Red Dragons laten broodnodige zege liggen

© BELGA
Redactie KW

In een match met twee gezichten kon de Belgische mannenploeg geen winst realiseren tegen Canada. Alles blijft echter mogelijk met de duels tegen Italië en Frankrijk.

De Red Dragons startten in mineur, maar bleven in de set door de vele opslagmissers aan Candese zijde. Terwijl de Canadezen scoorden op tegenaanval konden alleen Van de Velde en Van de Voorde konden af en toe scoren via het blok, maar dat was onvoldoende om de beste man op het terrein, Stephen Maar, het scoren te beletten. Het was ook hij die de tweede setbal en de 0-1-tussenstand op het bord zette.

Als in de tweede set ook de Belgische receptie steken liet vallen, ging het van kwaad naar erger. Via een simpele ace van de tweede Canadese uitblinker Perrin ging het zelfs naar 8-15 en een wrange 13-25. Waar was de ploeg, die de voorbije weken voor stuntwerk zorgde in Servië en Iran?

Van Walle zorgt voor terugkeer, maar refs beslissen anders

Maar en Perrin bleven via pipe-aanvallen scoren en al bij 3-6 in de derde set moest Vital Heynen naar een time-out grijpen. Gelukkig was er Gert van Walle die er eindelijk in slaagde zijn ploeg naar een hoger niveau te tillen. Na blocks van Van de Voorde en Valkiers geloofde ook het publiek er opnieuw in: 15-15. Alle verdiensten van Van Walle ten spijt, enkele individuele foutjes van de Red Dragons zorgden voor 18-21. Toch zorgde de Kalmthoutenaar voor een gelijke stand (21-21). En als Deroo eindelijk aanvallend een handje helpt, brengt Van Walle het publiek in een delirium bij de tweede setbal.

In een vierde set vol video-challenges nam Canada een kleine voorsprong bij 9-13, die de Belgen moeilijk ongedaan konden maken. Valkiers en Van Walle – alweer hij – zorgden echter opnieuw voor nieuwe hoop en een 17-18-voorsprong. Als Van de Voorde er (met de bereidwillige hulp van het net) er twee gelukte opslagen aan toevoegt, is de tiebreak een feit.

Een echte thriller met scheidsrechterlijke dwalingen, uitblinker Van Walle die naar de kant moet met krampen, een slimmer spelend Canada en een Belgische ploeg die onderuit gaat in een hectisch einde. (MC)

(23-25, 13-25, 26-24, 25-22, 10-15)

België: Van den Dries 2, Deroo 11, Van de Voorde 7, Valkiers 5, Rousseaux 5, Van de Velde 3, libero Ribbens. Kwamen in: Stuer, Lecat 4, Klinkenberg, Verhees 4, Van Walle 20, D’Hulst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier