Reacties na knappe zege van Yellow Tigers

Redactie KW

Nogal wat Yellow Tigers toonden na hun stoere prestatie ook hun emotionele kant.

Omhelzingen, kusjes, klaphandjes, traantjes: wat kan topsport mooi zijn. Het publiek ging door het dak toen de beker werd overhandigd en de speciale prijzen werden uitgereikt. Voor Lise Van Hecke als MVP, voor Valérie als beste libero en voor Frauke Dirickx als beste aanvalster. Nederland stelde zich zeer sportief op en deelde graag in de felicitaties voor de Tigers. En bondsvoorzitter Bruninx? Hij glunderde en kuste.

“Geweldige prestatie van het team”

Topaanvalster Lise Van Hecke heeft in de WPG in het totaal 246 punten gescoord, waarvan 180 in de groepsfase. Ze hield haar beste krachten voor het laatst en knalde liefst 41 punten op het parket in Koszalin. “Ik zat nochtans niet dadelijk in de wedstrijd. Daarom dat ik de ploegprestatie zo waardeer: ik kan dit niet alleen. In de vierde set bij 23-20 waren we misschien iets te optimistisch en dachten we dat de buit binnen was. Maar Oranje plooide zich nog eens dubbel voor 25-27. En in de tiebreak dreigde Nederland tot 6-9. Ik dank Ilka Van de Vyver en Nina Coolman voor hun schitterend opslagwerk. Ik wil ook Els (Vandesteene) en Laura (Heyrman) zeker niet vergeten. Niemand van het team. Hoe ik de 3-2 verklaar? We zijn blijven strijden tot de grote ontlading op het scorebord stond. Onze service was ontzettend belangrijk.”

“Gepiekt op het juiste moment”

“Nederland gaat in de derde confrontatie dan toch door de knieën. Dat ik dat mag meemaken,” genoot spelverdeelster Frauke Dirickx intens van het moment. “Het had al in de vierde set kunnen gebeuren. De afloop vond ik heel gevaarlijk. Maar we hebben Oranje vooral met onze service geteisterd. Onze block-defense begon na 1-1 stelselmatig meer punten op te leveren. We kregen meer controle, de euforie bij die laatste bal is eigenlijk niet te beschrijven. We mogen nu aantreden tegen de beste landen van de wereld: Brazilië, China, Japan. Heerlijk, super, prachtig.”

Gert Vande Broek: “Fantastisch: dit heb ik nooit meegemaakt”

De bondscoach is de wonderdokter van de nationale ploeg. Zilver in de Euroleague opende de weg naar de Grand Prix. Dan volgde de bronzen medaille op het EK in Berlijn, de kwalificatie voor het WK in Lodz (Polen met 0-3 gevloerd). En nu dit. “Ik heb zoiets nooit meegemaakt. Volleybal is een spelletje van zelf scoren en de tegenstander het scoren beletten. Winnen kan je vaker via veel mentale kracht, want volleybal zit dikwijls ook tussen de oren. Alle meisjes zijn met de perfecte instelling aan de WPG gestart, dat is zo knap. De wedstrijd kon naar alle richtingen kantelen, maar wij hebben de harde Nederlandse noot eindelijk gekraakt. Nu wacht ons een mooi maar ook zwaar parcours in de Final 6. We krijgen weinig recuperatietijd, dat is een tikje jammer. Het wordt fysiek zwaar, maar jawel: de winst in Koszalin is fantastisch voor de groep.”

(MC-foto a-VDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier