Yellow Tigers: setwinst maar kans gemist op meer

VANDENBROUCKE © VDB
Redactie KW

België de eerste set binnen maar kon het het gaspedaal niet voldoende indrukken om meer uit de brand te slepen tegen het gastland.

De onbevangenheid waarmee de Tigers tegen Brazilië streden, was er niet. Daarmee verliest België zijn tweede partij van deze Grand Prix terwijl zondag klepper Servië op het programma staat.

Fluitconcert

Lichte dominantie van de Tigers bij het begin van de set (5-3) tot Baladin met haar gesprongen opslagen de Turken meteen tot aan de eerste technische time-out serveert (5-8). Elke Belgische opslagbeurt wordt door het Turkse publiek op een striemend fluitconcert getrakteerd.

Aelbrecht raakt hierdoor niet van de wijs en serveert met veel druk, Van Gestel bedankt met het aanvallende punt. Daarna acet Aelbrecht België opnieuw in de set (9-9). Het verschil blijft één punt in het nadeel van de Belgen tot Turkije twee killblocks op rij zet (16-19). Herbots komt in voor Van Gestel aan het net en het zijn Herbots en Grobelna die de bordjes weer in evenwicht brengen (21-21).

Met haar zevende punt van de set brengt Grobelna België opnieuw op voorsprong (23-22). De ingekomen Guilliams mag serveren in money time, de Tigers verdedigen en Aelbrecht zorgt voor het eerste setpunt (24-22). Baladin serveert de tweede Belgische setbal buiten (25-23).

Snelle aanvallen van Aelbrecht

De Turkse hoofdaanvalster Polen zet de zaal meteen onder stoom. Met veel aanvalsvariatie duwt ze door naar 5-9. Dankzij een tipbal tegen de antenne en een out-aanval bij de Turken kan Van de Vyver met een ace voor de eerste voorsprong acen (10-9). Libero De Tant duikt nog enkele moeilijke ballen van de vloer maar na 14-14 maakt Turkije opnieuw een kloof tot zelfs 14-20. Vande Broek probeerde nog met een dubbele wissel maar maakte die na enkele punten weer ongedaan. Vier punten van Van Gestel, drie aanvallen en een blok, leiden de Belgen naar 20-23 maar het is Polen die met een diepe tip de set afrondt (20-25).

Enkele mooie snelle aanvallen van Aelbrecht, knuffel met Van de Vyver erna, geven België een kleine, vroege tweepuntenvoorsprong (6-4) die dankzij enkele block-outs van Van Gestel wordt uitgediept tot 13-9.

Beroep op videobeelden

Daarna domineert Kubra, de Turkse midden van 1.97m, aan het net (14-14). De Tigers laten los en Turkije maakt dankbaar gebruik. Yildirim scoort vlot. Neyt neemt de liberopositie van De Tant over. Aelbrecht en Van Gestel prikken nog tegen maar Turkije wint met 20-25.

Een vroege challenge bepaalt het verloop. Polen duwt de bal in het net maar na een challenge van Guidetti geeft de videoscheidsrechter het punt aan Turkije. Een vermeende aanraking van Leys in het blok, onduidelijk op de videobeelden, maar geraakt volgens de scheidsrechters. 3-6 in plaats van 4-5, een wereld van verschil. België aangedaan, Turkije loopt uit tot 3-10. De vechtlust die de Tigers vrijdag tegen Brazilië toonden, brengt ze terug tot 12-14. Aanvallend krijgt België amper nog een bal op de grond waardoor het verdict in de laatste set zwaar is: 16-25.

Setstanden: 25-23, 20-25, 20-25, 16-25.

België: Van de Vyver (5), Van Gestel (14), Lemmens (4), Grobelna (14), Leys (4), Aelbrecht (10). Libero’s: De Tant, Neyt.

Kwamen in actie: Herbots (5), Guilliams, Biebauw, Strumilo, Van Sas, Janssens (1).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier