Red Dragons verrassen Amerika en pakken een punt

Redactie KW

De Red Dragons hebben hun start in het tweede World Leagueweekend niet gemist. In Rome ontfutselden de Belgen een kostbaar punt van Amerika (2-3), de nummer vijf van de wereld. Van Walle had weer een groot aandeel in het succes van zijn land. Menenspeler Valkiers speelde nagenoeg de volledige wedstrijd.

Klinkenberg kreeg zijn kans bij afwezigheid van Deroo. Libero Dumont werd bedankt voor zijn straffe prestatie tegen Frankrijk met een basisplaats. Het waren meteen de jongens van Dominique Baeyens die de favoriet onder druk zetten. Russell ging twee keer in de fout, Verhees en Klinkenberg geraakten wel voorbij de Amerikaanse muur: 7-2. De defensie kreeg wel klappen van de tegenstander. Zo serveerde Smith USA naar 7-7, het punt nadien vond van Walle het gaatje niet. De droomstart helemaal teniet gedaan. En toch kraakten de draken niet na een misverstand bij 8-10. Rousseaux gaf zijn ploeg serverend nieuwe zuurstof.

En dat zullen de Amerikanen geweten hebben: keer op keer gingen ze in de fout, België vocht en verdedigde als leeuwen. De 16-11 was niet eens overdreven. Priddy mocht het dan gaan oplossen, hij kwam in voor een zeer bleke Russell. De tandem Valkiers – van Walle draaide wel. Een wondermooie actie van het duo was goed voor 20-14, USA op een hoopje gespeeld door het Belgische aanvalsgeweld. Van de Voorde showde nog maar eens wie de baas was aan het net: 24-17. Van Walle onderstreepte dat het punt erna nog maar eens.

Amerikanen winnen set twee en drie

De flitsen bleven van de draken komen na de kampwissel. Rousseaux en Klinkenberg dreven hun scoringspercentage nog wat op, van Walle blokte naar 11-9. De Amerikaanse defensie liet een betere indruk na en nam op die manier het roer over. De tegenstoten van een sterke Verhees -die zich duidelijk lekker voelde op ‘zijn’ Italiaanse grond- konden de 17-20 toch niet verhinderen. Wanneer ook Priddy begon te renderen, was het kalf verdronken. Amerika scoorde in set twee aan 65%.

Red Dragons verrassen Amerika en pakken een punt

In set drie -met Ribbens voor Dumont- moesten van Walle en maats al snel achtervolgen (8-12) maar het was de kapitein zelf die aan de inhaalrace begon met een paar stevige opslagen. In aanval kwamen de draken er echter te weinig door om USA helemaal te destabiliseren. De ingevallen Lecat maakte een knappe entree met een perfecte receptie en een dito aanval. Met een winnende service volleybalde de Waal zich helemaal in de kijker in de Pala Lottomatica (13-15). Maar ook de Amerikaanen beschikken over opslagmunitie, Christensen etaleerde bij 15-20. Iedereen recht in de arena toen Lecat een beklijvende rally blokkerend afrondde, Priddy reageerde met een even spectaculair punt: 20-23 en een onoverbrugbare kloof.

Spannende tiebreak

Lecat bleef tussen de lijnen in het vierde spel ten nadele van Rousseaux. Van Walle -wat was die weer nuttig- zette de toon met een mooie opslagreeks (5-1), Lecat diepte de kloof verder uit tot 6 punten. Zou er dan toch iets te rapen vallen tegen de nummer vijf van de wereld? België acteerde opeens verkrampt en liet de Amerikanen terugkeren tot 10-9. Het tempo zakte, de videochallenges deden er ook niet veel goeds aan. Toch kwamen de Red Dragons het best uit al die onderbrekingen. Lecat verzilverde de opslagbom van van Walle, Valkiers rondde een knappe defense af: 17-12. Amerika milderde maar een video challenge in het voordeel van Baeyens leverde zijn ploeg de set verdiend op. De coach met een zegegebaar richting tiebreak.

Een goede start nemen in de belle is van cruciaal belang en dat had Lecat goed begrepen met 2 geslaagde aanvallen op 2 pogingen, al zou de USA wel overnemen na drie aanvallende Belgische missers. Een ferme dreun voor de draken maar ze toonden toch nog vechtlust en veerkracht (9-11). De videochallenge in hun nadeel gaf hen echter het nekschot. Toch een straffe prestatie van Baeyens en zijn troepen.

Morgen om 20u spelen de Belgen tegen gastland Italië in een allicht kolkende PalaLottomatica. De Red Dragons hebben tegen die topper weer niets te verliezen.

België: Valkiers, Klinkenberg, Verhees, van Walle, Rousseaux, Van de Voorde. Kwamen in: Lecat, Baetens, Ribbens, Cosemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier