Par-ky maakt indruk in Estland en heeft genoeg aan punt voor plaats in kwartfinales Challenge Cup

Redactie KW

Menen heeft na een knappe prestatie gewonnen in Pärnu met 1-3 (22-25, 25-19, 19-25 en 22-25).

De grensjongens hebben genoeg aan een puntje in de terugwedstrijd om de kwartfinales te bereiken van de Challenge Cup.

De reis naar Estland was perfect verlopen en de jongens van Ratko Peris waren dan ook optimaal voorbereid op deze tweede Europese verplaatsing van het seizoen. Janusz Gorski was genezen verklaard en hij nam de plaats in van Gilles Vandecaveye. Voor libero Bernardo Silva zijn Europees debuut, maar de Portugees begon aarzelend nadat Rune Fasteland Menen met een killblock nochtans het eerste punt bezorgde. Gorski en Winkelmuller zouden Menen wel opnieuw langszij brengen (9-9). Bernardo Silva deed vertrouwen op bij een mooie rally waarin hij knap verdedigde en Winkelmuller de 12-13 op de bordjes mokerde. Ook de 13-15 kwam uit de mouw van de Fransman. Janusz Gorski drukte nadien door aan de opaslag en dat resulteerde in 19-22. De twee time-outs van de Estse coach zouden niets meer aan de situatie veranderen. Menen sloot de set af met aan aanvallend succes van 65%, een zeer hoge score op dat niveau.

Knap begin ook van de tweede beurt met Winkelmuller die een rally in het voordeel van de grensjongens beslechtte (3-6), toch gingen de Esten met een kleine voorsprong voor een eerste keer aan de kant dankzij goed opslagwerk van Saar. Bij 14-12 vroeg Peris een time-out aan, nochtans deed zijn ploeg het niet slecht, maar de Esten toonden zich van een heel ander kaliber dan Schönenwerd in de vorige Europese ronde. Saar bewees dit nog maar eens met een geslaagde aanval: 16-13. De bezoekers kregen het alsmaar lastiger en wat Peris ook probeerde, de kentering kwam er niet. Ook na de inbreng van zowel Andriessen, Vandecaveye en Maddens bleef Pärnu duidelijk baas. Menen bleef in de tweede beurt aanvallend een stuk steken onder de 50%, een groot verschil met het openingsspel.

Par-ky maakt indruk in Estland en heeft genoeg aan punt voor plaats in kwartfinales Challenge Cup

Menen verspeelde in het derde bedrijf een voorsprong van drie punten dat het verzamelde via blokwerk van Fasteland en Gorski, maar nadien sloeg de Pool nog eens toe met zijn opslag: van 12-13 naar 12-16. Heel even dreigden de Esten nog (16-18) maar een blok van Gorski en een wilde outsmash van de thuisploeg zette Par-Ky op weg naar de 1-2 in sets en meteen ook een heel belangrijk punt. De eer was voor de ingevallen Maddens die zijn tegenspeler Saar blokkerend te snel af was. Maar toch was Winkelmuller met 71% in aanval de belangrijkste pion.

Peris haalde bij 3-1 in set vier Gorski naar de kant, Vandecaveye viel in met een sterke opslag, maar zijn ploeg ging toch met een 8-6-achterstand naar de eerste technische time-out. Nadien begon Menen zich – niet altijd terecht – te ergeren aan de scheidsrechter, Pärnu wel met 16-13 naar de kant. Par-Ky knokte zichzelf opnieuw in de match en dat terwijl Pärnu meer en meer fouten maakte. Vandecaveye -sterk ingevallen- tekende voor de 19-19 en Sinnesael blokte naar 20-21. Bernardo Silva verdedigde zich nog eens in de kijker (22-23) en nadien drukte Menen door met ver Eecke aan het blok en Vandecaveye aan de opslag.

De terugwedstrijd vindt over twee weken plaats in de Vauban. Komende zaterdag neemt Par-ky het op tegen Borgworm in de reguliere competitie.

(MPM/Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier