Yellow Tigers vlot langs Puerto Rico

Redactie KW

Op de laatste dag van de World Grand Prix in Doetinchem hebben de Yellow Tigers met 0-3 gewonnen van WK-tegenstander Puerto Rico. Het werd 16-25, 22-25, 26-28.

“Tijd om enkele dingetjes uit te proberen tegen een ploeg die we ook op het WK tegen komen. Ze maakte wel indruk op me en ik vrees dat we niet van hen zullen winnen,” had coach Gert Vande Broek vooraf geanalyseerd. Maar de Yellow Tigers speelden op een hoger niveau dan een dag eerder tegen Nederland, de verdediging stond meestal op punt, Frauke Dirickx drukte nogmaals haar stempel op de prestatie van de ploeg en Hélène Rousseaux mocht op een uitstekende wedstrijd terugblikken.

Uitstekende scouting van deze komende tegenstander op het WK in de uitverkochte topsporthal in Doetinchem. Gevolg: met gerichte opslagen en met een uitstekende Rousseaux tegenover een kleiner Puerto-Ricaans blok werd de concurrentie in receptie en in verdediging haast vernederd. Een enthousiaste Aelbrecht, een doorslagbal van Dirickx en puntjes via Rousseaux en Van Hecke volstonden om via 5-16, 8-20 de eerste set vlotjes binnen te halen.

De Puertoricaanse coach had het begrepen en wijzigde zijn team op enkele plaatsen met een 8-3 voorsprong tot gevolg. Heyrman, Rousseaux en Leys prikten wel tegen (12-8), maar ondanks enkele individuele (opslag)foutjes maakte het Belgisch blok de kloof kleiner (14-11). Enkele knappe reddingen van Courtois gaven het sein voor een Belgisch offensief, dat via een reeks scherpe opslagen van Frauke Dirickx (met enkele aces tussendoor), een blok van Leys en puntjes van Van Hecke stopte bij 17-21, een verkeerde scheidsrechterlijke telling in het nadeel van de Yellow Tigers inbegrepen. Van Hecke maakte het derde setpunt af.

Het begin van de derde set was het aankijken nauwelijks waard met veel missers, vooral in het Belgische kamp: 7-1, 14-6. Maar dan kwam de concentratie opnieuw in de ploeg en via Leys, een reeks knappe reddingen en een goed ingekomen Bland kwamen de Yellow Tigers terug naar 15-13. Van Hecke en Rousseaux zorgden zelfs voor 18-18. Het Belgisch supporterslegioen kon zich weer luidkeels laten horen. Via Van Hecke en Leys ging het naar 19-21. Even verwarring bij de Belgen als de grote teen van Van Hecke over de middellijn gaat en deze ‘grove’ overtreding meteen afgefloten wordt: 22-21. Een dode tijd en het duo Leys-Van Hecke zorgen voor 23-23. Malpica dwingt twee setballen af, redt één matchbal, maar Els Vandesteene zorgt voor twee matchballen op rij en Heyrman maakt die tweede kans ook af.

België speelde met Dirickx, Heyrman, Leys, Aelbrecht, Van Hecke, Rousseaux, libero Courtois. Kwamen in: Coolman, Van de Vyver, Vandesteene, Bland, Grobelna.

Puerto Rico met Enright, Cruz, Malpica, Valentin, Oquendo, Ocasio, libero Seilhamer. Kwamen in: Mojica, Rosa, Morales, Venegas.

Reacties na de match

In een collectief sterke Belgische ploeg zonder zwakke punten viel Hélène Rousseaux zeker op met 11 punten aan 67%. “Eén van mijn betere matchen waaraan ik meedeed in deze World Grand Prix,” bekende ze. “We hadden de match goed voorbereid en ik wist wat van mij verwacht werd: de bal hoog pakken en de kleinere Puertoricaanse tegenstanders opzoeken om over hun hoofd toe te slaan. Mijn receptie kon misschien nog beter, maar de focus van mijn match lag vandaag elders. Als Lise Van Hecke goed is, hebben we natuurlijk veel kans om te winnen, maar het is nog leuker als we allemaal samen goed zijn.

Ikzelf wil het team altijd iets bijbrengen. Ik wil me ook belangrijk voelen in een team, zonder dat ik daarbij een basisplaats opeis. Dat gebeurt in functie van de tegenstander en daarover beslist de coach. Het komt er dus op aan om bij elke gelegenheid klaar te staan en mijn bijdrage te leveren voor het team,” wist Hélène.

Charlotte Leys

Aanvoerster Charlotte Leys was best tevreden over de zege tegen Puerto Rico en zeker over de eerste twee sets. “Wij waren goed aan de match begonnen, nadat we deze ploeg al twee keer grondig bekeken hadden: één keer tijdens de stage in China, één keer deze ochtend. We wisten naar wie we moesten serveren en waarvoor we moesten opletten. In de derde set maakten we aanvankelijk iets te veel individuele foutjes. Puerto Rico zette ons serverend wel wat onder druk, maar we zijn nooit beginnen panikeren. Als je goed bezig bent in een match, dan kan je ook terug vechten, al sta je vrij veel punten achter. En als het dan ook lukt om de set (en de match) winnend af te sluiten, dan is het helemaal in orde,” lachte Charlotte tevreden.

De bondscoach

Dat de Yellow Tigers met 3-0 zouden winnen van de komende WK-tegenstander Puerto Rico had coach Gert vande Broek ook niet verwacht.

“Maar we begonnen gemotiveerd en geconcentreerd aan de wedstrijd. We speelden ook een pak beter dan een dag geleden tegen Nederland. Dat we de tweede set nog binnenhalen, danken we voor een groot stuk aan een indrukwekkende opslagreeks van Frauke Dirickx, maar het bleef wel ‘close’. In de derde set kwam de ‘fighting spirit’ boven en dat gaat makkelijker als je al met 2-0 aan de leiding staat.

Ik vond ook dat we een goede collectieve prestatie weggaven, dat alle vervangingen ook lukten – wat niet altijd het geval is – en we speelden een derde set zonder stress. We zaten in de ‘winning mood’ en dan gebeuren er dingen die de ratio overstijgen. En belangrijk: ik heb weer een ploeg gezien die speelde met de glimlach.”

Volgende vrijdag Final Four in en tegen Polen. “Voor eigen publiek zullen ze zich zeker willen overtreffen. We verloren ervan in Peru, we wonnen ervan hier in Doetinchem, maar tegen een ploeg die niet helemaal compleet was. Wees maar zeker dat het vrijdag wel het geval zal zijn.”

(MC – GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier