Yellow Tigers moeten één set zwoegen om voorbij Bosnië te geraken

De Yellow Tigers zijn zaterdagavond zonder kleerscheuren uit het duel tegen Bosnië en Herzegovina gekomen en zijn klaar om zondag te strijden voor het finaleticket voor het WK 2018 in Tokio.

Nochtans speelden de Bosniërs hun beste wedstrijd van de week op het kwalificatietoernooi in Kortrijk en in de tweede set dwongen ze de Belgische vrouwen zeker tot een stevig extraatje. Maar met de hulp van de DJ, het helse thuispubliek en Grobelna sleepten ze zich ook doorheen die ongemakkelijke situatie met vier setballen tegen. Zit er zondag dan toch nog een stunt in?

De Yellow Tigers begonnen langs Freya Aelbrecht uitstekend en met sterk receptiewerk van Charlotte Leys (deze ochtend nog bij de tandarts voor een pijnlijk gezwel) werd geleidelijk een voorsprong uitgebouwd. Ilka Van de Vyver was al snel ingekomen en zij verstond zich uitstekend met Freya Aelbrecht. Toen ook Britt Herbots en Kaja Grobelna hun aanvallend steentje bijdroegen, stond de zege in de eerste set vast.

Maar bij 1-5 in de tweede set – even later zelfs 1-7 – moest coach Vande Broek ingrijpen als de Belgische receptie geteisterd werd door de gerichte opslagen van Paradzik. Het duurde tot 16-15 vooraleer Heyrman en Grobelna deze achterstand hadden opgehaald met stevig aanvalswerk. Maar Begic (ploeggenote van Freya Aelbrecht bij Monza) gaf niet op en samen met een ace van Simic stuwde ze haar ploeg naar een 21-24-voorsprong. Vier setballen konden de bezoekers niet verzilveren en gestuwd door het publiek, Grobelna, een ‘fausse queue’ van Van de Vyver en het beslissende punt via Britt Herbots werd een zucht van opluchting geslaakt in het Belgische kamp na een gelukte vijfde setbal.

In derde set gingen de Bosnische vrouwen mee tot 9-10, maar de opslagen van Ilka Van de Vyver en punten van Grobelna en vooral Herbots zorgden voor een 9-0-tussenspurt naar 18-10 en dat was er teveel aan voor de kranige bezoeksters.

België: Leys 9, Aelbrecht 6, Biebauw 2, Herbots 14, Heyrman 10, Grobelna 14, libero Courtois. Kwamen in: Van de Vyver 5, Van Gestel 1, Van Sas, Gilliams.