VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

Redactie KW

Topfavoriet VKt Torhout B heeft na de titel in eerste provinciale ook de Beker van West-Vlaanderen beet. Tegen Wivo Wingene liep het team vlot 2-0 uit, maar werd het nog een spannende vijfsetter. De setstanden waren 25-15, 25-18, 21-25, 18-25 en 15-9.

“Een historische dag voor Wivo Wingene, want het is de eerste bekerfinale voor de club”, aldus speaker Filip Rossel en dat is ook te merken aan de vele lichtblauw geklede supporters. VKt Torhout B is dan weer met voorsprong de kampioen in eerste provinciale en gold in eigen zaal als de torenhoge favoriet voor bekerwinst. Grote afwezige bij VKt B was coach Filip Verleye. Hij nam pas in september het roer over bij de ploeg en had al een skivakantie geboekt. Ervaren rot Geert Neels was zijn vervanger.

Set 1: VKt Torhout B legt lichtblauwe tribune het zwijgen op

‘Volle bak tjak’ is de leuze van VKt B en dat maakten ze meteen duidelijk. Middenspeelster Helena Biebauw serveerde haar team goed op weg (3-0) en uiteindelijk stond Wingene bij de eerste technische time-out al 8-1 in het krijt. Opvallend was trouwens de cheerleadersact tijdens de time-out, die voor het eerst vandaag zijn intrede maakte. Na de onderbreking bracht An Schelpe – die duidelijk het luidste applaus mocht ontvangen bij de spelersvoorstelling – de stand op 8-2 en scoorde Silke Deklerck vanaf de opslaglijn. Na een lange rally scoorde Wingene ook de 8-4, maar dan was VKt B opnieuw aan zet. Lore Werbrouck en Leen Catrysse lieten elk een punt optekenen, bij 11-4 koos Wivo-coach Kris Dubois dan ook voor een logische time-out.

Met Amber De Coessemaeker aan de opslag kwam Wingene even dichterbij tot 13-8, maar het Torhoutse blok zette snel orde op zaken. De tweede technische time-out kwam er, na een smash van Elke Coens, bij een comfortabele 16-8. Met de Torhoutse kapitein Joke Coens aan de opslag werd het lichtblauwe legioen helemaal stil, want zij zorgde voor een 22-11-tussenstand. Wivo spartelde nog tegen, onder meer met een ace van Jana Vandeputte, maar VKt maakte toch vlot af met 25-15.

Set 2: Wivo kan sterke start niet volhouden

Terwijl Wingene in de eerste set nog erg onder de indruk van de omstandigheden was, herpakte de tweede van eerste provinciale zich daarna. VKt B liet zich op enkele slordigheden betrappen en keek bij de eerste technische time-out tegen een 5-8-achterstand aan. Bij het ervaren VKt sloop vooralsnog geen paniek in de ploeg en dat bleek terecht. Met aanvallend werk van Elke Coens en enkele strakke opslagreeksen stond de kampioen bij 12-10 opnieuw met een bonus van twee punten. Na een mooie achterwaartse bal van Joke Coens mepte Laure Van Huffel ook de 13-10 op het bord en bij de tweede technische time-out (16-10) stond Wivo opnieuw voor een erg lastige klus.

Wingene gaf echter niet zomaar thuis en knokte terug tot 16-13. Dan achtte Leen Catrysse haar moment gekomen, zij scoorde tweemaal op rij een stevige middenaanval. Bij Torhout bleef libero Jana Lannoy de ballen steeds mooi bij spelverdeelster Joke Coens brengen, wat voor gevarieerd aanvalswerk zorgde. Wingene, nu met de ingevallen Silke Govaerts als spelverdeelster, probeerde het tij te keren. Wivo scoorde met een knap blok van Fiebe Icket, maar keek nog steeds tegen een 22-17-achterstand aan. Jessie Verhaeghe, de meest recente mama in het kroostrijke team van VKt, bleef haar team vooruit schreeuwen vanaf de zijlijn en zag bij 24-18 de eerste setballen. Na een knappe pipeaanval van Lore Werbrouck stond de 25-18 en bijhorende 2-0 op het scorebord.

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

Set 3: VKt B bestraft voor defensieve foutjes

VKt B kende in de openingsfase van set drie de nodige moeite om de concentratie aan te houden. Na een gelijk opgaande start liet Torhout enkele simpele ballen verloren gaan, terwijl Julie Heyndrickx aan de overkant goed bleef serveren en libero Charlien Ver Eecke sterk verdedigde. Bij de eerste onderbreking stond het 5-8 voor Wivo en bij 5-10 zocht coach Geert Neels zijn toevlucht in een nieuwe time-out. VKt had de boodschap nu wel goed begrepen en sloop dichterbij tot 8-11, het moment waarop Emily Vandamme op het veld kwam. Enkele punten later was het de beurt aan Inge Audenaert om in te vallen bij VKt, de score op dat moment was 10-13.

Wingene liet zich niet van de wijs brengen en bleef rustig doorspelen. Via een knappe pas van Silke Govaert – die de bal met één hand omhoog tipte – scoorde Wivo door het midden de 10-14. Bij 11-15 hield het publiek de adem in voor de langste rally van de dag. VKt moest de bal enkele keren van de grond rapen, maar scoorde uiteindelijk wel met een pipeaanval van Elke Coens. De daaropvolgende opslag ging evenwel buiten, bij de tweede technische time-out stond het dan ook 12-16 voor de underdog.

Stelselmatig knabbelde VKt B een beetje van de achterstand af tot 18-19, maar bij 19-22 leek Wivo toch op weg naar setwinst. Foute communicatie in de aanval bij VKt leidde tot een nieuwe misser en bij 19-24 kreeg Wingene meerdere kansen om af te ronden. Lore Werbrouck zorgde met een killblock nog voor 21-24, maar Julie Heyndrickx legde met een plaatsbal toch de 21-25 vast.

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

Set 4: underdog Wivo verrast met tweede setwinst

Hoewel VKt volledig wakker geschud was door het verrassende setverlies, was het team niet meteen in staat om voor de ommekeer te zorgen. Integendeel, het was Wivo dat meteen uitliep tot 1-5 en met een 2-8-voorsprong de eerste time-out inging. Kapitein Joke Coens voelde de dreigende tiebreak al komen en serveerde haar team bij 6-8 terug in de wedstrijd. De opflakkering was echter van korte duur, want met een nieuwe opslagbeurt van Julie Heyndrickx bouwde Wivo een ruime 6-15-voorsprong uit. Elke Coens serveerde haar team opnieuw in de set tot 10-15, maar zag Wingene daarna uitlopen tot 10-18.

Het nochtans ervaren Torhout leek last te hebben van trillende armen, maar botste ook op een receptioneel sterk Wingene. Bij 14-22 geloofden de talrijk meegereisde supporters alvast volledig in een stunt, wat ze illustreerden met onophoudelijk tromgeroffel. De eerste setballen kwamen er zowaar al bij 14-24 (!), maar met Lore Werbrouck aan de opslag wilde VKt de tiebreak zo lang mogelijk uitstellen. Bij 18-24 was het welletjes geweest volgens Emma Vandewalle en zij mepte de bevrijdende 18-25 tegen de grond.

Set 5: VKt geeft ruime voorsprong niet uit handen

In de beslissende vijfde set leek VKt Torhout B eindelijk de tweede adem te vinden. Onder impuls van een vlot scorende Elke Coens liep VKt 4-1 uit, zus Joke Coens voegde daar aan de opslaglijn nog enkele punten aan toe. Bij het wisselen van kant stond het 8-1, de dubbel kon VKt B bijna niet meer ontglippen. Meer nog: bij 11-1 dreigde de partij nog een pijnlijke afloop te krijgen voor Wivo. Joke Coens toonde genade met een opslagmisser en opnieuw trilden de armen bij VKt even, maar bij 15-9 mocht het feest toch ingezet worden. Ondanks de onverwachte spanning na een 2-0-tussenstand pakt VKt Torhout B dus toch de dubbel in het provinciale volleybal.

(Arjan Desante)

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

VKt Torhout B pakt de dubbel na tiebreak

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier