Yellow Tigers ook puntenloos tegen Duitsland

Charlotte Leys ging samen met haar Yellow Tigers ten onder tegen Duitsland. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Ook tegen Duitsland blijft de nationale damesploeg volleybal puntenloos achter.

Met gerichte opslagdruk en met veel aanvalskracht hebben de Duitsers België een 1-3-nederlaag aangesmeerd. In het tweede luik van de World Grand Prix blijft België met een nul op zes achter. Morgen spelen de Tigers tegen het flitsende Thailand dat vandaag Brazilië het vuur aan de schenen heeft gelegd.

Maggie Kozuch, goed voor 22 punten, zette meteen de toon en ramde de eerste bal van de wedstrijd tegen de vloer. Enkele onzorgvuldigheden in het Belgische spel zorgden voor een kleine kloof in het voordeel van Duitsland. Een goeie serve van de ingekomen Van Gestel gaf weer wat hoop maar Duitsland eindigde de set zoals het er aan begon: met een harde aanval van Kozuch: 19-25.

Courtois liet in set twee haar receptielijn voortdurend slim schuiven, daardoor vielen twee op drie recepties moeiteloos in de handen van Van de Vyver. Brinker kreeg het lastig met de Belgische opslagdruk van Leys en Grobelna en begon te buigen. Bij de tweede technische time-out leidde België met vier punten. Dankzij de power op de hoeken knokten de Duitsers zich opnieuw in de set. Na een intense rally trok Duitsland aan het langste eind: 17-17. Beide ploegen gaven geen duimbreed toe. Bij het seteinde was een toetsfout van Weiss er te veel aan: 25-23.

Met power en hoogte geselden Weihenmaier en Brinker het Belgische blok in set drie. Verschillende ballen via het blok vlogen zo ver de zaal in dat Courtois en Vandesteene er niet meer bij geraakten. Heyrman gaf niet op – 9 op 15 in aanval over de hele wedstrijd – en de Tigers klampten aan tot 12-12 en gingen er zelfs over 16-13. Het was Weiss die van aan de opslaglijn Duitsland naar 17-21 serveerde. Een poweraanval van Weihenmaier besliste deset: 21-25.

Duitsland ging door op zijn elan. Biebauw viel nog in voor Van de Vyver maar kon het tij niet keren. Op enthousiasme en vechtlust kon België nog even opleven, maar het kwaad was al geschied. Tegen de fysiek sterke overmacht van Duitsland waren de Yellow Tigers niet mondig genoeg.

Teneergeslagen door de onmacht verlieten de Belgen het veld, weggeblazen door de Duitse ‘macht’.

Reacties

Valérie Courtois: “Verschil in opslagdruk”

“Duitsland kon veel makkelijker scoren dan wij vandaag,” vond libero Valérie Courtois. “We wisten dat ze veel power in aanval hadden en daar hadden we niet altijd genoeg antwoord op met ons blok. Langs de andere kant maakten ze het ons heel moeilijk om tot scoren te komen. Ze hebben ons in de loop van de wedstrijd goed onder druk gezet met de service. In het begin brachten we nog vrij goed de bal terug, maar naarmate de match vorderde, verhoogden zij de druk terwijl wij niet voldoende overeind bleven in receptie. Zelf hebben wij te weinig gedaan met onze opslag want het is en blijft Duitsland aan de overkant.”

Morgen tegen Thailand dan maar? “Vorig jaar hebben we al tegen Thailand gespeeld, een listige ploeg: klein, supersnel en toch ook wat power. We zullen moeten vechten voor wat we waard zijn en het niveau zoeken van onze andere matchen.”

Gert Vande Broek: “We verdienden de winst niet”

Gert Vande Broek was uiteraard ontgoocheld over het resultaat. “Duitsland is een ploeg die we heel goed kennen. Ik wist dat ze konden terugveren na hun slechte match van gisteren tegen Thailand. Ze speelden met veel weerbaarheid en organisatie. We hadden vandaag een kans om tegen Duitsland te winnen, maar we verdienden het niet.”

Setstanden: 19-25, 25-23, 21-25, 15-25

België: Heyrman (14), Leys (11), Grobelna (13), Aelbrecht (8), Vandesteene (2), Van de Vyver (5). Libero: Courtois. Kwamen in: Biebauw, Cianci, Van Gestel (1), Cools.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier