VT Lendelede pakt vierde beker op rij na duidelijke zege tegen Packo Zedelgem

17/04/17 om 15:22 - Bijgewerkt om 16:02

In de Beker Nationaal/Divisie mocht VT Lendelede voor de vierde keer op rij juichen. Het team versloeg Packo Zedelgem, dat twee reeksen lager uitkomt, met duidelijke 0-3-cijfers. Vooral Joppe Paulides (ex-Knack) liet zich opmerken als man van de match.

Na een warm eerbetoon aan Willy Scherrens, het onlangs overleden bestuurslid van het KWVBV, werd de eerste bekerfinale in de Torhoutse sporthal op gang gemept. Packo Zedelgem, een subtopper in eerste divisie, nam het op tegen de torenhoge favoriet VT Lendelede uit Liga B. Door het reeksverschil kreeg Packo telkens een voorgift van twee punten. Voor twee Zedelgemse spelers was het bovendien dé uitgelezen kans om zich te bewijzen. Opposite Tom Beuselinck speelt namelijk volgend seizoen bij Lendelede en libero Thibaut Van Acker volgt hoogstwaarschijnlijk zijn voorbeeld.

Packo geraakt niet voorbij Lendeleeds blok

De tribunes waren nog niet volledig vol gelopen voor de eerste finalewedstrijd, al kon Zedelgem wel op een ruime aanhang rekenen. De supporters in het blauw zagen echter dat hun team niet lang kon genieten van de voorgift. Lendelede wou zijn aanvallende suprematie snel etaleren en stond bij de eerste technische time-out al 5-8 voor. Vooral Joppe Paulides, bij afwezigheid van de geblesseerde Thomas Vandenberghe als opposite, kwam vlot tot scoren, terwijl Dwight Delanghe met stevige sprongopslagen uitpakte. Bij 7-13 vroeg Packo-coach Jan Haeghebaert dan ook een nieuwe time-out aan.

De tactische interventie zorgde helaas niet voor veel beterschap bij de underdog. De Lendeleedse muur bleek uitermate efficiënt in het blok, terwijl Packo het ook in receptie af en toe lastig kreeg. De voorsprong werd beetje bij beetje uitgebreid en bij 12-24 maakte Lendelede het - niet toevallig - met een scorend blok af: 12-25.

Beter volleybal in set twee, VTL blijft te sterk

Het enthousiasme van Zedelgem was niet aangetast en het team liep dan ook meteen tot 4-0 uit. Packo hield tot 7-7 gelijke tred, daarna was het opnieuw Lendelede dat de bovenhand nam. Zedelgem probeerde het tij te keren via de inbreng van Sam Beuselinck, Evert Casier en later Jonas Vansieleghem, maar moest toch toestaan dat VTL via 8-10 tot 10-14 uitliep. Het publiek kreeg in de tweede set meer rally's en beter volleybal te zien, maar Packo beging te veel opslagmissers om te kunnen aanklampen. Zonder spectaculair te spelen, pikte Jan Verhelst zijn puntjes mee, terwijl ook Paulides blokkerend en aanvallend bleef uithalen: 14-19.

Dankzij een middenaanval van Mathijs Bonne en legbal van Robbin Vandewalle naderde Zedelgem tot 16-20, maar na een opslagmisser en uithaal van Balduyck was de korte opflakkering al voorbij (16-22). Het was Joppe Paulides die de set bij 18-25 beëindigde.

Vierde beker op rij voor Lendelede

In de derde set was het opnieuw Zedelgem dat de beste start nam (6-2), maar snel van antwoord werd gediend door de titelverdediger (6-4). Het blok van Mathijs Bonne en Pieterjan Pertz stond ditmaal goed geplaatst, Packo mocht met een 8-4-voorsprong de eerste technische time-out in. Lendelede had echter weinig zin in een vierde set. Middenman Dwight Delanghe kon tweemaal uithalen, terwijl Jan Verhelst foutloos bleef aan de opslaglijn. Bij 9-9 kwam VTL opnieuw langszij, een puntje later gooide Packo zijn laatste troef in de strijd: kapitein Mano Vandemoortel maakte zijn comeback na een hardnekkige rugblessure.

Die ingreep leek ook effectief voor een kentering te zorgen. Zedelgem ging op en over Lendelede (14-12), terwijl Ward Coucke het veld opkwam aan de overzijde. Lang duurde de voorsprong echter niet: VTL kwam nog steeds vlot tot scoren op de hoek en had de situatie bij 14-16 alweer recht gezet. De bekerwinst leek dichtbij, maar net dan pakte Packo uit met enkele uitstekende bloks. Bovendien liet ook opposite Tom Beuselinck zich positief opmerken tegenover zijn toekomstige ploeg (18-17).

Het was man van de match Joppe Paulides die Lendelede opnieuw op voorsprong bracht, protest op zijn voetfout leverde Packo zelfs een gele kaart op bij 18-23. Bij 19-24 miste Ward Coucke nog de eerste matchbal, maar een puntje later mocht Lendelede het feest wel inzetten. Een logische 0-3-overwinning, die Lendelede al de vierde beker op rij (!) oplevert.