Portugezen dwingen Red Dragons tot het uiterste

Ondanks het mooie weer toch weer een goed gevulde Country Hall in Luik, waar de Red Dragons in de eerste set een spelletje van kat en muis speelden tegen het toch wel zwak gestarte Portugal, dat zich vanaf de tweede set herpakte.

Het werd nog een echte thriller, waarin de Belgen vier setpunten moesten redden in de derde set, na setverlies in de tweede, waarna ze zelfs de vierde set moesten prijs geven. Door de twee overwinningen van dit weekeinde behouden de Belgen toch hun leiderspositie in deze poule. Het zou wel eens een finaal duel met Nederland kunnen worden om de reekswinst, nadat onze noorderburen ook twee keer Finland versloegen: 3-0 en 3-1.

Luikenaar Kevin Klinkenberg mocht in de basisploeg starten ten nadele van Seppe Baetens. De Waal deed het uitstekend en kaapte de eerste punten weg aan het blok samen met Coolman en een sterke Verhees. Als ook Deroo zich met de zaken bemoeide, werd de kloof opgedreven tot tien punten. De Portugezen waren onkennelijk zwak in verdediging en bij twee opeenvolgende netfouten was de eerste setwinst voor de Belgen.

Niks aan de hand bij het begin van de tweede set, maar een vroege time-out van de Portugese coach schudde zijn manschappen wakker. Het gebrek aan concentratie bij de Belgen nam toe, de bezoekers begonnen beter te blokken en hun aanvallers Joao, Alex and Marco Ferreira begonnen met stevig powerplay te scoren. Enkele scheidsrechterlijke beslissingen in het nadeel van de Portugezen, leek hen dubbel te motiveren en via Marco Ferreira brachten ze de stand in evenwicht.

Het werd bitsiger, een rode kaart voor een Portugees, het wordt een echt thriller met vier setpunten voor de bezoekers, maar de ervaring van de Belgen haalt het op de beslissende momenten en Coolman benut het eerste Belgische setpunt met een kill-block. De vele wissels van Baeyens leveren mee resultaat op.

In de vierde set geraakt Baetens op volle toerental en geholpen door Van Walle wordt snel een kloof geslagen (10-6 en 12-9), maar weer komen de Portugezen terug dankzij de broertjes Ferreira en zij winnen zowaar de vierde set tegen een vermoeid ogende Belgische ploeg.

Tiebreak dus. Weer wordt een riante voorsprong prijs gegeven en Alex Ferreira – gisteren niet in de ploeg wegens interne problemen – bleef een gesel tot 12-12. Maar Baetens, Van Walle en Coolman zorgden voor een oef-gevoel bij 15-13, waarna nog een trek- en duwnummertje volgde aan de wedstrijdtafel.

België – Portugal 3-2 (25-13, 25-27, 30-28, 23-25, 15-13)

België: Valkiers 4, Deroo 18, Coolman 6, Van Walle 22, Klinkenberg 9, Verhees 11, libero Dejonckheere. Kwamen in: Van den Dries 1, Colson 7, D’Hulst, Baetens 8, Claes.