Yellow Tigers buigen onder Russische opslagdruk

15/07/17 om 22:34 - Bijgewerkt om 22:34

Na een set die met het kleinste verschil naar de Russen ging, kreeg België de Russische opslagdruk niet genoeg onder controle. 'Ace! Ace!' scandeerde de stadionspeaker telkens voor de Russische serves en negen keer kreeg hij gelijk. Als de Tigers een rally afdwongen, vonden de Russische aanvalsters te makkelijk de gaten in het Belgische blok. Enkele tegenprikken van Herbots (17 punten) en een knokkend België op het einde van de derde beurt konden het 0-3 verlies niet vermijden.

Yellow Tigers buigen onder Russische opslagdruk

© VDB

De wedstrijd van de Belgen start met twintig minuten vertraging door de vijfsetter tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek. Alhoewel Rusland een vroege driepuntenkloof slaat (3-6) houdt Leys van aan de opslaglijn de schade bepekt (8-9). Herbots die voornamelijk de tip zocht, scoort met haar eerste poweraanval en Van de Vyver acet de Tigers tot 12-12. Voronkova drukt het Russich gaspedaal in (19-23) maar het is net zoals vrijdag een meer dan degelijke Grobelna die met twee killblocks op rij de Tiges hoop geeft (21-23). Een Russiche time-out brengt Herbots niet van de wijs. Met een ace en een tip vanop de pipe nadert België (23-24). Grobelna maakt er nog 24-2 van maar een out serve van Van Sas en een kill block op Grobelna (wel goed voor 7 punten) beslist de eerste set (24-26).

Tweede set

Set twee start knotsgek. De Russen lopen 1-7 uit en dwingen coach Vande Broek tot twee vroege time-outs. Janssens vervangt Lemmens en bedankt met twee killblocks en een duwbal op eerste tempo. Time-out Rusland maar Herbots acet de Tigers gelijk (8-8). De Belgische revival is van korte duur. De Russische opslagdruk dwingt de receptielijn tot zes rechtstreekse fouten. Met slechts een handvol goede recepties krijgen noch Van de Vyver noch Biebauw de aanvallers aan het scoren. De Russen stomen door van 8-15, over 11-19 naar 14-25.

Derde set

Leys, De Tant en Herbots hebben de Russische service beter beet bij het begin van de derde set. Met een tip houdt Grobelna de Tigers dicht bij Rusland (5-6). De Tant krijgt enkele aanvalsbommen rond de oren maar gebruikt goed de hoogte van de zaal om de bal in het spel te houden. Aanvallend prikken Grobelna en Herbots nog tegen maar ze kunnen niet verhinderen dat Rusland een 11-16 voorsprong opbouwt. De jumpspin van Voronkova dwingt Vande Broek om Van Gestel voor Grobelna in te brengen, een vierde receptiespeler, maar zelfs dat is niet voldoende (11-19). Herbots lijkt niet meer dan enkele troostpunten te scoren - block-out tegen de antenne en een ace - maar als Lemmens er een kill block bij plaatst staat het plots 22-24. Kapitein Frolova slaat de laatste Belgische hoop aan diggelen.

(Foto a-Bart)

België - Rusland: 0-3

Setstanden: 24-26, 14-25, 22-25

België: Van de Vyver (2), Herbots (17), Lemmens (2), Grobelna (14), Leys (4), Aelbrecht (6). Libero: De Tant

Kwamen in: Van Gestel, Van Sas, Biebauw, Janssens (3)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!