Optima Lendelede verweert zich kranig maar is maatje klein voor Asse-Lennik in 1/8 finale Beker van België

Redactie KW

Steuren Ambacht was goed vol gelopen voor dit treffen in de achtste finale van de Beker van België. De bezoekers van de Liga A-club waren natuurlijk favoriet. Lendelede zette zijn voet naast de Brabanders, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen. Uitslag : 0-3. Setstanden : 20-25, 22-25, 23-25.


Optima Lendelede bracht Steven Hollez, Jelle Decoene, Wouter Hollez, Hans Vanooteghem, Thomas Vandenberghe in stelling. Tim Vanbelle was libero van dienst. Kwam in David Termote, Phil Devliegher.

Bij Asse-Lennik waren dat Seppe Baetens, Jasper Diefenbach, Robin Overbeeke, Janusz Gorski, Tim Verscheuren en José Sugranes Martinez. Libero is Dirk Sparidans. Kwam in : Piotr Orczyk.

Het eerste punt was voor de bezoekers, Steven Hollez stelde 1-1 gelijk. Een licht gefloten toetsfout tegen setter Vanooteghem leidde de 2-4 in. Asse-Lennik was niet van plan om in een of andere val te trappen en duwde door tot 2-6. Het tempo lag hoog en Lendelede liet zich – onder de aanmoedigingen van het thuispubliek – niet van de wijs brengen. Ze vochten terug tot 5-7. De mooiste rally tot dan werd afgerond door Steven Hollez. Op de inzet van Baetens was Thomas Vandenberghe kansloos, de eerste tto werd bij 6-8 gehouden. Een goed blok van Wouter Hollez leidde tot de 8-9. De 8-10 was – al dan niet aangeraakt door een thuisspeler – wat voer voor discussie. Thomas Vandenberghe rondde door het blok een mooie balwisseling af, 11-12. Een tussenversnelling van Asse-Lennik leidde tot de de 11-15 en 12-16 bij de tweede tto.

Ook Jan Verhelst kon nu scoren bij 13-16, maar daarna liepen de bezoekers opnieuw uit. De eerste ‘gewone’ time-out kwam er bij 13-18. De bezoekende machine werd nu helemaal op gang getrokken en ook Janus Gorski liet geen spaander heel van de pijnlijke onderarmen van de thuisploeg. Behalve wat schoonheidsfoutjes op de service stoomde Asse-Lennik door naar 15-21. Maar opnieuw kon het Lendeleedse enthousiasme temperen tot 17-21 bij een volgende time-out. David Termote mocht bij zijn invalbeurt voor Jelle Decoene meteen serveren en dat resulteerde in de 19-22. Een nieuwe time-out bij 19-23. Bij 19-24 serveerde Diefenbach voor de set, maar hij gunde Lendelede nog een kans. De 20-25 viel na enkele miraculeuze redding van de thuisdefensie toch.

Optima Lendelede verweert zich kranig maar is maatje klein voor Asse-Lennik in 1/8 finale Beker van België


Spelleiding onder vuur

Dezelfde actoren aan beide zijden van het net aan het begin van de tweede set. Opnieuw liet de thuisploeg niet van de wijs brengen door de power van de bezoekers : 3-3. Maar Diefenbach werd centraal enkele keren gevonden en zet zijn ploeg op 3-4. Het bezoekende blok kwam daarna wel te laat toen Vandenberghe weer mocht binnenslaan en toen Baetens tot twee maal toe niet langs een tweemansblok raakte en Vandenberghe met mooie redding en een gelukje scoorde stond het zowaar 7-4. Maar onder leiding van Overbeeke milderde Asse-Lennik nog tot 8-6 bij de eerste tto. De 8-8 gelijkmaker zorgde voor wat frustratie bij de thuisspelers. Bij 9-8 dachten de bezoekers aan compensatie. Bij 10-10 hingen de bordjes opnieuw mooi in evenwicht, Thomas Vandenberghe zette zijn equipe weer op voorsprong, Diefenbach stelde gelijk op een manier die hij enkele malen etaleerde. Steven Hollez kreeg een gele kaart voor aanmerkingen op de leiding, Jan Verhelst nam sportieve revanche door zijn team halfweg de set op 13-12 te brengen. Toen Baetens wel kon scoren betekende dat meteen de 13-14. Via een netservice werd het 13-15. Net voor de tweede tto werd de tijd rijp geacht voor een gewone time-out. De leiding mocht het opnieuw ontgelden bij 13-17 toen een lijnrechter de kant van de claimende bezoekers koos. Hollez uitte zijn frustratie dit keer door sportief te scoren. Bij 14-18 leek er toch een nieuw kloofje tot stand te komen. Maar met een ace Jelle Decoene ging het naar 16-18. Asse-Lennik ging met Tim Verschueren aan de opslag naar 17-21. Maar Lendelede gaf zich niet gewonnen, 19-21 en nieuwe time-out. Een blok van Overbeeke bracht de stand op 19-22. Opnieuw werd David Termote in de strijd gegooid, dit keer voor Wouter Hollez. En ook nu weer resultaat : 21-22. Maar de volgende poging knalde hij in het net, 21-23. Sugranes liet na een setpunt af te dwingen, de Liga B-ploeg naderde tot 22-23. Maar de voor Hans Vanooteghem ingekomen Phil Devlieger serveerde in het net, het setpunt ging helemaal de mist in voor de thuisploeg : 22-25.

Optima Lendelede verweert zich kranig maar is maatje klein voor Asse-Lennik in 1/8 finale Beker van België


Drie geredde matchballen

Ook in de derde set dezelfde spelers aan de opslag. Bij 0-3 leek de schwung er wat uit bij de thuisploeg. Het publiek zette er zich even achter en Thomas Vandenberghe bedankte hen met 1-3 en 2-3 en via het blok zelfs 3-3. Na 3-5 leidde een opstellingsfout tot heel wat discussie en 5-5. Kapitein Hollez toonde ook nog eens zijn kunnen en sloeg rechtdoor via het blok de 7-6 op het bord. Bij de eerste tto stond Lendelede zowaar opnieuw op voorsprong 8-7. Asse-Lennik vertrekt volgende week naar Finland en hoopte de klus snel te klaren, maar Lendelede bleef zich dubbel plooien : 11-8. Gorski er uit en Orczyk erin bij Asse-Lennik, maar ook dat bracht geen zoden aan de dijk : 12-8 en time-out. De partij bleef geanimeerd, Orczyk kon zijn ploeg tot 14-12 terugbrengen. Bij 14-13 volgde een nieuwe time-out. Een foutieve receptie van Steven Hollez bracht de Brabanders opnieuw op gelijke hoogte : 15-15. Bij tto 2 stond het 15-16 in de derde set. Bij Lendelede Termote en Devliegher voor Vandenberghe en Vanooteghem: 16-17. Bij 19-22 leek de kloof geslagen, maar Lendelede gaf zich nog niet gewonnen. Een outsmash leidde tot de eerste matchbal. Lendelede redde er drie, de keet stond in brand. Orczyk maakte echter uit, Lendelede toonde de volleybalwereld dat ze een woordje mogen meespreken. Het publiek apprecieerde duidelijk de prestatie.

(WVS – foto’s Bart)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier