Par-Ky Menen spectaculair herfstkampioen

© VDB
Redactie KW

Par-Ky heeft zich voor het eerst in de geschiedenis tot herfstkampioen gekroond na een 3-2 tegen Aalst. Het moest bikkelen tot het eind tegen de nummer twee uit de stand. Setstanden waren 25-23, 17-25, 25-23, 20-25 en 17-15.

Het was de eerste keer ooit dat Menen een gooi kon doen naar de herfsttitel en uiteraard probeerde Peris dat te doen met de spelers die de voorbije weken al zoveel furore maakten. Aalst zat een beetje in een dip na de bekeruitschakeling en het mak vertoon vorige week in eigen zaal tegen Maaseik maar toonde zich in de Vauban wel meteen bij de les en strafte een mindere receptie via Mihalj genadeloos af: 5-6 maar ex-Aalstenaar Fasteland keerde de rollen weer om. Aalst stak via Wendt zelf een handje toe door twee ballen hopeloos buiten te kegelen: 10-7. Par-ky heeft het al een heel seizoen receptioneel moeilijk en zaterdag was dat niet anders: een zoveelste mistasten in de defensie zetten de Oost-Vlamingen in het spoor: 15-14. Even later was alles te herdoen wanneer Van de Pontseele de bal niet goed controleerde (19-19). Aalst zette nog druk, maar Menen begaf niet meer en pakte de openingsset via Fasteland.

Par-Ky Menen spectaculair herfstkampioen
© MP

Aalst – met van Walle in de basis – kwam met betere intenties uit de onderbreking om zo naar 9-11 te vluchten. Menen kwam op een diefje weer langszij omdat de scheids de ogen sloot voor een overduidelijke touché, Aalst reageerde met twee goede opslagen. Van de Pontseele zag sterretjes en vloog er zelfs uit bij 12-19. Zelden gezien op dit niveau dat een libero moet plaatsmaken voor een middenman bij opslag van de tegenstander. Het illustreerde de onmacht van Peris die zijn ploeg een pak rammel zag krijgen.

Par-Ky in lastig parket

Par-Ky zat weer in een lastig parket bij het begin van set drie, het kon toch met een minimale voorsprong naar de eerste technische time-out. Net het omgekeerde scenario bij de tweede gedwongen onderbreking. Het zou tot 21-21 duren vooraleer Par-ky weer langszij kwam. Erop en erover voor Sinnesael en co die profiteerden van directe fouten bij de Ajuinen. Depestele serveerde de setbal luttele centimeters out.

Aalst presteerde in set vier beter van aan de opslaglijn en liep via van Walle uit tot 3-6, Peris zocht direct soelaas in een time-out, tevergeefs: 3-8. De hoop bij 9-10 werd al snel weer uitgewist door van Walle en zijn teammakkers (9-13 en 12-17). De inhaalrace die daarop volgde duurde niet lang genoeg.

Slechte start in de tiebreak voor de thuisploeg dat in Gert van Walle een echte kwelduivel zag. Na zijn blok moest Menen al een 2-6 ophalen. Dat lukte ei zo na maar na de 7-8 kwam Staszewski weer opzetten: eerst aanvallend, dan serverend. Vandecaveye maakte zijn comeback bij 6-10 en de drie volgende punten waren voor zijn ploeg. Par-ky weer in de match, zeker toen Fasteland spectaculair naar 11-11 en naar 12-11 blokte. Goed voor een Mexican wave én de 13-11 via Winkelmuller. Menen forceerde het eerste matchpunt maar Makinen neutraliseerde met zijn opslag, het punt nadien opnieuw een ace en Aalst in het voordeel. Sinnesael blokte dan weer in een adembenemende sfeer naar een climax (16-15 en 17-15)

Par-Ky Menen spectaculair herfstkampioen
© VDB

De volgende opdracht is woensdag al en het is niet de minste. Menen probeert dan in eigen zaal een optie te nemen voor de bekerfinale ten nadele van Knack Roeselare.

(MPM/Foto’s MPM en VDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier