Yellow Tigers verzekeren zich van een plaats in de kwartfinale

Bondscoach Gert Vande Broek moest regelmatig bijsturen tijdens de wedstrijd. © Foto Belga
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

In de play-offs van het EK werd Tsjechië met 3-1 geklopt. De setstanden waren 25-12, 23-25, 25-21 en 25-9. Donderdagavond wacht met Servië een zware klepper in de kwartfinale.

Tsjechië eindigde in Poule D op de derde plaats, na het ongenaakbare Servië en het sterkere Duitsland. Het team won wel simpel met 3-0 tegen Roemenië. De Yellow Tigers wisten vooraf dat ze vooral moesten opletten voor de hardhitters Havlickova en Havelkova, duidelijk de meest aangespeelde Tsjechische speelsters. Beide ploegen speelden in de voorbereiding overigens al enkele oefenmatchen, waarin de teams eerder gelijkwaardig waren.

Geen sprake van spanning in de openingsset

De Yellow Tigers startten met Els Vandesteene (Oostkamp) en kapitein Charlotte Leys (Poperinge) als receptie-hoekspeelsters in de basis. Middenspeelster Maud Catry (Kortrijk) zat net als in de poulefase op de bank. Voor de Belgische meisjes kon de partij alvast niet beter beginnen. Blokkerend stonden de Yellow Tigers sterk en Tsjechië keek meteen tegen een 5-0-achterstand aan.

De tegenstrevers viseerden Els Vandesteene in receptie, maar de Oostkampse gaf niet thuis. Via 14-10 ging België door naar 18-11 en 21-12. Het publiek in de Lotto Arena, waaronder Rode Duivel Thibaut Courtois, kreeg een vreemd seteinde te zien, waarbij de Tsjechische spelverdeelster liefst drie toetsfouten beging. Het was Charlotte Leys die bij 23-12 een eerste setbal afdwong, de derde toetsfout zorgde voor een verrassende 25-12 (!).

België ondergaat tweede set, maar komt nog dichtbij

In set twee kregen we een volledig omgekeerd beeld te zien. Bij 2-3 stond Tsjechië voor het eerst op voorsprong. Ze bleven Els Vandesteene opzoeken in het achterveld, maar het volledige Belgische team kreeg het moeilijker. “Wij zijn de betere in de rally, maar zij nemen momenteel de bovenhand in opslag en receptie”, zei Gert Vande Broek in de time-out bij een 3-6-stand. Lise Van Hecke werd aan de kant gehaald toen ze tweemaal afgeblokt werd en het scorebord 6-12 aangaf.

Tsjechië bleef domineren en nadat Charlotte Leys een bal in het gezicht kreeg, was er bij 11-16 een technische time-out. Het kalf leek bij 13-21 en 18-24 helemaal verdronken, maar Tsjechië werd zenuwachtig terwijl de Yellow Tigers steeds meer hoop kregen. Bij 22-24 zorgde Els Vandesteene voor een mooi scorend blok, maar daarna maakte Havlickova toch af: 23-25.

Els Vandesteene (uiterst links) en Charlotte Leys (uiterst rechts) stonden de hele partij tussen de lijnen.
Els Vandesteene (uiterst links) en Charlotte Leys (uiterst rechts) stonden de hele partij tussen de lijnen.© Foto Belga

Yellow Tigers houden voorsprong vast tot einde derde set

De Belgische meisjes namen bij het begin van de derde set lichtjes de bovenhand en hadden bij 8-5 de eerste technische time-out. “We moeten ze laten bewegen in receptie en verdediging”, vond bondscoach Gert Vande Broek.

Kapitein Charlotte Leys volgde zijn raad op en zorgde met gevarieerde services voor 12-8. België ging door tot 16-10 en 22-16. Met een ingehouden aanval zette Els Vandesteene de eerste setbal op het bord bij 24-20. De tweede was uiteindelijk de goede: 25-21 en 2-1.

Blamage voor Tsjechië in de vierde set

Charlotte Leys had niet veel zin in een spannende vierde set en imponeerde vanaf de opslaglijn. De Yellow Tigers liepen zowaar tot 8-0 (!) uit en leken toen al op weg naar een 3-1-zege. Hoewel deze partij al enkele kenteringen kende, was Tsjechië ditmaal niet meer in staat om terug te knokken. Via 12-3 ging het naar 16-4. Het publiek en de speelsters amuseerden zich zichtbaar en bij 19-5 werd de blamage voor Tsjechië steeds erger.

België gunde zijn tegenstander de korte pijn en maakte genadeloos af met 25-9. De Yellow Tigers plaatsen zich dus voor de kwartfinale en zorgen daarmee voor een opvallende statistiek. Na de kwalificatie van België is namelijk de volledige top acht van de Europese ranking geplaatst. De tegenstander morgenavond om 20.30 uur is het topland Servië, waardoor de Yellow Tigers als underdog aan hun kwartfinale zullen starten.

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier