Yellow Tigers houden één set goed stand tegen Europese grootmacht

12/06/16 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:24

De Belgische volleybalmeisjes verloren zaterdagavond met 3-0 van hun Russische tegenstanders.

Yellow Tigers houden één set goed stand tegen Europese grootmacht

De Russische dames toonden hun klasse en smeerden Charlotte Leys en team een 3-0-nederlaag aan. © BELGA

De Yellow Tigers moesten op de tweede speeldag van de FIVB World Grand Prix Europees kampioen Rusland op het thuisfront in de ogen kijken. Opvallend met hoeveel strijdlust de Tigers in de arena traden. Ze maakten het hun toptegenstander meer dan lastig in de eerste set. Het overwicht in gestalte vertaalde zich echter in 12 Sovjet-blokpunten tegen 5 Belgische. Ook in het midden sloeg Rusland zuiver op snelheid vaak toe.

Heel verrassend: Gert Vande Broek lanceerde Kaja Grobelna, Nathalie Lemmens en Amber De Tant in de basis in de plaats van Lise Van Hecke, Freya Aelbrecht en libero Valérie Courtois. Bij 5-5 kwamen Jasmien Biebauw en Rousseaux in. Jasmien en Hélène, heel sterk, bonkten er stevig op los. Ook kapitein Charlotte Leys liet zich niet onbetuigd. En wat gezegd van youngster Britt Herbots die bij 16-13 drie punten op een rij scoorde. Rusland had één geluk: superster Gonchareva, goed voor 29 punten tegen Nederland (3-1), was niet te stuiten. Het zat de Tigers ook niet mee: een bal van Laura Heyrman huppelde tergend een meter op de netrand. En viel pal in het Belgische kamp. Een ace van Grobelna (23-20) dwong de Russische coach Marichev nog tot een time-out. Genoeg voor het orgelpunt: 25-20.

In de volgende twee sets deinde het verschil in power en snelheid veel groter uit. Via 17-10 en 20-13 in de tweede fase (25-15) en over 14-8 en 22-12 in de laatste set, waarin de Tigers de eindcijfers - na een ace van Leys - een beetje konden oppoetsen.

Coach Gert Vande Broek toonde zich na afloop tevreden over de prestatie van zijn ploeg. Zondag wacht het duel tegen Nederland.

Jonge meisjes maken debuut

Ambert De Tant is amper 18 lentes jong en debuteerde zaterdag prompt op de libero tegen Europees kampioen Rusland. Dat is om later door te vertellen aan kinderen en kleinkinderen. "Ik ben blij dat de coach me de kans heeft gegeven. Het was een heel leuke ervaring. Natuurlijk: ik moest even wennen aan de snoeiharde Russische opslagen. Achterin hebben we goed 'geswitcht'. Ik kreeg receptioneel alle steun. Op service scoorde Rusland slechts vier punten. Beste bewijs dat we hun hevige servicedruk heel goed hebben opgevangen."

Nog een debutante, in het midden dan, en evenzeer een jeugdig talent is Nathalie Lemmens uit Heusden-Zolder. "Ik werd ook voor de leeuwen gegooid. In een moeilijke match. Misschien de beste leerschool. Fysiek zijn die Russische vrouwen allemaal krachtbommen. Heel sterk. Zo 'hoog en droog' aan het net. In de eerste set kregen we nochtans kansen. Op dit niveau hebben we niet genoeg ervaring om de kleine foutjes uit ons spel te halen."

Kaja Grobelna was de derde youngster die voor het eerst aantrad. "Ik heb echt genoten van deze wedstrijd", aldus Kaja. "Tof om aan te treden tegen zo'n beresterke ploeg. We hebben een stevige repliek geboden in de openingsfase. Daarna werd het moeilijker en moeilijker. Ik hoopte nog meer punten te maken via blok-touché, maar ook die tactiek had slechts sporadisch zijn uitwerking. Ze zitten zo hoog, die Russische wolkenkrabbers."

Statistieken

Rusland 3-0 België (25-20, 25-15 en 25-16)

Rusland: Shcherban 10, Zaryazhko 6, Gonchareva 9, Kosianenko 0, Ilchenko 9, Shlyhakhovaya 7. Libero: Malova. Kwamen in: Babeshina 0, Malykh 6, Startseva 1, Malygina 1, Lyubushkina 1.

België: Herbots 6, Heyrman 3, Leys 9, Grobelna 5, Lemmens 2, Van de Vyver 0. Libero: De Tant. Kwamen in: Biebauw 2, Rousseaux 9, Van Gestel 1, Aelbrecht 0.

Totaal aantal punten voor de Belgen: 37 + 14 fouten van de tegenstander; punten voor Rusland: 54 + 21 Belgische fouten. Samengetelde punten: 75 (Rus) tegen 51. Blok: 12 (Rus) tegen 5. Positieve receptie: 49 proc. (Rus) tegen 45 procent. Aanvallende fouten: 8 (Rus) tegen 10. Opslag: gemist 7 (Rus) tegen 7; aces 2 (Rus) tegen 4.

Uitslagen in wereldgroep 1 (speeldagen 1-2-3):donderdag 9 juni: Japan-Servië 3-0, Brazilië-Italië 3-1. Vrijdag 10 juni: Duitsland-USA 0-3, China-Thailand 3-0, Turkije-België 3-0, Brazilië-Japan 3-0, Rusland-Nederland 3-1, Italië-Servië 3-1. Zaterdag 11 juni: USA-Thailand 3-0, China-Duitsland 3-0, Turkije-Nederland 0-3, Rusland-België 3-0.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!