Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders

© VDB
Redactie KW

In de nacht van zondag op maandag werden de laatste kwalificatiewedstrijden voor het WK volleybal 2018 afgewerkt. De nationale mannenploeg kent zo alle mogelijke tegenstanders voor het wereldkampioenschap dat in Bulgarije en Italië wordt gespeeld.

Het werd op de laatste dag in de laatste match in Havana nog een thriller van formaat tussen twee mogelijke kandidaten: Puerto Rico had aan één winstset genoeg om zich absoluut zeker te plaatsen, Cuba mocht geen set verliezen om in aanmerking te blijven komen voor een kwalificatieplaats. Na 25-21, 25-22 werd de spanning ten top gedreven toen de Puertoricanen liefst vier setballen lieten liggen op die beslissende setwinst. Cuba liet de eerste kans op matchwinst niet liggen en won de thriller met 30-28.

Het gevolg was dat zowel Puerto Rico, Cuba en Mexico twee zeges en één nederlaag liet noteren met allemaal 3-0 resultaten. Tellen geblazen dus en daardoor viel Mexico uit de boot en plaatsten Puerto Rico en Cuba zich voor het WK 2018 dankzij een beter quotiënt.

De definitieve deelnemerslijst:

Organisatoren: Italië en Bulgarije

Wereldkampioen: Polen

Europa: Frankrijk, Nederland, Slovenië, Rusland, Servië, Finland, België

Azië/Oceanië: Japan, Iran, China, Australië

Afrika: Tunesië, Egypte, Kameroen

Norceca: USA, Dominikaanse Republiek, Canada, Puerto Rico, Cuba

Dus geen ex-winnaars zoals Tsjechië en Duitsland en het debuut op een WK voor Slovenië. Zoals men zich zal herinneren, speelden de Red Dragons een sterk toernooi in Krakau 2014, maar enkele discutabele punten in hun nadeel maakten deelname aan de tweede ronde niet mogelijk. Doen ze volgend jaar beter?

Er wordt eerst gespeeld in vier poules van zes ploegen. De eerste vier van elke poule gaan naar de tweede ronde met vier poules van vier ploegen. Daarin dringen alleen de winnaars van elke poule en de beste tweede in Italië en in Bulgarije door naar de derde ronde met twee poules van drie teams. De eerste twee van elke poule stoten door naar de halve finales.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier