Red Dragons verliezen met 0-3 van wereldkampioen, maar laten mooie dingen zien.

De Red Dragons in actie. © BELGA
Redactie KW

De setstanden tegen de sterke Polen waren 18-25, 27-29 en 16-25.

Wie de oefenwedstrijden van de laatste weken van de Red Dragons vergeleek met hun eerste wedstrijd op het EK, zag een verschil van hemel en aarde. Onze landgenoten, gesteund door een 60-tal luidruchtige supporters, waren onkennelijk goed en winst in de tweede set was helemaal niet onverdiend geweest tegen de wereldkampioenen. Een zwakke start in de eerste en de derde set voorkwamen echter meer stuntwerk. Maar met dit niveau moet Wit-Rusland morgen een haalbare kaart worden.

Met dit niveau moet Wit-Rusland morgen een haalbare kaart worden

In vergelijking met de ploeg die vorig jaar wereldkampioen werd, waren topschutter van het toernooi (Wazly) en spelverdeler Zagumny er niet meer bij, maar dat was niet dadelijk merkbaar bij deze verjongde Poolse ploeg. Met veel power namen ze een daverende start (3-8) en zetten ze de Belgische verdediging zwaar onder druk. Deroo, Verhees en zeker Van Walle, goed aangespeeld door Valkiers, probeerden wel voor tegengewicht te zorgen, maar elk foutje werd door de Polen onmiddellijk afgestraft. Een ace van Van de Voorde, een enthousiast in de basis gestarte Rousseaux en de dubbele wissel met D’Hulst-Van den Dries voor Valkiers-Van Walle bracht de Red Dragons opnieuw in de match (11-15). Mika leek even de verdediging weg te vegen, maar een sterk Belgisch driemansblok dwong coach Antiga bij 15-19 tot een eerste dode tijd. Nadien sloegen Kubiak en Konarski hun team naar setwinst.

In de tweede set bleken de lefgozers Rousseaux en Van Walle helemaal niet onder de indruk van de gereputeerde tegenstander en het eerste setverlies (8-6). Het bleef lange tijd erg evenwichtig (9-9), omdat enerzijds de Poolse power een beetje afgenomen was en anderzijds Tomas Rousseaux enkele fenomenale eenmansbloks plaatste (14-13 en time-out van de Poolse coach). Van Walle jubelde het uit nadat hij 18-18 op de elektronica gesmasht had. En na een zoveelste Pools foutje (19-18) moest Antiga zijn troepen tot de orde roepen. Deroo en Verhees brachten de Belgische supporters in extase (21-19), Rousseaux deed er een schepje bij (22-20), de ‘challenge’ en Kurek koelden de vreugde even af. Het bleef spannend als Van Walle de tweede Poolse setbal neutraliseerde (25-25), Deroo hetzelfde deed met de derde setbal, maar Kubiak onverdiend de tweede set op zak stak voor zijn ploeg.

Onze landgenoten waren de klos na dit setverlies als Klos ook nog vernietigend uithaalde vanop de opslaglijn en Kubiak en Kurek opnieuw voor power zorgden (3-8 en 4-12). Het zwakke arbitrale duo nam enkele onbegrijpelijke beslissingen in Belgisch nadeel, de Red Dragons prikten nog wat tegen, maar de winst ging logisch gezien naar de Poolse favorieten.

(MC)

>> België speelde met Deroo, Verhees, Van de Voorde, Van Walle, Valkiers, Rousseaux, libero Dejonckheere. Kwamen in: D’Hulst, Van den Dries, Baetens, Coolman, Klinkenberg.

>> Polen speelde met Kurek, Klos, Bieniek, Drzyzga, Kubiak, Mika, libero Zatorski. Kwamen in: Konarski, Buszek, Lomacz

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier