Prefaxis Menen stunt bij leider Maaseik

Dries Heyrman (4) schreeuwt het uit na een nieuw punt. © MPM
Redactie KW

Prefaxis Menen blijft verbazen in de play-offs. Na Asse-Lennik heeft het nu ook de scalp van Maaseik beet na 2-3-winst. Setstanden in een straffe marathonmatch waren 25-20, 24-26, 28-26, 22-25 en 11-15. Noliko verliest zijn leidersplaats aan Knack Roeselare, Menen wipt naar de derde plaats.

Maaseik zat in de goede flow en knokte zich woensdag zelfs naar de leiding in de play-offs na een zege tegen Roeselare. Coach Castellani zette Wout Wijsmans (sukkelt met het middenrif) op de bank, in zijn plaats kwam de jonge Australiër Max Staples aan de opslag. Gijs Jorna schoof weer door naar de liberopositie en Pinheiro kreeg de voorkeur op Finoli. Bij Prefaxis kwam Jelle Sinnesael weer in de basis ten nadele van Dries Heyrman.

De start was alvast hoopgevend voor de bezoekers die Jonas Kvalen in de beginfase weer zagen domineren met 3 gescoorde aanvallen uit 4 pogingen. Het zou zijn ploeg ook met een minimale voorsprong richting eerste technische time-out sturen. Pereyra, zijn concurrent aan de overkant van het net, moest echter niet onderdoen. Hij mokerde Maaseik weer op voorsprong (11-10). Beide ploegen hielden mekaar in evenwicht tot 13-13 maar drukte Menen even stevig op het gaspedaal. Vandeweyer zorgde voor een driepuntenkloof dankzij een stevig blok. Lang zouden de jongens van Juricic niet kunnen genieten van de voorsprong. Max Staples voerde de opslagdruk op en Kvalen en Ver Eecke kwamen nu niet meer tot scoren (19-17). Staples voegde daar nog een ace aan toe, Menen was eraan voor de moeite. De Australiër zou nog doorgaan tot 22-17.

Tweede set

In de tweede beurt schoot Menen weer het best uit de startblokken. Jonas Kvalen maakte brokken met zijn opslag. Castellani riep zijn manschappen al naar de kant bij 2-5. De Argentijnse peptalk kende het gewenst effect: Noliko had de achterstand bij de eerste technische time-out al helemaal weggewerkt. Menen had tot dan toe vooral in aanvallend opzicht problemen. Kvalen en zijn maats geraakten niet boven de 50%. Bij Maaseik kwam de power vooral van opposite Pereyra. Hij kon de snertmatch van Jelte Maan verdoezelen. De sfeer werd iets grimmiger bij 12-12 en Lemay pakte vervolgens geel wegens protest. Prefaxis liet zich niet wegdrukken en het klom weer op voorsprong (15-16). Dit keer zou Menen niet plooien. Sinnesael blokte de Limburgse aanvallen af op cruciale momenten en de tweede setbal werd afgemaakt door Jonas Kvalen.

Derde set

Na een dol begin van Maaseik zocht Juricic bij 5-1 heil in een time-out. Bij Menen hielden ze de adem in wanneer Staples weer aan serve kwam bij 8-4. Dit keer was hij minder succesvol en de bezoekers kregen Maaseik zowaar weer in het vizier: 9-7. Wanneer Noliko ook aanvallend in de fout ging, mocht Prefaxis zelfs weer luidop dromen. Pereyra deemsterde weg, Maan bleef in het sukkelstraatje. De Limburgse opslagmissers waren niet meer op twee handen te tellen, maar Menen profiteerde daar niet van. Integendeel want Maaseik snelde naar 13-9. Juricic wisselde daarop Vandeweyer voor Jensen. De Meense achterstand bleef echter vier eenheden (16-12) omdat het middencompartiment maar niet op dreef kwam. Sinnesael sloeg blokkerend wel weer toe. Maaseik voelde nattigheid bij 24-22, dit keer bracht de time-out geen soelaas: Menen naar 24-24. Noliko maakte in een bloedstollend setslot serverend het verschil.

Vierde set

Wout Wijsmans was dan toch voldoende hersteld van zijn blessure en begon aan het vierde spel. Daarin miste hij zijn eerste aanval, maar hij compenseerde dat met een raak blok. Menen nam het voortouw en bouwde een voorspriong van twee punten uit. Ook nu weer aan spanning geen gebrek: van 12-12 naar 16-16 en 19-19. Wout Wijsmans -aanvallend 0 op 6- sloeg zich te pletter in het blok van Sinnesael. Menen kon puntenwinst al ruiken bij 20-22. Ex-Maaseikspeler Valkiers zette de kers op de taart.

Tiebreak

In de tiebreak liet Prefaxis meteen zien dat het voor de winst ging. Een blok van Sinnesael, een punt van Ver Eecke en een Limburgse netfout zorgden voor 3-5, coach Castellani greep in met een onderbreking. Maar op geen enkel moment kon Noliko Menen nog bedreigen. Straffe prestatie van Sinnesael en zijn maats.

Menen komt woensdag weer in actie. Er wacht in de Vauban een duel tegen Antwerpen. In de vorige confrontaties dit seizoen werd er telkens spektakel voorgeschoteld. De Sinjoren, met ex-Menencoach Alain Dardenne, zijn een directe concurrent van Prefaxis voor een plaats in de subtop.

(MPM/Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier