Red Dragons in drie sets onderuit tegen Canada

© VDB
Redactie KW

Op de vijfde speeldag van de FIVB World League-volleycompetitie gingen de Red Dragons zwaar onderuit in Vancouver. Ze geraakten niet in de wedstrijd en verloren met 3-0 tegen gastland Canada: 25-15, 25-21, 25-21. Vannacht volgt de tweede wedstrijd in Canada.

De Belgische nationale ploeg zal zich 13 juni, ‘vrijdag de dertiende’, wellicht nog een tijdje herinneren. De Red Dragons kregen in Vancouver, 9.000 kilometer van huis, geen voet aan de grond in de derde van vier wedstrijden tegen de veel frissere thuisploeg Canada. Zo draaide de eerste overzeese trip voor de Belgen op een sisser uit. En zo is Canada de nieuwe leider in poule C van de World League.

Een nederlaag met 3-0: dat moet voor België zeer lang geleden zijn. “Dat is mij nog nooit overkomen”, keek coach Baeyens een beetje onwezenlijk voor zich uit. En met hem ook zijn assistenten Kris Tanghe en Christophe Achten.

Jetlag

Na de laatste ‘nulpunter’ van de Canadezen in Antwerpen (3-1) was het team van Glenn Hoag rechtstreeks doorgereisd naar Vancouver. Slim gezien: tijd genoeg op die manier om de jetlag te verteren. Die lag de Belgen op de maag na een aanpassingstijd van slechts 48 uur.

Hoofdaanvaller Gavin Schmitt zette zich als de gevaarlijkste Canadees dadelijk aan het kanon. De Dragons hadden het bij 5-1 moeilijk om het spel stabiel te krijgen en zagen de bui, na vier thuiswedstrijden, al snel hangen in de eerste set van hun allereerste uitwedstrijd in de World League.

Van de Voorde en Van den Dries bleven in de running tot 8-5. Ook Verhanneman presteerde dapper op zijn hoek. Maar libero Derkoningen en Frank Depestele hadden handen en voeten te kort om de lokale pletwals af te remmen. Het verschil liep hoog op: van 17-12 tot 23-13. Winters en Schmitt vuurden hun kogels af. Perrin en middenman Simac beklonken te gemakkelijk de openingsfase.

Kevin Klinkenberg, ingekomen voor Sam Deroo, bleef op zijn post in de tweede set. Zonder grote wapenfeiten liep Canada andermaal uit tot 8-5. Verhees, alweer Van de Voorde en ook Van den Dries hielden het bij 13-11 op twee puntjes verschil. It’s now or never zou je dan denken, maar het werd never. De Dragons kregen die break niet gedicht, hoewel het ingekomen tweetal Valkiers en Van Walle veel druk zette, maar die pressie was een kort leven beschoren. Ook Verhees klampte nog aan tot 18-15 en 22-19. Maar twee bezoekende fouten leverden Canada de setbal op: 24-19. Bij de derde was het bingo na weer een foutje: een Belgische opslagmisser.

De meeste hoop koesterden de Dragons in de derde set. De beste van de drie. Frank Depestele, Simon Van de Voorde en Bram Van den Dries mochten hun krachten sparen. In hun plaats sneden Coolman, Valkiers en Van Walle de derde beurt aan. Die leek bij 3-5 alsnog te kantelen. Valkiers had goede ingevingen aan de pass, ook uit de tweede hand. Gert Van Walle forceerde 14-15. Maar hoe Verhanneman (machtige dropbal en hardnekkig in de rally), Verhees en Klinkenberg (ace) zich ook inspanden: ze kregen Canada over 20-19, 21-20 en vervolgens 23-20 niet te pakken. Topscorer Schmitt bereikte 75 procent in de aanval. De lieveling van het Canadese publiek stuntte graag met een knallende ace bij het eerste matchpunt. Over en out voor de Dragons: 3-0.

“Nog niets verloren”

“Morgen (zondagochtend om 2 uur Belgische tijd, red.) moet het beter”, ventileerde spelverdeler Frank Depestele de algemene Belgische ontgoocheling. “Canada pikt de leiding in, dat klopt, maar er is nog niets verloren. Als we de tweede wedstrijd winnen, eisen we weer de eerste plaats op.”

Dominique Baeyens: “ik hoop inderdaad op een keerpunt. Dit is onze meest kritische verplaatsing. Onze score in Vancouver bepaalt voor een heel groot deel hoe ver we in de Word League nog kunnen komen. Ik reken op een gebalde vuist van mijn manschappen.”

Speelden voor Canada: Perrin, Duff, Simac, Schneider, Schmitt, Winters. Libero: Lewis. Kwamen in: Sanders, Van Lankvelt.

Speelden voor België: Van den Dries, Deroo, Depestele, Verhees, Van de Voorde, Verhanneman. Libero: Derkoningen. Kwamen in: Klinkenberg, Coolman, Van Walle, Valkiers.

De stand in poule C:

1. Canada 5 4 1 13-7 10 ptn

2. België 5 3 2 11-8 10 ptn

3. Finland 4 1 3 7-11 4 ptn

4. Australië 4 1 3 6-11 3 ptn.

(MC – Foto Bart)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier