Yellow Tigers boeken noodzakelijke overwinning tegen Azerbeidzjan

© BELGA
Redactie KW

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg heeft zaterdag op het WK in het Italiaanse Bari zijn vierde wedstrijd in groep D gewonnen. Tegen Azerbeidzjan werd het 3-0. De setstanden waren 25-21, 25-12 en 25-21.

België-Azerbeidzjan was een wedstrijd die ‘moest’ gewonnen worden. Daar was niet alleen het weer sterke Belgische supportersblok van overtuigd, ook de speelsters waren er zeker van dat ze het Azerbaidjaanse varkentje wel zouden wassen, zodat de kansen op kwalificatie optimaal behouden bleven.

Alleen de hard meppende Rahimova dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar de Yellow Tigers konden weer rekenen op een uitstekende Heyrman en een herboren Van Hecke om weer op een hoog niveau de winst binnen te halen.

Punten van de Brugse Vandesteene

De Belgische overtuiging was trouwens duidelijk merkbaar vanaf het eerste moment via Dirickx en Heyrman. Maar toen een geprikkelde Lise Van Hecke opnieuw in haar dagje bleek, namen de Yellow Tigers een constante voorsprong tot twee, drie punten. Al bleef het gevaar steeds komen van de boomlange Polina Rahimova, die ook van achter de opslaglijn verschroeiend uithaalde. Maar flink geholpen door een meestal sterke verdediging, een uitstekend verdelende Dirickx en punten van de Brugse Vandesteene, Bland en vooral een herboren Van Hecke (11 punten in de eerste set aan 69%) mocht het Belgische legioen na goed 25 minuten voor het eerst juichen bij 25-21 setwinst.

En setpunt

Ook in de tweede set hadden de Yellow Tigers snel door dat de Azeri’s amper met z’n tweeën opslagen pakten en dus sloeg Heyrman een ace en kon ook Vandesteene gebruik maken van de grote leemtes in de verdediging van Azerbaidjan (7-3). Als Heyrman drie keer op rij kon scoren, Van Hecke blokte en op een afwisselende manier scoorde, greep de Azerbaidjaanse coach niet eens meer naar een ‘time out’ om de Yellow Tigers naar 16-8 te zien uitlopen. Rahimova werd nu constant afgeblokt en het werd duidelijk dat Azerbaidjan geen antwoord wist op het gevarieerde spel van de Belgen, receptioneel zwaar onderuit ging tegen Belgische geweld en Vandesteene maakte daar bij setpunt handig gebruik van.

Zondag tegen Puerto Rico

En hoewel de Azeri’s in de derde set naar 0-3 wegliepen, bleef het vertrouwen bij de Yellow Tigers onaantastbaar, omdat ze bleven profiteren van de zwakke recepties van hun tegenstanders. Opslagen van Leys (Poperinge) en Dirickx, een alerte Bland en een opeenstapeling van fouten, ook bij een steeds zenuwachtiger wordende Rahimova, maakten het verschil steeds groter: 8-6, 14-8, 22-15. De concentratie verslapte enigszins, waardoor de Azeri’s nog tot 22-21 terugkwamen, Van Hecke brak de ban en met de 3-0 winst is een eerste stap naar de kwalificatie voor de tweede ronde gezet. Morgen eenzelfde niveau tegen Puerto Rico en de Yellow Tigers kunnen zich opmaken voor een verdiende kwalificaties en volgende week confrontaties in Bari tegen de grootheden Italië en Duitsland. Maar het wordt zondagavond wel wachten tot de laatste bal geslagen is.

Opstelling

België speelde met Dirickx, Leys (Poperinge), Heyrman, Van Hecke, Vandesteene (Brugge), Bland, libero Courtois. Kwamen in: Coolman (Brugge), Van de Vyver, Rousseaux

Azerbaidjan speelde met Bayramova, Abdulazimova, Gurbanova, Rahimova, Kovalenko, Kurt, libero Aliyeva. Kwamen in: Gasimova, Zhidkova, Matiasovska.

(MC, foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier