Yellow Tigers leggen na vijfsetter nipt de duimen tegen Dominicaanse Republiek

© BELGA
Redactie KW

De nationale damesvolleybalploeg heeft op het WK in Bari met een 3-2 nederlaag tegen de Dominicaanse Republiek een puntje gesprokkeld in groep E van de tweede ronde, nadat ze eerst 2-0 in het krijt had gestaan.

Valerie Courtois en Charlotte Leys vechten voor elke bal.
© BELGA

De vraag was hoe de Yellow Tigers deze week zouden reageren tegen de topploegen uit de A-reeks, de Dominicaanse Republiek en Italië. Winst tegen één van beiden werd gehoopt om op een zo hoog mogelijke plaats in het klassement te eindigen en een maximaal aantal punten te vergaren voor de wereldranglijst.

In de eerste set leken de Belgische vrouwen aan te klampen dankzij bloks van Van Hecke en Heyrman en het gebruik van de ‘challenge’ om een ace van Leys te honoreren. Tot 4-4 ging het goed, maar ondanks de vocale steun van de overgebleven 30-tal Belgische supporters, maakten de Belgen te veel individuele foutjes. Occasioneel kon Van Hecke nog wel eens tegenprikken, blokte Heyrman nog wel een bal af, maar het verschil werd groter en groter: 5-9, 9-15, 12-20. De ingekomen Rousseaux droeg wel haar steentje bij, maar een blok van Vargas op Heyrman maakte een einde aan de eerste set.

Van 2-0 alsnog naar 2-2

In de tweede set waren de Yellow Tigers al iets beter aangepast aan de snelheid en de kracht van de Dominikaanse meisjes. Via Van Hecke, Bland en een goed ingekomen Rousseaux kwamen onze landgenoten – met de hulp van alweer een juiste ‘challenge’-beslissing – alvast tot 9-8 aan de leiding. Te veel opslagfouten remden even een Belgische revival, maar weer Rousseaux hield de hoop levendig bij 14-15. Maar de tegenstander was leper, groter en krachtiger met De la Cruz als blikvanger. De ingekomen Cools maakte haar eerste puntje van het WK en dat deed de Dominicaanse coach naar een time-out grijpen bij 20-23, maar Cools voegde er nog een ace aan toe. Niet voldoende om Mambru van setwinst te houden.

Sarah Cools ging op haar elan verder in het begin van de derde set, scoorde al blokkend en met de hulp van Van Hecke en enkele foutjes bij de tegenstander stond het plots 4-1 voor de Yellow Tigers. Via een blok van Heyrman en een aanval van Van Hecke gingen de Belgische vrouwen verder naar een 8-5 voorsprong. Te veel nonchalance bij de concurrentie en 10-7. De Tigers voelden dat er meer in zat. Dirickx en de verrassende Cools scoorden naar 13-10. Van Hecke sloeg de frustraties van zich af naar 16-11. Een klaar kijkende Dirickx schudde de terugkeer van de tegenstander nog even af (20-18), maar de la Cruz bleek moeilijk af te stoppen (20-19). Een belangrijk blok en een aanval van Van Hecke zorgden even voor ademruimte (22-20). Leys vulde aan naar 23-20, Van Hecke naar setpunt en Rousseaux met een listig balletje zowaar naar Belgische setwinst.

Yellow Tigers leggen na vijfsetter nipt de duimen tegen Dominicaanse Republiek


© BELGA

De Dominicaanse meisjes sloegen zowaar aan het twijfelen als Van Hecke met gevarieerd spel uitpakte en Dirickx er een ace aan toevoegde voor 4-0 in de vierde set. Rousseaux en Van Hecke naar 7-3 en 11-7. De twijfel groeide bij de Caraïbische meisjes, als ook nog eens Arias met een vingerblessure werd afgevoerd. De la Cruz hield de boel nog even recht, maar dat deed Van Hecke ook aan de andere kant (19-15). Met een opmerkelijk blok van lefgozer Cools naar 22-19, Van Hecke en Heyrman naar vier setpunten (24-20). Twee worden er gered, maar met een dropje zorgt Charlotte Leys al minstens voor één punt en tiebreak.

Daarin maakt De la Cruz het verschil (2-1, 2-6, 4-8), ondanks verdienstelijk tegenwerk van Van Hecke. Maar één puntje werd alvast gehaald. Eén meer dan iedereen dacht.

België – Dominikaanse Republiek 2-3 (17-25, 22-25, 25-22, 25-22, 6-15). België speelde met Dirickx, Leys, Heyrman, Van Hecke, Vandesteene, Bland en libero Courtois. Kwamen in: Van de Vyver, Coolman, Rousseaux, Cools

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier