VC Oudenburg-Gistel wint provinciale beker na spannende vijfsetter

Redactie KW

De bekerfinale tussen twee teams uit tweede provinciale is een echte kraker geworden. Beide teams pakten beurtelings een set, waarna de tiebreak moest beslissen. Kristof Dekeyser besloot zijn carrière met het winnende punt en bezorgde VC Oudenburg-Gistel de winst tegen Roepovo Poperinge C. Setstanden waren 18-25, 25-20, 18-25, 25-20 en 12-15.

De finale van de provinciale beker voor heren zorgde dit seizoen voor een unieke affiche. Twee teams uit tweede provinciale streden in Torhout namelijk voor de felbegeerde beker.

Eerste set voor sterk blokkerend VCGO

VC Oudenburg-Gistel verloor dit seizoen nog geen enkele partij en was in de halve finale verrassend te sterk voor VT Diksmuide, de kampioen van eerste provinciale. Zij begonnen als favoriet aan deze finale tegen Roepovo Poperinge C en maakten die rol in de openingsset helemaal waar. Vooral blokkerend scoorde VCGO aan de lopende band, waardoor het blauwe legioen de hele set duidelijk op voorsprong stond.

Roepovo, dat in deze finale beroep kon doen op enkele youngsters van de A-ploeg, maakte geen aanspraak op setwinst en kon de schade op het einde van de set nog enigszins beperken met 18-25 als resultaat.

Roepovo vecht terug vanaf de opslaglijn

In de tweede set verliep de start gelijk opgaand. Tot halfweg hielden beide ploegen elkaar perfect in evenwicht, tot Oudenburg-Gistel vanaf de opslaglijn een versnelling hoger schakelde. De kampioen van tweede provinciale ging de tweede technische time-out in met 14-16, maar zag daarna Poperinge een stevig antwoord bieden. Roepovo, dat twee bussen ingelegd had richting Torhout, geloofde voluit in zijn kansen en kon met Mattias Denys aan de opslag uitlopen tot 18-16.

De slotfase bleef spannend, waarbij het via 20-17 naar 22-19 ging. Een lange rally werd uiteindelijk beslist door het blok van Jonathan Van Criekinge die Roepovo op 23-19 bracht. Poperinge werd gesteund door de opgedaagde supporters en slaagde erin om het hoofd koel te houden en af te maken met 25-20.

Derde set spannend tot 17-18

Ook in set drie gaven de teams elkaar aanvankelijk weinig toe. De Poperingse spelverdeler Bert Surmont, in januari nog leider in het Volleyrapport, speelde veelvuldig Gert-Jan Vermeesch aan. Ook de jonge aanvaller van de divisieploeg kende echter regelmatig problemen met het blok van Oudenburg-Gistel, waardoor Roepovo de eerste technische time-out met een 5-8-achterstand in ging.

Met de vlot scorende Hendrik Spysschaert en Bert Cardon aan het net kon Oudenburg-Gistel de kloof vasthouden tot 10-13, maar Roepovo reageerde via enkele punten van Stijn Desodt. Bij 13-14 kon de set dan ook alle kanten uit. Met Remie De Crock stuurde Poperinge ook zijn derde divisiespeler even het veld op, maar het waren middenman Geoffrey Crombez en hoekaanvaller Jonathan Van Criekinge die Roepovo bij 17-18 opnieuw in de race brachten.

VCGO kon via Kristof Dekeyser serveren tot 17-20 en Poperinge had enkele problemen in de opbouw. Na een discutabel punt bij 18-23, mepte Spysschaert de 18-24 hard tegen de grond. Hannes Verduyn kreeg de eer om de 18-25 en bijhorende 1-2 op het scorebord te plaatsen.

Youngsters van Roepovo zorgen voor tiebreak

Bij kampioen Oudenburg-Gistel was het tijd voor een eerste Mexican wave. Het publiek van VCGO zorgde voor het vocale overwicht, maar ook op het terrein nam hun ploeg de beste start. Via opslagen van Bert Surmont en aanvallend werk van Gert-Jan Vermeesch kwam Roepovo bij 4-4 echter alweer op gelijke hoogte.

Poperinge had het goede ritme te pakken en toonde aanvallend voldoende durf, met onder meer een kruis-combinatie van Stijn Desodt. Bij de eerste technische time-out stond het scorebord op 8-6. Oudenburg-Gistel kreeg het lastig in receptie en werd bovendien bestraft voor een opstellingsfout, wat voor 11-7 zorgde.

Bij Roepovo waren het de jongelingen Van Criekinge en Vermeesch die steeds meer het verschil maakten. Oudenburg-Gistel slaagde er nu niet meer in om het aanvallend geweld af te blokken en mocht rusten bij 16-11. Gesteund door het enthousiaste publiek begon Poperinge steeds meer in zijn kansen te geloven, terwijl het bij VCGO helemaal vierkant draaide. Een legbal van Kristof Dekeyser en smashes van Vincent Delva en Hendrik Spysschaert leken VCGO nog terug in de set te brengen, maar een voetfout zorgde voor de 23-18. Bij de derde setbal was het prijs voor Roepovo, dat de 20-25 scoorde.

Kristof Dekeyser beslist beklijvende vijfsetter

De zenuwen stonden strak gespannen in de tiebreak, waarbij de teams elkaar aanvankelijk geen voorsprong van twee punten gunden. Bij Roepovo was het Gert-Jan Vermeesch, duidelijk gegroeid in de match, die de belangrijkste rol op zich nam. Oudenburg-Gistel op zijn beurt scoorde meermaals via het middencompartiment, gevolgd door een tweedehandsaanval van Kristof Dekeyser die voor de 5-7 zorgde.

Bij 6-8 werd gewisseld van kant en VCGO liet zijn prooi niet los. Een blok van het duo Delva – Spysschaert zorgde voor 6-9, maar ook Poperinge had nog niet al zijn kruit verschoten. Bij 9-10 supporterden beide supportersgroepen zo luid mogelijk, maar na twee rechtstreekse fouten van Roepovo stond het scorebord op 9-12. Bij 10-13 dacht VCGO vrij spel te hebben, maar opnieuw kwam Poperinge nog opzetten. Bij 12-14 kwam de bal in handen van de Oudenburgse spelverdeler Kristof Dekeyser, die met een beslissende tweedehandsbal een orgelpunt zette na een knappe volleycarrière. Oudenburg-Gistel was op die manier het volledige seizoen ongeslagen.

(AD – Foto’s AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier