Prefaxis bekert verder ondanks verlies in Challenge Cup

Redactie KW

Menen heeft zich woensdagavond verzekerd van een plaats in de achtste finales van de Challenge Cup.

Het pakte de eerste twee sets bij het Finse Loimaa en mag zich straks opmaken voor een duel tegen het Estse Pärnu of het Hongaarse Kaposvar. Setstanden in Finland waren 22-25, 16-25, 25-22, 25-22 en 15-13.

Twee sets winnen was voldoende

Prefaxis wou zich herpakken na de collectieve offday tegen streekgenoot Roeselare afgelopen zaterdag. De spelers vlogen dinsdag via Oslo naar Helsinki om daarna nog twee uren op de bus te zitten richting Loimaa. In de bagage hadden de Menenaars een 3-1-overwinning zitten uit de heenmatch. Voor de return hadden Sinnesael en zijn kompanen dus genoeg aan twee sets (en het bijbehorend punt) om de kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen.

En het ging meteen hard voor de troepen van Juricic, die de tweede technische onderbreking met een voorsprong van 5 punten indoken. De opposite Jonas Kvalen trok alle aandacht naar zich toe met indrukwekkende cijfers in aanval: 10 punten uit 14 pogingen ofte 71 procent. En toch zou dat positief rapport niet volstaan om met de vingers in de neus naar setwinst te lopen. Aan de overzijde kroonde Al Hachdadi zich meermaals tot kwelduivel van dienst, met zes punten uit negen aanvallen. Het bracht Loimaa terug in de match: 21-22. Maar ook de Meense receptie stond als een huis. Julien Lemay was niet uit zijn lood te slaan in het openingsspel. Met 9 nagenoeg perfecte recepties op 9 kun je wel degelijk naar de oorlog. Valkiers had de aanspeelpunten maar voor het uitkiezen en zo trok hij zijn ploeg toch nog over de streep.

Tijd voor de invallers

Na de kampwissel bleef de hoofdrol weggelegd voor Kvalen, dit keer wel gesteund door Ver Eecke (met een offensieve 3 op 4). De 8-12 stond daarmee al snel op de bordjes, dit keer liet Prefaxis zich niet meer in het nauw drijven. Ook al omdat Smit (3 op 3) en Valkiers (3 op 3) aanvallend verrasten. Na 52 minuten spelen was de 0-2 en de daarbij horende kwalificatie dan ook binnen.

Vanaf set drie – niet meer dan voer voor de statistieken – ging coach Juricic aan het wisselen. Menen leek na een constante achterstand nog over te nemen in het slot (21-21) maar de Finnen drukten even door. Met Maddens tussen de lijnen had de Prefaxiscoach al zijn wissels in stelling gebracht. De invallers hielden goed stand en namen een kleine voorsprong in set vier (12-14), Loimaa liet echter niet begaan en sprong naar 17-14. Genoeg om langszij te komen in sets: 2-2. De Finnen waren nu helemaal op dreef en haalden na een 8-4-tussenspurtje nog de bellezege binnen.

Zaterdag staat er met een wedstrijd bij het ambitieuze Maaseik weer een loodzware verplaatsing op de agenda. Prefaxis bewees al in de vorige uitmatch in Antwerpen dat het kan verrassen.

(MPM/Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier