Prefaxis Menen verwerft uitstekende uitgangspositie in Lyon

Prefaxis Menen, op dit beeld in de vorige ronde tegen Pärnu, was dinsdagavond ook duidelijk te sterk voor Lyon. © a-MPM
Redactie KW

Menen heeft het in de heenronde van de kwartfinales van de Challenge Cup uitstekend gedaan op verplaatsing bij Lyon. Met de 0-3 mag Menen al luidop dromen van de halve finales in de derde Europese volleybalcompetitie. Setstanden waren 24-26, 20-25 en 26-28.

Voor kapitein Jelle Sinnesael werd het in Lyon een blij weerzien met zijn vroegere ploegmaat Mark McGivern. Die maakte in 2010 nog het mooie weer in het Meense middencompartiment. Ook coach Juricic voelde zich best in zijn sas in het land waar hij het grootste deel van zijn spelersloopbaan met succes doorbracht, en waar hij als trainer kon proeven van de eerste triomfen. Maar Lyon mag dan pas op de tiende plaats prijken in de Pro A, toch begonnen zij dankzij een hoger budget en een groter spelerspotentieel als favoriet aan de dubbele Europese confrontatie.

Eerste setwinst na thriller

In het indrukwekkende Palais des Sports de Lyon Gerland – capaciteit van 6500 toeschouwers – begon Menen niet al te zenuwachtig, integendeel. Dankzij Kvalen liep het twee punten uit, maar coach Juricic riep bij 13-12 als eerste een time-out in. Anshel Ver Eecke – met 7 punten in het openingsspel – voedde de kentering en na een ace mocht Menen bij 15-18 zelfs van een eerste setje dromen. Maar opeens stuikte het hele kaartenhuisje in mekaar. Vandeweyer, aanvallend nochtans stevig met 3 op 4 maar miserie in receptie, betaalde de tol met een wissel door Jensen: 22-19. Kvalen verscheen weer boven water, maar toch bleef Prefaxis nattigheid voelen na de 24-22. Wat niemand dan nog voor mogelijk hield, gebeurde toch: Menen pakte de set nog via Sinnesael, na een paar beklijvende rally’s.

Waarom niet gewoon voor een straffe 0-3 gaan?

De Meense kapitein zweefde ook verder na de kampwissel, met een block op oude bekende McGivern. Jonas Kvalen herstelde zich van zijn 3 op 10 in aanval in het eerste spel en zette een kloof van drie punten op de bordjes. Lyon zou maar in één rotatie nog echt kunnen dreigen. Na de 14-14 nam Prefaxis het heft weer helemaal in handen. Aanvallend liep het nochtans niet altijd van een leien dakje: amper 41% succes voor het hele team in set twee. De zes blockpunten compenseerden dat echter ruimschoots. Via 16-19 blockte Valkiers de 20-25 en de dubbele voorsprong bijeen. Menen meteen al zeker van een gouden punt op verplaatsing. Daar zou de ingekomen ex-Maaseikspeler Aranha niets meer aan veranderen.

En waarom dan niet gewoon voor een straffe 0-3 gaan, dachten Ver Eecke en co nadien. Kvalen zette Prefaxis met 9-11 mooi op weg naar de stunt, Smit rolde de rode loper bij 16-19 nog iets verder uit. Toch gleed Menen nog bijna uit over dat tapijt, toen het Lyon terug liet keren tot 23-23. Het potje nagelbijten kon beginnen, maar Prefaxis maakte het na een handvol matchballen dan toch verdiend uit.

Volgende ronde binnen handbereik

Dankzij de drie onverhoopte punten op verplaatsing komt de volgende ronde wel erg dichtbij. Bij kwalificatie moet de Meense delegatie naar Urengoy in Siberië – in het verleden al twee keer de opponent – of naar Kharkiv in Oekraïne. Lastige (en vooral dure) verplaatsingen dus.

Donderdag keren de Menenspelers al terug naar België, want op zaterdag staat er opnieuw een loodzware opdracht op het programma. In eigen zaal mag het tegen verliezend bekerfinalist Antwerpen strijden voor een derde plaats in de competitie. Ex-Menenspeler Jolans Cox en de vroegere trainer van Prefaxis Alain Dardenne willen de 0-3-blamage uit de heenmatch maar al te graag uitwissen. Antwerpen werd toen in minder dan 75 minuten van het parket geveegd. Sinds die nederlaag ging het echter alleen maar crescendo met de prestaties van de Sinjoren.

(MPM – Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier