Red Dragons nooit in gevaar tegen Wit-Rusland

Redactie KW

“Vandaag is het van moetes,” had coach Dominique Baeyens zijn spelers ingepompt voor de wedstrijd tegen Wit-Rusland. De Red Dragons hadden goed geluisterd en bleven de hele wedstrijd geconcentreerd bezig.

De zege kwam dan ook geen seconde in gevaar en meteen kunnen onze landgenoten zich opmaken voor een tweede ronde vanaf dinsdag in Sofia. Of Nederland of Duitsland daar de tegenstander wordt, hangt ook af van het resultaat dat de Belgen zondag halen tegen Slovenië.

Oppermachtig

De Wit-Russen begonnen nochtans verrassend met een ace, maar toen spelverdeler Valkiers bij 4-3 zijn eerste punt op een EK scoorde en Verhees en Van de Voorde oppermachtig bleken aan het net, was de 5-10 voorsprong een feit. Die kloof kregen de Wit-Russen niet meer dicht, omdat ook Van Walle met geslaagde aanvallen en opslagen uitpakte, terwijl de concurrentie uitblonk in het maken van fouten: 10-17, 14-21. Onze landgenoten waren gelanceerd, maar hoefden niet eens vlekkeloos te spelen om de eerste setwinst te boeken via Pieter Verhees.

Loeiharde opslagen

Ook in set twee was er een sterk begin van de Red Dragons dankzij de loeiharde opslagen van Van Walle, terwijl het duo Verhees-Van de Voorde de rest deed met alerte bloks (5-8, 7-12). Verder een gelijkaardig scenario als in de eerste set: de Wit-Russen die veel – soms domme – fouten maakten en onze landgenoten die ook op eigen kracht het verschil maakten. Rousseaux droeg zijn steentje bij, al kwamen de Wit-Russen even terug tot 14-18 na enkele Belgische receptieprobleempjes, maar Deroo en Van Walle ontmijnden het gevaar en meteen was de tweede set binnen.

In de derde set boekte Dejonckheere de redding van de match en zijn duikvlucht kreeg een verlengstuk via een daverende smash van Van Walle: 2-5 en meteen was de eerste kloof geslagen. De Wit-Russen in de achtervolging, een eerste Belgische vervanging (Coolman i.p.v. Van de Voorde), Coolman die ook dadelijk scoorde en een vrij onmondige tegenstander die geen meter dichter kwam tegen een homogeen sterke Belgische ploeg.

“Kan nog beter”

De Belgische bondscoach was uiteraard tevreden van de 3-0 winst tegen Wit-Rusland. “Wij hebben heel gefocust gespeeld en we bleven de concentratie behouden tot de laatste seconde. We hadden ze ook goed geanalyseerd en ik denk dat we daaruit ook onze winst gehaald hebben. Het middenblok domineerde haar tegenstander en de ganse ploeg speelde met veel energie en enthousiasme, zonder één dipje.”

“Dit was eigenlijk het scenario dat ik voor ogen had, al had ik tegen Polen natuurlijk wel liever een setje gewonnen. Maar deze zege geeft de ploeg een boost en ik denk dat er in deze groep nog meer mogelijkheden zitten en dat we nog kunnen groeien in dit toernooi. De succesbeleving is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat we Slovenië zo maar opzij kunnen zetten. Ik denk dat de kansen fifty-fifty liggen, maar nog eens een keer winnen zou deze groep een extra ‘boost’ geven.”

Stijn Dejonckheere: “3-0, oef, eindelijk”

Stijn Dejonckheere zorgde voor het misschien wel spektakelrijkste punt uit de wedstrijd door een bal in duikvlucht te redden, maar hij was vooral ook de grote organisator in de verdediging, de motivator in zijn ploeg en de man die ook rust bracht.

“Ja, het is mijn taak om in receptie de bal zo goed mogelijk over te brengen en dat lukte vandaag vrij aardig. Wij zijn er ook in geslaagd om heel de match geconcentreerd te blijven. Je moet maar eens opzoeken hoe lang het geleden is dat wij nog met 3-0 wonnen. Dan krijg je een gevoel van ‘Wow, oef, eindelijk’. Ik denk dat we met dit soort overwinningen in ‘de flow’ geraken en dat we verder in het toernooi misschien nog wel kunnen verrassen. Maar laten we het match per match bekijken, want morgen tegen Slovenië zal het al andere koek worden. En wie het nadien wordt – wellicht Nederland of Duitsland – maakt eigenlijk niet zo veel uit.”

Middenblok met knappe statistieken

De Belgische middenspelers deden gisteren meer dan gewoon goed spelen. Pieter Verhees miste geen enkele opslag en scoorde aan liefst 83%, terwijl Simon Van de Voorde al evenzeer puik presteerde met 71%. Dat Pieter Coolman tijdens zijn korte verschijning op het terrein dankzij een 2 op 2 aan 100% afwerkte, versterkte alleen maar de positieve cijfers voor de middenblokkers.

Maar Van Walle (17) en Deroo (14) waren verder de beste afwerkers, terwijl de uitstekende recepties bij de Red Dragons op 36% gekwoteerd werden tegen 17% bij de Wit-Russen. Voeg daar nog een steengoede Valkiers bij (met een puntje in elke set, plus een ace en goed verdeelwerk) en je mag van een goede globale Belgische prestatie spreken.

België speelde met: Valkiers, Deroo, Verhees, Van de Voorde, Valkiers, Rousseaux, libero Dejonckheere. Kwam in: Coolman

Wit-Rusland speelde met: Audochanka, Charapovich, Busel, Vash, Marozau, Miskevich, libero Zabarouski. Kwamen in: Martynau, Pranko

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier