Red Dragons grijpen nipt naast brons

Libero Stijn Dejonckheere kon zijn ploeg net niet naar het brons leiden. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

In de strijd om het brons tijdens de Final Four van groep 2 van de World League in Varna grepen de Red Dragons net naast het brons.

Het laatste Belgische optreden in de WL-editie 2015 is voor de Red Dragons op een ontgoocheling geëindigd. Na de nederlaag in Varna tegen gastland Bulgarije (1-3) in de halve finale moest België ook de duimen leggen in de troosting, de kleine finale voor de derde plaats, tegen een taai en soepel Argentinië (FIVB-6): 2-3.

De Zuid-Amerikanen konden in hun eerste wedstrijd niets uitrichten tegen Frankrijk, dat 13 zeges op 13 scoorde en 0-3 afdrukte: 13-25, 20-25, 17-25. Maar de lepe Argentijnen kwamen die afstraffing te boven. Ze draaiden de Dragons, hard knokkend voor 2-2, dan toch een loer in de tiebreak. België eindigt zo op de vierde stek in de Final 4 en op de 12de plaats in de World League, één plaatsje lager dan het jaar voordien in Australië.

Beide landen hadden in het moderne volley nooit tegen elkaar gespeeld. Van den Dries (knie) was niet echt inzetbaar. Kevin Klinkenberg genoot de voorkeur op Seppe Baetens in receptie. Beide teams hielden elkaar in evenwicht tot 6-6. De actie verliep soms flitsend snel van Argentijnse kant. Zo stopte Solé middenman Pieter Verhees voor 6-8. Opnieuw liepen de Dragons, zoals in de halve finale tegen Bulgarije, te veel averij op in receptie. Dominique Baeyens hing al aan de rem bij 6-10. Zo werd libero Stijn Dejonckheere – hij had het heel moeilijk achterin – naar de bank gehaald voor Jelle Ribbens. Maar de kloof van zes punten (7-13) bleef intact via Filardi en Gauna. Tweede time-out dan maar van Baeyens over 9-15. Maar zelfs in drie keer kreeg Pieter Coolman de bal niet op de grond. ‘Speedy’ Gonzalez met zijn linker timmerde zo naar 9-16. Van Walle en Van Klinkenberg, met een nieuwe ace (14-20), reageerden nog. Tot Solé er alweer de pees op legde: 15-23. De Argentijnse bondscoach Julio Velasco nam dan een time-out. Na 18-23 scoorde Conte ‘in de pipe’. En Gonzalez tipte Van Walle en Coolman uit met een linke plaatsbal: 18-25.

Acht punten van Gonzalez, zeven van Conte: 0-1. België stelde er voorlopig weinig tegenover. Van Walle was de enige die een beetje mocht pronken met zes punten achter zijn naam. Ander scenario vervolgens in de tweede set: 4-1. Na twee scores en een ace van Sam Deroo. Klinkenberg en Coolman gooiden zich nu ook in de strijd: 8-4. In een moeilijke positie poeierde Deroo eerst 12-7 op de tabellen. En vervolgens 14-8, dankzij een ace. Argentinië verzwakte overigens zienderogen. Over 16-10 naar 20-14, na een nieuwe klapper van Van Walle. Jakke Claes loste even Verhees af voor de opslag (22-16), Klinkenberg hapte toe voor 23-16. De vierde setbal, na 24-17 en 24-20 (time-out Baeyens), bevrijdde de Belgen. Deroo bracht zijn hamer in stelling: 25-20. En 1-1.

De Argentijn Sebastian Conte stond te duizelen in de derde set door een klap in het gelaat, een kanonbal van Van Walle. ‘Gertje’ liet 3 op 3 optekenen. Toch glipten de lenige Zuid-Amerikanen weg: 3-6, 4-7 en 5-8. Vaak met wat meeval. Van Walle sleurde de Dragons naar 9-9, Coolman scoorde zowaar 13-12. Coach Velasco liet dan Zornetta en De Cecco opdraven. Het zat de Belgen over 14-13, 14-16 en 15-18 echt niet mee. Technische problemen, ook veel Zuid-Amerikaans gooi- en smijtwerk: zo deed Argentinië zijn voordeel. Bij 18-20 kwam Colson in voor Verhees. Het dichtst kwamen onze landgenoten bij 21-22, maar Gauna dacht er anders over. Sam Deroo stuitte op het blok (21-24), de dekselse Gonzalez sloeg toe: 21-25.

De vierde set werd van betere makelij. Eerst via een uitloper tot 8-6. Met Martijn Colson heel scherp op de positie van Pieter Verhees. Martijn joeg de stand knap naar 11-8 en 13-10. Even later nam een goeie Klinkenberg Gauna te grazen. En Van Walle plakte 16-10 op de tabellen. Dan toch een tiebreak… die tegen de Bulgaren niet werd gehaald? Jawel, dat zag er langs 19-12 meer en meer naar uit. De floats vlogen langs weerszijden wel geregeld buiten. Maar de Dragons hielden stand. Via Coolman naar 23-17. Setbal voor 2-2 bij 24-18. Sam Deroo was er als de kippen bij om een belle uit de brand te slepen: 25-18.

In de tiebreak stond Conte als baarlijke duivel weer helemaal in de spotlights: 1-5. De spreekwoordelijke veer brak. De teams wisselden van kamp bij 4-8. De Iraanse ref floot bovendien niet in het Belgische voordeel. De laatste stuiptrekking was een kleine remonte van 6-11 naar 8-11. Sam Deroo kon via 10-14 één matchpunt wegvegen, maar de kapitein haalde niet de juiste lijnen met zijn service: 11-15. Finito, afgelopen. Voor hun vechtlust hadden onze jongens meer verdiend. ‘Net niet’, ‘net niet’: sport is soms heel hard en onverbiddellijk.

Reacties

Dominique Baeyens: “Over enkele dagen zeg ik: we hebben mooi parcours afgelegd”

De bondscoach had in Varna geen reden tot juichen. Hij wilde niet de tegenslag inroepen, die het team trof door het uitvallen van spelverdeler Matthias Valkiers. Ook Simon Van de Voorde liep er niet bij. En Bram Van den Dries moet voorzichtig zijn met zijn knie. “Dat een aantal jongens zijn uitgevallen, maakte het ons zeker niet gemakkelijk. Uiteindelijk verliezen we heel nipt. En hadden we net zo goed kunnen winnen. We kregen kansen, die werden niet benut. En oké, dat is dan een ontgoocheling. Voor mij en voor iedereen. Over enkele dagen denk ik er weer anders over: we hebben een mooi parcours afgelegd. In de ranking grissen we 36 punten mee en zo lopen we 4 punten in op Finland. Wat het ticket voor het olympische kwalificatietoernooi betreft, zal de beslissing vallen op het EK. Ja, we spelen in de poule, hier in Varna. Hopelijk zit het ons dan toch een tikje meer mee.”

Kris Tanghe: “Jammer dat het zo afloopt”

Kris Tanghe, coach van het andere Dragonsteam in Bakoe, uitte zijn spijt over de afloop van de halve finale en de troosting. “We hebben niet ons beste niveau gehaald. En daarmee gaat ontgoocheling gepaard. Eindigen met twee nederlagen is voor niemand aangenaam. Het is lastig: we gaan in een aantal sets heel, héél goed mee. Maar we kraakten in de eindrush om meer sets of de wedstrijd tegen Argentinië te winnen.”

Scouter Zdenek Sklenar: “Red Dragons zijn op de goede weg”

De speciaal opgetrommelde Tsjechische scouter Zdenek Sklenar had lof voor de Red Dragons. “Oké, er is dat verlies. Maar ik denk dat het in functie van het EK ook een positieve ervaring kan worden, die in september gelukkige momenten kan opleveren. Het is emotioneel altijd moeilijk, binnen 24 uur, na een verloren wedstrijd terug te komen. Toch hebben de Dragons tot het uiterste gevochten. De ploeg is echt op de goede weg.”

Gert Van Walle: “Final 4 is wat anders dan poulefase”

“Een Final 4 is natuurlijk nog wat anders dan al die twaalf wedstrijden in de poule. Als we in de groepsfase een dipje hadden, konden we dat opvangen. In de Final 4 ligt het niveau veel hoger. Ik vind dat we tegen Argentinië beter hebben gereageerd dan tegen Bulgarije. Tegen de gastheren wonnen we de eerste set, maar de vonk om te winnen, kwam er niet. Tegen de Zuid-Amerikanen flopte onze start. We kwamen daarna dicht in de buurt. Helaas waren we niet echt op topniveau. Er is altijd ook een tegenpartij, hé. Die waren net dat tikje alerter bij hun eindschot.”

Setstanden: 18-25 (26′), 25-20 (27′), 21-25 (29′), 25-18 (26′), 11-15 (16′).

België: Deroo 22, Coolman 12, Klinkenberg 12, Verhees 2, Van Walle 20, D’Hulst 0. Libero: Dejonckheere en Ribbens. Kwamen in: Claes 0, Rousseaux 0, Colson 7.

Argentinië: Filardi 8, Uriarte 4, Conte 25, Gonzalez 20, Solé 11, Gauna 10. Libero: Closter. Kwamen in: Zornetta 3, De Cecco 0.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier