Stijn Dejonckheere zet deur op een kier voor Red Dragons

Redactie KW

Steven Vanmedegael wordt assistent van bondscoach Vital Heynen.

Woensdagmorgen maakten de bondscoaches van de Red Dragons (Vital Heynen) en de Yellow Tigers (Gert Vande Broek) hun programma voor komende zomer bekend. De kans is reëel dat libero Stijn Dejonckheere straks opnieuw het nationale shirt aantrekt en ook voor Hendrik Tuerlinckx is er allicht nog een rol weggelegd bij de nationale ploeg.

Vital Heynen werd precies een jaar geleden al aangesteld als bondscoach maar binnenkort kan het echte werk beginnen. Opvallend is dat hij de hele technische staf vernieuwt. Voor Bissegemnaar Kris Tanghe en Limburger Christophe Achten is er daarom geen plaats meer als assistent. In hun plaats komen Brecht Van Kerckhove en Steven Vanmedegael. Vooral de keuze voor de assistent van Knack is eerder verrassend te noemen. “Ik kende Vanmedegael eigenlijk niet”, bekent Heynen. “Maar ik weet dat hij gepassioneerd is door het Belgisch volleybal en dat hij het spelletje door en door kent. Hij behoort tot de beste van het land en dat soort mensen heb ik nodig rond mij. Er is ook een akkoord met Roeselare zodat Steven beide jobs perfect kan combineren. Daar wil ik zeker niet moeilijk over doen”, aldus de nieuwe bondscoach.

Stijn Dejonckheere zet deur op een kier voor Red Dragons

Heynen heeft nog niet beslist met welke spelers hij de diverse zomertoernooien zal afwerken. Hij polste wel al verschillende pionnen van de nationale ploeg die de voorbije jaren belangrijk waren. Onder hen ook Hendrik Tuerlinckx, de Knackaanvaller die onder Baeyens weliswaar pas derde of vierde keuze was, maar die de Red Dragons wel succesvol depanneerde op weg naar het EK. Tuerlinckx gaf na de EK-kwalificatie ook aan dat hij open stond om zich verder te blijven engageren voor de nationale ploeg. “Tuerlinckx is een speler die ik zeker kan gebruiken“, laat Heynen er geen twijfel over bestaan. “Alleen moeten we nog zien in welke rol en of Hendrik zich daar ook goed bij voelt. Voor het eerste WK-kwalificatietoernooi in mei zou ik Tuerlinckx er graag bijhebben omdat zijn ervaring zeer nuttig kan zijn. Er is geen lange voorbereidingsperiode dus is het de bedoeling om dan een beroep te doen op spelers die in het verleden al iets bewezen. Er is geen tijd om iets op te bouwen met jonge beloftevolle spelers.”

Ik denk dat ik het ook perfect zou vinden met de nieuwe bondscoach want we delen een paar karaktertrekjes

Ook Stijn Dejonckheere is iemand waarmee de nieuwe bondscoach graag wil samenwerken. De Knacklibero zei de nationale ploeg vorig jaar nog vaarwel omwille van diverse redenen. Toch zet Dejonckheere de deur weer op een kier voor de Red Dragons. “Natuurlijk wil je als profspeler ook iets betekenen voor de nationale ploeg. Zeker omdat er de komende maanden en jaren heel wat mooie uitdagingen te wachten staan. Ik denk dat ik het ook perfect zou vinden met de nieuwe bondscoach want we delen een paar karaktertrekjes. De gesprekken die ik al had met Vital geven me nog meer zin om er weer in te vliegen maar ik moet gewoon nog bekijken of dit te combineren is met mijn andere bezigheden tijdens de zomermaanden. Daarom wil ik mezelf nog wat tijd geven alvorens definitief te beslissen”, twijfelt Dejonckheere.

Heynen is duidelijk: “Stijn is altijd welkom bij de nationale ploeg. Ik begrijp dat hij zich niet voor alle toernooien kan engageren maar voor mijn part komt hij een paar weken bij ons, doet hij daarna weer even zijn eigen ding om nadien vol energie nog eens terug te keren bij de Red Dragons. Alles is bespreekbaar. Ik heb het gevoel dat de deur meer dan op een kier staat en dat we Dejonckheere binnenkort opnieuw mogen verwelkomen bij de Red Dragons”, knipoogt de bondscoach.

Ook Pieter Coolman beslist later in welke mate hij zich zal engageren voor de nationale ploeg. “Veel zal afhangen van mijn fysieke paraatheid want hier en daar sukkel ik met kleine blessures”, laat de middenman van Roeselare weten.

Bij de Yellow Tigers is alles bij het oude gebleven. Coach Gert Vande Broek zal met de Poperingse kapitein Charlotte Leys proberen om potten te breken op het EK in Azerbeidzjan eind september. De wedstrijden in de World Grand Prix dienen als middel om te bouwen aan een ploeg en in de WK-kwalificatie willen de Yellow Tigers graag als tweede eindigen om via de barrages de eindronde af te dwingen.

Zowel de Red Dragons als de Yellow Tigers spelen voortaan in een nieuwe uitrusting van het Italiaanse merk Errea. Zij hebben in de Herdersbruggestraat in Dudzele ook een filiaal.

(MPM/Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier