Red Dragons kloppen Europees kampioen Frankrijk na sterke invalbeurt van Stijn D'Hulst

19/06/16 om 09:13 - Bijgewerkt om 09:14

De Belgische volleybalmannen hebben op de World League in Australië met een stevige stunt uitgepakt. Het klopte Europees kampioen Frankrijk met 3-2 (13-25, 26-24, 21-25, 25-18 en 15-12).

Red Dragons kloppen Europees kampioen Frankrijk na sterke invalbeurt van Stijn D'Hulst

© Foto MPM

Voor de Fransen is het nog maar de tweede nederlaag op 22 wedstrijden. Straffe kost van Baeyens en zijn troepen. Roeselarespeler Stijn D'Hulst maakte een opvallende invalbeurt. Hij deed de match kantelen en scoorde ook het matchpunt.

Frankrijk had zijn favorietenstatus eerder dit weekend tegen Italië en tegen Australië al bevestigd met twee opeenvolgende 3-0-zeges. De ploeg van Tillie schrijft al meer dan een jaar volleybalgeschiedenis. De eindoverwinning in de World League en het EK vorig jaar en de recente kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio onderstreepten dat nog eens. De Belgen wilden tegen zo'n topteam vooral weer aanknopen met een stevig niveau na de mindere dag gisteren.

Het eerste Belgische punt kwam er van van Walle na een challenge. Zijn tegenstrever aan de overkant Rouzier pakte meteen uit met zijn gevreesde opslag: 2-5. Frankrijk hoefde het gaspedaal niet eens stevig in te drukken om via Marechal en Tillie naar 6-11 en 8-15 te rijden. Baeyens probeerde een afstraffing in het openingsspel nog te vermijden met een time-out en met de inbreng van D'Hulst en Lecat, Frankrijk liet de Belgische keel echter niet los. De scoutingscijfers waren overduidelijk: Frankrijk scoorde aan 69%, De Red Dragons aan 29%.

Red Dragons herpakken zich

D'Hulst bleef op het parket en zijn ploeg herademde. Van de Voorde trok twee keer zijn muur op, België met een minimale voorsprong naar de eerste technische time-out. Van Walle gaf de Red Dragons nog meer zuurstof met een paar gerichte opslagen, Verhees blokte naar 16-11. Wanneer ook D'Hulst druk zette van aan de opslaglijn, bedroeg de kloof zes punten. Tegen Italië werden die zomaar te grabbel gegooid en ook nu weer leek het verkeerd af te lopen toen van Walle op een Frans blok stootte (20-18), even later stelde Tillie weer gelijk. Op naar een stomend setslot. Rousseaux forceerde tot twee keer toe een setbal. De kers op de taart was voor een stevig blokkende Van de Voorde.

Een heel ander scenario in het derde bedrijf met Le Roux die de druk opvoerde en Frankrijk een 3-9-voorsprong zag nemen. Van Walle haalde alles uit de kast (6-9 en 10-14) om het tij te doen keren, maar Frankrijk liep toch verder uit. De vechtlust mocht gezien worden bij de jongens van Baeyens en het bracht ook op: Van Walle voedde de remonte met efficiënt aanvalsspel (20-22). De set ging toch naar de tegenstanders na een outaanval.

Opstellingsfout

Baeyens probeerde het in set vier met Van de Velde en Klinkenberg in de basis. Andere pionnen dus, maar wel dezelfde vechtersmentaliteit. Dat hield de Red Dragons in het spoor van Toniutti en zijn maats. Bij 8-10 was er tumult toen bleek dat de Fransen een opstellingsfout maakten. Le Roux stond op het blad, maar startte niet. De wedstrijd lag tien minuten stil en Frankrijk zo ook de tien gescoorde punten kwijt: 8-0 voor de Red Dragons. Het team van coach Tillie reageerde op het parket met agressief spel. In een mum van tijd werd de achterstand gehalveerd, Baeyens zag de bui hangen en vluchtte in een time-out (12-8). Het zou duren tot D'Hulst een mooie servicereeks uit zijn mouw schudde voor Frankrijk uitgeteld werd. Via 20-16 blokte Verhees zijn team naar de tiebreak.

Daarin liet D'Hulst zich weer in positieve zin opmerken met zijn verraderlijke floatservices (8-5). De wedstrijd bleef aangenaam om naar te kijken, Klinkenberg liet de 10-8 noteren. Ook het nagelbijten ging verder tot D'Hulst de Red Dragons met een plaatsballetje naar de stuntzege loodste.

Maandag reizen de Red Dragons verder naar Rome voor het tweede luik van de World League-campagne.

België: Valkiers, Rousseaux 5, Verhees 7, van Walle 24, Deroo 21, Van de Voorde 13. Libero: Ribbens.

Vielen in: D'Hulst 3, Lecat, Dumont, Van de Velde, Klinkenberg 7.Red Dragons kloppen Europees kampioen Frankrijk

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!