Red Dragons realiseren het onmogelijke en verrassen Servië

03/06/17 om 20:52 - Bijgewerkt om 20:50

De Red Dragons lieten zaterdagavond topfavoriet Servië puntenloos achter na een 3-0-zege.

Red Dragons realiseren het onmogelijke en verrassen Servië

Volleybal is onberekenbaar, dat is zaterdag nog maar eens gebleken. De Red Dragons leken na slap vertoon tegen Canada kansloos tegen Servië - de titelverdediger in de World League - maar een collectieve topprestatie van de Belgen zorgde toch voor dé verrassing: 3-0. Setstanden waren 25-20, 25-20 en 25-23. Daarmee doet België mee aan de top van de klassering. Een eerste straffe stunt van de bondscoach. Arno van de Velde speelde de hele wedstrijd op hoog niveau, Stijn D'Hulst maakte het verschil met zijn opslag.

Vital Heynen verwachtte na een mindere prestatie van zijn spelers een reactie tegen Servië. Iedereen besefte dat een overwinning zo goed als onmogelijk was, maar het resultaat was minder van belang tegen de titelverdediger in de World League. In deze competitie kwamen beide landen nog nooit tegen elkaar uit, maar in de laatste confrontatie voor de kwalificaties voor de Olympische Spelen 2016 trok Servië met 3-1 aan het langste eind. Geen van beide ploegen kon zich toen plaatsen.

Heynen gaf het vertrouwen aan Lecat en aan Van de Velde, Rousseaux en Verhees verhuisden daardoor naar de bank. België stond met een andere ingesteldheid op het parket dan vrijdag en dat uitte zich ook in de score. Van den Dries - vrijdag eigenlijk ook al zeer stevig acterend - wist wel raad met de passes van Valkiers, Van de Velde lukte de 11-8. Ook Deroo kon niet achterblijven als het om uitblinken gaat: de 19-15 en 22-16 waren voor de kapitein. België leek op rozen na de 24-16 van Van de Velde, maar nadien kreeg de receptie het hard de verduren. Petric serveerde nog naar 24-20, maar België ging toch met het spel lopen nadat het bij momenten wervelend volley serveerde.

En dat deed het ook na de herneming met Deroo die de Serviërs onder druk zette (4-2), maar dan haalden ze zelf een paar keer efficiënt uit van aan de servicelijn: 7-8, maar Van de Voorde deed hetzelfde voor zijn land: 11-8 en vedette Atanasijevic zowaar naar de kant gehaald. Deroo raasde maar verder en dwong de aanvallers van Servië keer op keer in de fout: de Red Dragons met een vijfpuntenbonus richting tweede technische time-out. Wat coach Grbic ook probeerde, zijn team bleef van slag. Heynen kende meer meeval met zijn ingrepen. De ingevallen D'Hulst serveerde de tegenstander 4 keer na elkaar naar de afgang: 23-13. De appelflauwte in receptie die erop volgde, zou België toch niet meer van de verdubbeling van de sets houden en meteen ook het onverhoopt punt.

Red Dragons realiseren het onmogelijke en verrassen Servië

De magistrale 3-0 van Van den Dries liet het vaderland al helemaal wegdromen, de reactie van de opponent bleef echter niet uit. De voorsprong zomaar teniet gedaan. Maar de Red Dragons - vrijdag nog taaie lammetjes - ontpopten zich als ware krijgers. Van de Velde scoorde zelfs vanop de hoek: 8-5. Beide ploegen verdedigden nu op heel hoog niveau, Servië trok meestal aan het langste eind. Weer 8-8 en de nagelbijter kon na de time-out van Heynen gewoon doorgaan. Met alles erop en eraan: challenges, discussies en een foute score op de bordjes. Na het tumult ontwaakten de roodhemden wel met een 14-11-voorsprong. De voorsprong was aan het slinken (17-16), maar net als in het vorige spel serveerde D'Hulst weer succesvol van 18-16 naar 20-16. Bij 22-20 roken Deroo en co de overwinning al, Van den Dries en Deroo smashten de Red Dragons naar het delirium.

Zondag om 16 uur neemt België het op tegen de Verenigde Staten, dat vandaag verrassend met 3-2 onderuit ging tegen Canada.

België: Valkiers (Verhees), Deroo, Van de Velde, Van den Dries (D'Hulst), Lecat (Rousseaux), Van de Voorde. Libero: Ribbens.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!