – Servië (FIVB-3)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier