Red Dragons willen stunten op Olympisch kwalificatietornooi

© BELGA
Redactie KW

De Red Dragons starten dinsdag 5 januari als underdog aan hun olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn.

Bondscoach Dominique Baeyens hoopt dat zijn Red Dragons (CEV-9) toch voor de verrassing kunnen zorgen. Het Duitsland (CEV-4) van Vital Heynen wordt de eerste tegenstander in de Max Schmelinghalle in Berlijn. Servië (CEV-6) en Polen (CEV-4) zijn de andere concurrenten in groep A. In groep B zijn Rusland (CEV-1), Finland (CEV-8), Frankrijk (CEV-7) en Bulgarije (CEV-3) ondergebracht. De top twee plaatst zich voor de halve finales. Alleen de toernooiwinnaar krijgt een ticket voor Rio. De tweede en de derde krijgen in mei een nieuwe kans in Japan.

“Geen twijfel”

“Het feit dat wij bij de laatste acht Europese kandidaten horen om dat ene plaatsje te verdienen, is al een krachttoer op zich”, oordeelt Dominique Baeyens, die alvast bijzonder tevreden is over de oefencampagne van zijn ploeg tegen Europees kampioen Frankrijk (0-3 winst en 2-2). “We moeten de resultaten van oefenwedstrijden in perspectief zien: het belang niet overdrijven, maar ook niet minimaliseren, want de Dragons speelden misschien wel één van hun beste oefenwedstrijden ooit. Het geeft een positief signaal over de motivatie van de spelers, die blijk gaven van een grote gretigheid. Ze zijn er duidelijk klaar voor. Het vertrouwen binnen deze groep is voelbaar. Veel aanpassingstijd hadden we niet nodig, omdat we ongeveer met dezelfde kern speelden als op het EK in oktober in Bulgarije. De afspraken en automatismen waren er snel weer. Wij gaan naar Berlijn met een totaal ander gevoel dan naar het EK, waar de twijfel erin zat na een aantal zwakke prestaties in de oefencampagne.”

Underdog

Of al dat positieve voldoende zal zijn om zich te kwalificeren in Berlijn, is een andere vraag. “De opdracht is eigenlijk simpel: met veel veerkracht en met de nodige risico’s de wedstrijden aanpakken. Wij starten als underdog en dat is maar logisch ook, want we kwamen er slechts als laatste deelnemer bij. Het kan echter ook in ons voordeel spelen dat we geen favoriet zijn. Er zit totaal geen druk op onze ploeg, in tegenstelling tot Duitsland, die er een pak geld voor over had om het toernooi te organiseren. Zij hebben er – net als Polen en Servië – een ontgoochelend EK opzitten. Polen is de wereldkampioen, die zijn ticket voor de Spelen in laatste instantie kwijtspeelde op de World Cup en voor wie het nu alles of niets wordt. En Servië is natuurlijk een land met een grote volleytraditie, maar twee jaar geleden op het EK in Denemarken stonden we dicht bij een verrassing tegen hen. Dat is natuurlijk het theoretische plaatje. Veel zal afhangen van onze prestatie in de eerste wedstrijd tegen Duitsland. We hebben tegen elke ploeg kansen. In geen enkele match zijn we kansloos. Want laat ons wel wezen: de Red Dragons vormen toch ook een hele mooie ploeg. Ondanks enkele afwezigen bezitten hebben we heel wat talent in de selectie. De spelers kwamen fit terug uit het buitenland en ze lijken me echt wel gemotiveerd om er iets van te maken.”

Selectie

De selectie bestaat uit Matthias Valkiers, Stijn D’hulst, Bram Vandendries, Gert Van Walle, Jelle Ribbens, Dennis Deroey, Pieter Verhees, Pieter Coolman, Simon Vandevoorde, Arno Vandevelde, Sam Deroo, Seppe Baetens, Tomas Rousseaux en Kevin Klinkenberg.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier