Red Dragons niet opgewassen tegen Zaytsev en co

België heeft geen punten kunnen afsnoepen van thuisland Italië. © MPM
Redactie KW

België heeft geen punten kunnen afsnoepen van thuisland Italië. In een sfeervolle zaal haalden de Red Dragons nochtans een stevig niveau, maar de individuele klasse van Zaytsev en zijn maats deden de Belgen toch de das om.

Ook de invallers -met onder andere Van de Velde van Roeselare- toonden hun meerwaarde bij de bezoekers. Pech voor Dominique Baeyens die geen beroep kon doen op Kevin Klinkenberg. Hij liep een lichte contractuur op in de kuit en kreeg rust voorgeschoteld. François Lecat ,die gisteren nog een geslaagde invalbeurt maakte tegen Amerika, was zijn logische vervanger. Ribbens loste Dumont af op de liberopositie.

Een gretige start van de bezoekers kon niet verhinderen dat Italië toch met 11-7 naar de kant mocht na een time-out van Baeyens. Hij zag zijn receptie onderuit gaan. Wanneer van Walle een blok te verwerken kreeg en Valkiers een bal buiten legde, bedroeg het verschil al zes punten. Het niveau van de Red Dragons was aanvaardbaar: Lecat, van Walle en Van de Voorde pikten hun puntjes mee maar om de nummer vier van de wereld te doen wankelen, is er meer nodig. Zaytsev ontpote zich met 4 op 5 in aanval tot vervelende gesel van de Belgische defensie.

Baeyens moest in set twee bij 7-5 heil zoeken in een onderbreking na drie opeenvolgde opslagen van Biarelli. Een zeldzame outsmash van Zaytsev en een slim balletje van van Walle draaiden de rollen weer om. De aandacht bleef naar de thuisaanvaller gaan. Eerst sloeg hij weer buiten (9-11) maar de wereldvedette zou dat nadien goedmaken met de ene serverende bom na de andere en in één ruk naar 16-12. De bijna 5.000 supporters scandeerden de naam van hun favoriet. België kreunde nog steeds onder het opslaggeweld van de Italianen. Dit keer was de ace voor Giannelli. Cox maakte zijn debuut in de World League met een sterke serve en een mooie aanval, de onuitwisbare kloof bleef op de tabellen.

Baetens, Cox en Van de Velde startten met 5-7 in set drie veelbelovend in de basis. Iedereen hield de adem in wanneer Zaytsev weer aan service kwam, Cox neutraliseerde direct zijn eerste poging en België met een voorsprong van twee punten naar de eerste technische time-out. De vechtlust bij de draken droop er van af. Pieter maakte twee treffers en ook Cox was nog steeds bij de les. Italië zowaar voor eigen volk op drie punten gezet: 13-16.

Maar dan kwam Ivan de verschrikkelijke aan de opslag om Ribbens te viseren: 15-16, Baeyens riep meteen een time-out in al maakte hij het punt nadien weer het verschil (16-16). Tussen de servicemissers door forceerde Cox dan toch weer de bonus: 19-21. Zaytsev was weer aan zet van aan de opslaglijn bij 22-23. Het publiek ging op voorhand al tekeer en terecht ook. Met veel machtsvertoon klopte hij zijn ploeg naar 23-23 en 24-23. Maar ook Cox kan serveren, met een loeier dwong hij het eerste een eerste setpunt af: 29-28. Italië zou de koelbloedigheid in de slotfase toch bewaren.

Zonadg om 15.30 uur staat de laatste wedstrijd van het tweede weekend op het menu. Winst tegen Australië betekent dat de Red Dragons ook volgend seizoen uitkomen in de wereldgroep. In principe worden dan ook weer thuiswedstrijden gespeelde tegen de absolute wereldtop.

(MPM)

Setstanden: 25-20, 25-17, 31-29

België: Valkiers, Lecat, Verhees, van Walle, Rousseaux, Van de Voorde. Libero: Dumont. Vielen in: Cosemans, Rousseaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier