Red Dragons pakken puntje in openingsmatch tegen Canada

02/06/17 om 19:48 - Bijgewerkt om 19:46

De Belgische volleybalmannen hebben hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de World League niet kunnen winnen.

Red Dragons pakken puntje in openingsmatch tegen Canada

Tegen Canada kwamen ze net iets tekort: 2-3. Setstanden waren 22-25, 25-19, 24-26, 25-23 en 13-15. Arno Van de Velde en Stijn D'Hulst mochten beiden invallen.

Op papier zou dit de makkelijkste opdracht van de drie moeten worden in het openingsweekend van de World League. Al blijft het allemaal relatief want Canada is er al sinds 1999 bij en behaalde in 2013 nog een knappe vijfde plaats. Ondertussen bekleden ze al de achtste plaats op de FIVB wereldranking, België staat tien plaatsen lager geparkeerd.

De studieronde duurde een zevental punten bij de Belgen die de 0-3-achterstand ombogen naar 8-6 na een uitstekende opslag van Van de Voorde. Ook bij 14-14 was hij weer de redder in nood aan de opslaglijn. De Red Dragons zouden via Van den Dries nog met een minimale voorsprong richting tweede technische time-out gaan en Deroo hield het puntje voorsprong vast, ook al van aan de opslaglijn. Maar na de 18-17 namen de Canadezen het heft in handen. Barnes zette een driepuntenkloof op de bordjes en daarvan zouden de Red Dragons -vandaag in het zwart- niet meer bekomen in de inleidende beurt.

De peptalk van Heynen miste zijn effect niet want zijn ploeg smashte al snel een bonus van drie punten bijeen. Zijn collega Antiga moest al een time-out inroepen bij 6-3. Onze bondscoach was maar al te blij dat het Challenge systeem toegepast werd in de World League in tegenstelling tot vorige week. Hij maakte er dan ook graag gebruik van. En terecht want zo werd 7-6 omgezet in 8-5. Verhees maakte er nog 9-6 van en dan vond Sam Deroo de tijd rijp om op de voorgrond te treden. De Belgische kapitein was alomtegenwoordig en scoorde het ene punt na het andere. Canada werd radeloos bij zoveel aanvallende weelde van de man uit Oost-Vlaanderen. Er mocht een streepje achter zijn naam bij de 11-7, 15-11, 17-12, 23-18 en de 25-19.

Rousseaux blokte België naar 3-0 en Deroo tekende voor 6-3. Canada reageerde en kwam terug tot 7-7. Deroo kreeg na een paar eerdere akkefietjes een geel karton onder de neus geschoven. Bij 13-11 was het weer prijs wanneer de ref een ingebeelde toetsfout van Valkiers affloot. Rousseaux sloeg het punt erop buiten, Van de Voorde botste op de Canadese muur (13-13). België bleef puffen en zag Canada naar 16-21 klimmen. Over en out denk je dan maar dat was buiten de ingevallen Arno Van de Velde gerekend die ravage aanrichtte met de verraderlijke floatservices (23-23) maar dat volstond niet voor de setzege want de amper 18-jarige Vernon scoorde de 24-26.

Van de Velde bleef tussen de lijnen in set vier maar de Red Dragons bleven in de problemen. Vernon acete zijn team naar 2-5, Heynen riep zijn troepen meteen naar de kant voor een bezinningsmoment. Van de Velde scoorde twee punten op rij (9-9) maar Canada had een sterke Barnes in de rangen om de 9-11 en de 10-12 te maken. Vernon had ook al klasseflitsen laten zien maar de jonge belofte deemsterde weg en maakte twee fouten op rij: 14-12. Ook de Belgen werpten teveel afval in hun spel en lieten de tegenstand de controle weer overnemen. Heynen voelde nattigheid bij 19-21 en na de time-out serveerde Van den Dries naar 23-22. Klinkenberg liet de 24-22 liggen maar pakte nadien wel uit met een goede service, Deroo kon zijn blok perfect afstellen.

Een tiebreak zou dus de beslissing moeten brengen. En daarin kregen we een nek-aan-nekracetot wanneer de Canadezen een receptiemisser afstraften: 5-7. De Belgische tegenprikken kwamen nog van Van den Dries, onvoldoende echter voor matchwinst.

Morgen om 19u nemen Deroo en zijn maats het op tegen Servië, de ploeg die vorig seizoen nog het goud pakte in de World League.

(MPM)

België: Valkiers (Lecat), Deroo (Klinkenberg), Verhees (D'Hulst) (Van de Velde), Van den Dries, Rousseaux, Van de Voorde. Libero: Ribbens.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!