Valse start op WEVZA voor de U18 volleymeisjes

Louka Maertens is de enige West-Vlaamse in de Belgische U18-ploeg. © a-RN

De Belgische U18-dames leden woensdag een 0-3-nederlaag tegen Nederland.

Het WEVZA U18 in Valladolid startte voor België onmiddellijk met een stevige wedstrijd tegen Nederland. Na tien dagen intensief trainen met een nieuw samengesteld team en een nieuwe coach zou het niet eenvoudig worden om meteen de winst te behalen en dat bleek ook na drie sets. Omwille van enkele fouten bij de eerste balcontacten stond het al snel 1-4 in de eerste set voor Nederland. Vooral in verdediging lieten de Belgen kansen liggen (6-12). Aanvallend werk van De Paepe, Maertens en Kindt brachten België weer in de wedstrijd bij 12-15. Een paar onnodige fouten hielpen Nederland uitlopen tot 13-20. Een blok van Korevaar bracht een einde aan de set op 16-25.

Langetermijnproject

Hetzelfde spelbeeld zette zich ook in set twee verder, zodat er snel 4-8 op het bord stond. Een knappe aanval van Degelin bracht even hoop, maar een echte vuist kon de ploeg niet maken. Bij 9-15 werden de juiste pedalen gevonden: De Paepe in aanval en Kindt en Waelkens in blok zorgden voor 14-17. Nederland was aanvallend echter niet af te stoppen (19-25). Tot 3-5 in set drie was er nog hoop dat de wedstrijd zou kantelen. Tien Nederlandse punten op rij deden de hoop echter kelderen (3-15). Wellens kon dan nog een punt verzilveren, maar een fikse achterstand bij de tweede technische time-out was een feit. Daarna zat de wedstrijd er snel op (10-25). Met Louka Maertens uit Izegem speelt één West-Vlaamse in het Belgische team.

“Het was niet eenvoudig om te starten tegen Nederland, maar anderzijds is het zeker ook een start van een langetermijnproces richting een juniorencampagne”, aldus coach Fien Callens uit Dentergem. “Elke kans moeten we grijpen om als speelster en onrechtstreeks ook als team progressie te maken.”

België U18: F. Kindt F (2), Maertens (2), Waelkens (3), Degelin (8), De Paepe (6), Kindt B (6) en libero Rampelberg. Van Den Heede, Van Geertruyden, Moulin, Wellens (1) en Demeyer vielen in.