Red Dragons gaan de boot in tegen Iran

© BELGA
Redactie KW

Na het 1-3 verlies tegen Iran is winst tegen de Fransen zondag een must.

Vooraf had de overtuigende 3-1 winst van de Fransen tegen de Verenigde Staten al voor enig rekenwerk gezorgd, maar de conclusie bleef dat alles mogelijk bleef tot zondagavond. Maar dan moesten de Belgen wel liefst één van de twee resterende matchen winnen. Bij de Red Dragons moest coach Dominique Baeyens noodgedwongen een zieke Kevin Klinkenberg langs de kant laten, zodat Verhanneman een plaats kreeg in de basis.

Nek-aan-nekrace

Aanvankelijk leek de eerste set vlotjes naar onze landgenoten te gaan: een goed functionerend blok, Depestele, Deroo en Van den Dries die beurtelings scoorden en voor een 8-5 en 12-10 voorsprong zorgden. Maar de 1m65 kleine libero Zarif Ahangaran was één vatje buskruit en ranselde een pak ballen van de vloer, waarmee de uitstekende spelverdeler Marouf Lakrani wel raad wist en zijn twee topaanvallers liet scoren. Vanaf 13-14 kwamen de Iraniërs aan de leiding en het zou een nek-aan-nek race worden tot het einde van de set. De Belgen kwamen steeds moeilijker tot scoren, Van den Dries werd afgeblokt en als de ‘challenge’ dan ook nog uitsluitsel gaf over een ‘antennebal’ in het nadeel van de Red Dragons was de eerste set voor Iran.

In de tweede set ging het van kwaad naar erger bij onze landgenoten: foutjes, slechte passes, constant afgeblokt worden door de tegenstander tot het 4-13 werd. Baeyens voerde vervangingen door die zich aandienden en Van Walle dankte met enkele smashes, terwijl ook Van de Voorde enkele knappe punten scoorde doorheen het midden. Tot 10-15 kwamen de Red Dragons terug, maar verder lieten de sterkere Iraniërs het niet meer komen.

Sterke Deroo

Tijdens de tien minuten rustpauze probeerde Baeyens zijn ploeg weer op de rails te krijgen door opnieuw te beginnen met zijn basisploeg, met dien verstande dat Van den Dries vervangen werd door Van Walle. Het was Deroo die voor positieve impulsen zorgde. Geholpen door Verhees en Van Walle leidden de Belgen bij de eerste technische time-out met 8-7. Maar de goede momenten werden weer te veel afgewisseld met foutjes, zodat het opnieuw een spannende bedoening werd: 9-9, 14-12 langs Deroo en Van de Voorde, zelfs 16-13 na een ace van Depestele. Enkele geslaagde blokjes geven zowaar 20-15 in Belgisch voordeel. Van Walle deed er nog een schepje bovenop naar 21-16, maar een ‘challenge’ winnen, zat er al heel de week niet in voor de Belgen, een eerste setje winnen wel als Verhees door het midden knalt.

Een boeiende vierde set bijgevolg. De langste balwisseling van de hele match was voor de Red Dragons, de langste babbel met de scheidsrechter ook, maar Iran leidde wel plots met 8-11 en 11-14 zonder dat ze echt een hoog niveau haalden. Toch leken de Belgen er verslagen bij te staan. Als een door de Belgen aangevraagde ‘challenge’ dan ook nog verkeerd begrepen werd door de verantwoordelijken, sprong Baeyens bijna uit zijn vel en op het terrein. Derkoningen kon hem amper kalmeren. Op de uitslag had het echter geen weerslag, want Tashakori sloeg de matchbal keihard op de grond.

België: Van den Dries, Deroo, Depestele, Verhees, Van de Voorde, Verhanneman, libero Derkoningen. Kwamen in: Coolman, Van Walle, Claes, Valkiers

Iran: Marouf Lakrani, Ghaemi, Mousavi, Gholami, Ghafour, Mirzajanpour, libero Zarif Ahangaran. Kwamen in: Mahmoudi, Mahdavi, Tashakori.

(MC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier