Yellow Tigers verliezen ook vijfde en laatste wedstrijd

Redactie KW

De Belgische nationale vrouwenploeg heeft ook haar vijfde en laatste wedstrijd verloren op de Final 6 van de World Grand Prix in Tokio.

De Tigers pakten tegen Turkije de eerste set en waren dicht bij 2-1 in de derde fase. Maar dan brak een beetje de veer: 1-3. Neriman Özsoy was de topscorer bij Turkije met 32 punten. Lise Van Hecke was de beste Belgische met 21 treffers.

België sluit zijn debuut bij de wereldtop af op de zesde plaats. Met twee gewonnen sets: één tegen China, één tegen Turkije, dat als vijfde eindigt. Eerder won Rusland de strijd voor het brons tegen China: 3-2. De finale gaat tussen gastland Japan en Brazilië.

De setstanden waren 26-24, 21-25, 23-25, 20-25.

België speelde met Dirickx, Heyrman, Leys, Aelbrecht, Van Hecke, Rousseaux, Courtois (libero). Kwamen in: Vandesteene, Van de Vyver, Coolman, Biebauw, Bland.

“Iedereen is moe, we hebben veel krachten verbruikt”

De Belgische kapitein Charlotte Leys vond de Final 6 absoluut meer dan de moeite waard. “Ondanks de zesde plaats. We hebben een historisch uniek moment beleefd. De start hopelijk van een grote toekomst voor het vrouwenvolleybal in ons land. De Final 6 was mentaal lastig: na die fantastische winst van de Final 4 in Polen dan vijf keer op rij verliezen. Toch denk ik dat de hele ploeg veel heeft opgestoken van deze ervaring. We hebben wel veel energie verbruikt. Maar oké, de Tigers kunnen tegen een stootje. We hopen in elk geval op het WK in Italië enkele wedstrijden te winnen. De tweede ronde bereiken, dat is het grote doel.”

Over de slotmatch tegen Turkije was ze niet ontevreden. “We namen een geconcentreerde start, op basis van een goede service. Onze ‘spikers’ kwamen geregeld mooi en agressief in actie. We gingen in heel veel fases goed mee met Turkije, FIVB-11. Ze moesten na die spectaculaire 26-24 op hun tellen passen. Het klopt dat individuele foutjes ons dan de das hebben omgedaan. Dat wordt, hoorde ik al van de coach, een belangrijk werkpunt, zelfs op heel korte termijn: het gaat om het wegwerken van de ‘unforced errors’. De foutenlast ligt te hoog. Ieder voor zich zal moeten trachten beter te worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier