Prefaxis keert puntenloos terug uit Estland

Redactie KW

In de achtste finales van de Challenge Cup heeft Menen niets kunnen rapen bij Pärnu.

Het bleef steken in Estland op 3-1 en zal volgende week op een golden set moeten rekenen om alsnog door te stoten. Setstanden waren 25-20, 17-25, 25-20 en 25-17.

Gehavende ploeg

Menen reisde gehavend af naar Estland, vooral dan wat de receptie betreft. De Fransman Fred Barais verliet halsoverkop de grensclub voor een avontuur bij de topclub Poitiers en ook die andere Fransman Lemay zat niet op het vliegtuig. Hij vertoeft momenteel omwille van privéredenen elders in het buitenland. Voor de return volgende week is hij nog onzeker. Voor Robbe Vandeweyer en Loïc Van de Pontseele betekende dat wel een eerste Europese basisplaats.

Menen kreunde direct onder de servicedruk van de thuisploeg. Na goed verdedigen van de Esten stonden de grensjongens al vier punten achter (10-6). Het moest tot 11-7 wachten om een eerste blok te plaatsen, bij nieuw perfect muurwerk van Tim Smit kreeg Prefaxis bij 12-10 zowaar weer hoop. Zeker wanneer Vandeweyer het punt daarop voor de aansluiting kon zorgen. Kvalen – met een scoringspercentage van 60% in het openingsspel – hield zijn ploeg in het spoor. De service van Tim plaatste Menen zelfs naast Pärnu (14-14). Nadien herviel de ploeg van Juricic echter in de receptiemalaise: Ver Eecke pakte 33% positieve stops, Vandeweyer moest het met 25% stellen. De service van Valkiers op setpunt viel net buiten.

Slordigheden troef

Prefaxis kwam met een ander opslaggelaat op het parket na de kampwissel. Bij 6-10 hadden zowel Valkiers, Ver Eecke, Smit als Kvalen al een winnende service achter hun naam staan. Dat maakte het een stuk comfortabeler spelen voor Kvalen en zijn ploegmaats. Robbe showde ook zijn blokkerend vermogen (12-16) en serveerde iets later ook de eerste setbal op het bord (17-24). Het punt presenteerde Pärnu op een presenteerblaadje na een wilde knal buiten.

In de derde set werden de supporters niet direct verwend met technisch hoogstaand volleybal. Na de 9-9 bleven de Esten het best overeind tussen de slordigheden. Kvalen prikte weer tegen (15-15) maar ging dan wel jammerlijk in de fout waardoor de thuisploeg weer een kloofje van twee punten sloeg. En dat gaf Pärnu vleugels: vijf punten op rij dankzij stevige opslagen en Menen helemaal buiten westen. De sterke Pulk tekende voor 25-20.

Tevergeefs gewissel

Prefaxis keek in de vierde al snel tegen een achterstand aan omdat het de sterke thuismiddenspelers maar niet aan banden kreeg. Coach Juricic sloeg tevergeefs aan het wisselen, Menen kon na de 14-9 echter niets meer forceren. De afslachting ging verder, al bewees Heyrman wel zijn waarde met een paar knappe middenaanvallen.

De return wordt volgende woensdag afgewerkt in de Vauban. Menen moet winnen met 3-0 of met 3-1 om nog een bijkomende golden set af te dwingen. Alleen als het ook die extra set naar zich toetrekt, bekert het verder.

(MPM – Foto MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier