Overtuigende Red Dragons halen drie op drie

Op de foto zien we Gertjan Claes, Stijn Dejonckheere, Pieter Coolman en Stijn D'Hulst van de Red Dragons. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

De Red Dragons hebben ook hun derde World League wedstrijd met overtuigende 3-1-cijfers gewonnen.

De Belgische mannenploeg staat momenteel aan de leiding in groep E na een overtuigende derde winst tegen Finland. Geen tiebreak deze keer, maar een 3-1-winst voor een enthousiast Belgisch publiek in Kortrijk. Met Sam Deroo als uitblinker en een stevig collectief geheel haalden de Red Dragons het nadat ze de cruciale derde set wonnen. Indien ze er morgen nog eens in slagen om te winnen, is er alvast een moeilijke tegenstander uitgeschakeld in de World League.

Beide ploegen startten met dezelfde basisploegen als vorige week in Tampere.

In een goed volgelopen Lange Munte geraakten de Red Dragons in de eerste set nooit op achterstand. Valkiers stuurde uitstekend zijn team, Van Walle en Deroo sloegen naast en over het Fins blok, terwijl het Belgisch blok Valkiers-Verhees geen krimp gaf. Voeg daar de gerichte opslagen bij van Klinkenberg en Coolman, het organisatorische werk van Dejonckheere en het was duidelijk dat deze Finse ploeg voorlopig niet het Belgisch niveau haalde. Het was de ingekomen Rousseaux die bij zijn eerste baltoets voor de setwinst zorgde.

Maar bij 5-6 in de tweede set kwamen de Finnen voor het eerst aan de leiding via Ojansivu. Er kamen te veel foutjes in het spel van de Red Dragons, ze maakten bovendien te veel opslagmissers, zodat de bezoekers de kloof konden uitbreiden via Shumov en aanvoerder Siltala.

We kregen een spannende derde set met lichtjes Fins voordeel. De bezoekers blockten iets beter, maar maakten in de beslissende fase nog iets meer opslagmissers dan de Belgen, die wel de mooiste punten scoorden langs Van Walle en Deroo en het tweede setpunt verzilverden met een driemansblok op de sterke Shumov.

Een sterke start in de vierde set sneed de benen van de Finnen af. Deroo met zijn opslagen en via het Finse blok, een ‘coole’ Coolman, een grondig afwerkende Van Walle, een slimme Klinkenberg en vele, vele Finse fouten leverden de Red Dragons een derde zege op rij op tegen het vroegere zwarte bees Finland.

Reacties

Coach Sammelvuo: “Ik maakte zware fout”

De Finse coach was uiteraard niet gelukkig met het nieuwe verlies van zijn ploeg, maar coach Sammelvuo stak ook de hand in eigen boezem. “Op het einde van de derde set maakte ik een zware fout door een keer te veel te wisselen. Nochtans waren we goed teruggekomen in de wedstrijd na een goede tweede en een evenwichtige derde set. Jammer, maar daarna werden we overtroefd door de Belgen, die eens te meer de betere ploeg waren.

Veel verschil met vorige week zag ik niet. We moeten alleen iets vinden om die Belgische aanvallen te beperken. Morgen hebben we een laatste kans.”

Dominique Baeyens: “Vorige week speelden we beter”

Dominique Baeyens was natuurlijk best tevreden met de 3-1-winst en het feit dat zijn ploeg momenteel aan de leiding prijkt in haar reeks van de World League. Toch had hij enkele bemerkingen. “Ik vond dat wij vorige zondag in Tampere op een veel hoger niveau acteerden. De Finnen trouwens ook. Vandaag staken er te veel foutjes in onze ploeg, die vermijdbaar waren. Ook de opslagdruk kon nog beter. Maar op een lager niveau spelen en toch winnen, is ook mooi.”

Sam Deroo: “Morgen Finland uitschakelen”

Uitblinker en aanvoerder Sam Deroo was tevreden over de winst van zijn Red Dragons. “Als we ook morgen nog kunnen winnen, dan is Finland eigenlijk wel uitgeschakeld als zware concurrent en dan staan we er heel goed voor. We speelden misschien niet zo goed als vorige week, misschien geraakten we ook een beetje vermoeid, maar toen we de cruciale derde set wonnen, was het hek van de dam. Dit is alweer een goede zaak voor het Belgische volley, want je merkt ook wel dat er nog een pak jong talent in aantocht is en dat maakt het allemaal veelbelovend voor de toekomst.”

Morgen staat er om 16 uur een laatste duel België – Finland op het programma. (MC)

Setstanden: 25-18, 20-25, 26-24, 25-14.

België: Deroo 19, Coolman 6, Klinkenberg 4, Verhees 7, Van Walle 16, Valkiers 3, libero Dejonckheere. Kwamen in: D’Hulst 1, Rousseaux 4, Baetens 4, Colson 1.

Finland: Tervaportti 1, Siltala 6, Sivula 13, Helenius, Oivanen 6, Ojansivu 11, libero Kerminen. Kwamen in: Krastins 2, Shumov 13, Lehtonen, Sinkkonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier