Net geen stunt voor Yellow Tigers tegen Italië

Redactie KW

De Belgische volleybalvrouwen hebben in hun tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietornooi in het Turkse Ankara een bijzonder nipte 2-3 nederlaag tegen topland Italië geleden. In de slotset kregen de Yellow Tigers bij een 15-14 voorsprong een matchbal, maar een stunt zat er net niet in.

Na de knappe 3-1 zege van dinsdag tegen Polen (CEV 8) wachtte woensdag het sterke Italië (CEV 2), dat in zijn openingswedstrijd een 3-1 nederlaag had moeten slikken tegen topfavoriet Rusland (CEV 1). De Tigers namen een verschroeiende start tegen de Squadra en speelden een quasi perfecte eerste set: 25-16. In de tweede manche was Italië een pak sterker, wat resulteerde in 23-25 en een 1-1 tussenstand.

Ondanks het setverlies waren de Belgen niet aangeslagen. Ze konden hun niveau opnieuw opkrikken en trokken set drie na een uitstekende collectieve prestatie met 25-22 naar zich toe. Set vier ging dan weer erg duidelijk naar Italië (17-25), een vijfde manche moest voor de beslissing zorgen. Daarin namen de Italianen al snel een 3-7 voorsprong, maar België toonde weerbaarheid en knokte zich naar 10-10. Italië liep opnieuw drie punten uit (10-13), België kwam toch weer langszij (13-13). In een prangende slotfase redden beide teams elk één matchbal, de tweede Italiaanse bleek de goede.

Rusland leidt

Donderdag speelt de selectie van coach Gert Vande Broek in groep B nog tegen Rusland en ontmoet Italië Rusland. In de stand leidt Rusland (5 punten), voor België (4), Italië (2) en Polen (1). Als de Belgen bij de top twee eindigen, mogen ze vrijdag hun halve finale afwerken tegen een land uit groep A (Nederland, Duitsland, Kroatië, Turkije), de finale is voor zaterdag. De winnaar daarvan plaatst zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, de tweede en derde krijgen een nieuwe kans in een World Qualifier in het Japanse Tokio (14 mei-5 juni).

België speelde met Dirickx, Heyrman, Leys, Aelbrecht, Van Hecke, Rousseaux; libero: Courtois; kwamen in: Vandesteene, Van de Vyver, Lemmens, Biebauw. Setstanden waren 25-16, 23-25, 25-22, 17-25 en 15-17.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier