Optima Lendelede verslaat Marke-Webis

Optima Lendelede mocht juichen na een vijfsetter. © Foto MPM
Redactie KW

Lendelede heeft zich geplaatst voor de halve finale van de West-Vlaamse Beker. Het klopte streekgenoot Marke-Webis in de tiebreak met 3-2 nadat het een 0-2-achterstand goed maakte.

Een derby zorgt doorgaans voor vuur en elektriciteit, maar vrijdagavond bleven we aanvankelijk wat op onze honger zitten. Ook de supporters hadden de weg moeilijk gevonden naar Steuren Ambacht, misschien had het late aanvangsuur (21 uur) daar wel iets mee te maken.

Geel na stevig protest

Bij Lendelede bleven Steven Hollez en Jonathan Vanderplas geblesseerd aan de kant, Coach Jan Van Huffel van Marke-Webis kon geen beroep doen op de ervaring van Plasman die sukkelt met een contractuur aan de kuit. Zoals gebruikelijk trad Marke-Webis aan in de beker met een paar jongens die normaal minder aan de bak komen. Maar die kwamen na een aarzelend begin (5-3) wel opzetten met een sterke kapitein Gilles Vandecaveye die de rollen omdraaide bij 9-11 gesteund door Dewyspelaere. Hij kreeg de 12-16 op de bordjes. En toch zouden de eerste drie setballen voor Lendelede zijn omdat Balduyck helemaal ontbolsterde (24-21). In een nerveus setslot voelden de Lendeledespelers zich bekocht door de ref, Vandecaveye profiteerde. Optima bleef achter met setverlies en met een geel karton na stevig protest.

En de thuisploeg leek helemaal van slag bij aanvang van het tweede spel. Na de 5-7 maakte Dewyspelaere de ravage nog wat groter met zijn gevarieerde en verraderlijke opslagen: 8-14 en coach Hungenaert moest rust brengen met een time-out. Niet dat dit meteen zou lukken, want Van Den Driessche serveerde naar 14-20. Marke-Webis speelde nog met vuur (22-24), de vingers werden nét niet verbrand.

Tot 8-10 in set drie was er niets aan de hand voor de bezoekers die op schema zaten voor een vlotte 0-3. De blokwerking van Lendelede begon echter te renderen (13-12, 19-18 en 21-19) en Vandenberghe kwam er helemaal door. Marke-Webis verprutste de eerste matchbal, de thuisploeg nam het initiatief over.

De vlam slaat in de pan in de belle

Met een ace van Goethals bij 3-8 leek MWB opnieuw af te stevenen op setwinst, maar opnieuw vond Lendelede de veerkracht om terug te knokken. Op autoritaire wijze zelfs: via 12-11 werd het 25-19. De vlam sloeg pas echt in de pan in de belle met twee ploegen die er echt voor gingen. De klasse van Lendelede dreef echter boven. Marke-Webis moest zich beperken tot achtervolgen.

(MPM)

Setstanden: 24-26, 23-25, 27-25, 25-19 en 15-10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier